Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

‎ΑΓΙΑΣΜΟΣ σήμερα.....ΑΠΕΡΓΙΑ αύριο!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Το πρώτο κουδούνι ακούστηκε σήμερα το πρωί σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για ενάμισι εκατομμύριο μαθητές.

Μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Η νέα σχολική χρονιά όμως ξεκινά με οικονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα  οι δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτές  έχουν 24ωρη απεργία και οι καθηγητές τρίωρη στάση εργασίας.
Οι περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αλλά και η προωθούμενη αξιολόγησή, τους οδηγούν αύριο στην πρώτη απεργία της χρονιάς και προετοιμάζουν το έδαφος για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ,  υπολογίζονται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 - 3.000 κενά κυρίως σε μαθηματικούς, φυσικούς και φιλολόγους, ενώ η ΔΟΕ εκτιμά περίπου 3.000 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών και επιπλέον 7.000 κενά ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία.

Ο γυμνασιάρχης κ. Τόκκας Γρ. και ο Λυκειάρχης κ. Αντωνόπουλος Μ.

Δάσκαλοι και καθηγητές έθεσαν στο υπουργείο τα προβλήματα με τα οποία αρχίζει η σχολική χρονιά, κάνοντας λόγο για «δυσμενές περιβάλλον», ενώ ιδιαίτερες αναφορές έκαναν για τις περικοπές των αποδοχών των εκπαιδευτικών.   

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση, αλλά ούτε καν για κιμωλίες, και πρόσθεσε ότι μέσα σ’ όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Ν. Παπαχρήστος, προανήγγειλε ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αναγνώρισε πως οι εκπαιδευτικοί εκτελούν τα καθήκοντά τους «με πενιχρά μέσα και μισθούς οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι του λειτουργήματος που επιτελούν», αλλά τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες «θα πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας».
«Είναι δραματικές οι περικοπές, αλλά όπως λεει κι ο πρωθυπουργός είναι η τελευταία φορά. Πιστεύω ότι θα κάνουν με αυταπάρνηση το έργο τους οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να βάλουμε όλοι το εθνικό καθήκον πάνω από το προσωπικό» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχολική χρονιά θα είναι καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου