Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το κίνημα της πατάτας τα καλά του και τα...παρατράγουδα του!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Το κίνημα της πατάτας έφτασε και στα όρια του Δήμου Κηφισιάς με πρωτοβουλία του «zougla.gr» που αφορούσε τόσο την ενημέρωση όσο και τη διάθεση του προϊόντος.

Η πατατοπαραγωγοί διέθεσαν 150 τόνους πατάτας σε καλές τιμές, όπως αποδείχθηκε από το πλήθος του κόσμου που, παρά το Βοριά που φυσούσε, περίμενε υπομονετικά στην σειρά του.


Είναι φανερό ότι τα ΜΜΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κινήματος που άμεσα αντανακλά και παρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές άλλων προϊόντων. Στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς θα πρέπει να τονίσουμε την ανυπαρξία του στην όλη διαδικασία όταν οι άλλοι Δήμοι πρωτοστατούσαν. 

Οι δηλώσεις βέβαια παραγόντων του Δήμου ήταν πλούσια όπως πλούσια ήταν και η εκτός σειράς προμήθεια πατατών από Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν, ως άκρον άωτον, δημοτικούς υπαλλήλους για την μεταφορά των δικών τους σάκων της πατάτας! Τούτο προκάλεσε και έντονες διαμαρτυρίες. Ας προσέχουν συνεπώς οι Δημοτικοί άρχοντες και ας κρατάνε τα προσχήματα.


Αν και ακούστηκαν σχόλια ότι ουδεμία απόδειξη κόπηκε από τους παραγωγούς για τα χρήματα που καταβλήθηκαν και ότι εκείνοι που έφεραν τα φορτία ήταν μόνο μεγαλοπαραγωγοί, όμως το εγχείρημα παραμένει ορθό και δίκαιο και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αφενός διαφάνειας διακίνησης και αφετέρου να συμπεριλάβει και τους μικροπαραγωγούς αγροτικών και μη προϊόντων.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι δυστυχώς μεγάλο μέρος των εμπλεκομένων στην παραγωγή της πατάτας είναι οίκοι του εξωτερικού (πατατόσπορος ολλανδικός, φυτοφάρμακα και μηχανήματα γερμανικά κοκ).

Μετά το κίνημα της πατάτας παρατηρούμε ήδη σκέψεις αγοράς ελαιολάδου από την Κρήτη ή και άλλων προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δεδομένα που ενδεχομένως να αναγκάσουν τους μεγαλοδιανομείς να ρίξουν τα υπέρογκα κέρδη των κάτι που αποτελεί ζητούμενο όπως ζητούμενο αποτελεί να εμπλέκονται στην όλη διαδικασία παραγωγής μόνο Ελληνικοί Φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου