Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Η διαχρονική παραβατικότητα με την ανοχή των δημοτικών αρχών!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ
Αξιότιμες/οι συνδημότισσες/ες, κάτοικοι της Κηφισιάς….πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο αναλογιστείτε σας παρακαλώ, στην καθημερινότητά σας, συνοδεύοντας τα παιδιά σας στο σχολείο, πηγαίνοντας στην εργασία σας ή στο supermarket ποιον δημόσιο χώρο χρησιμοποιείτε για να κινείσθε; Το πεζοδρόμιο ή τον δρόμο;

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο μάλλον χρησιμοποιείτε τον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα αλλά εκνευρίζοντας και τους οδηγούς! Ο ένας εμποδίζει τον άλλο δηλαδή!

Κατά καιρούς ο έντυπος και ηλεκτρονικός τοπικός τύπος ασχολείται με τα πεζοδρόμια του Δήμου μας. Τίτλοι όπως «Πεζοδρόμια ιδιωτικής χρήσης και αισθητικής στη Νέα Κηφισιά», «Πράσινες μεζονέτες εναντίον πεζών και με την ανοχή του δήμου», «Πεζοδρόμια - Παρτέρια», αναδεικνύουν ένα πρόβλημα διαφορετικό από εκείνο που φαντάζεται κάποιος. Τι συμβαίνει ακριβώς στην Κηφισιά;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, βλέποντας το πεζοδρόμιο του γείτονά τους, έχουν επιδοθεί σε αισθητικές παρεμβάσεις ως προς την «αναβάθμιση»  και των  «δικών» τους πεζοδρομίων , διαμορφώνοντάς τα βάσει της προσωπικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας τους, φυτεύοντας κάθε είδους δέντρα, συνήθως κυπαρισσοειδή και λέιλαντ (που είναι και στη μόδα), καλλωπιστικά φυτά, ακόμη και μανόλιες, χαμηλής ή υψηλής βλάστησης, καταλαμβάνοντας έτσι τα πεζοδρόμια και παρεμποδίζοντας τους φυσικούς τους χρήστες, τους πεζούς, να τα χρησιμοποιήσουν.

Γονείς μικρών μαθητών, που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μαθητές, ηλικιωμένοι, όλοι εμείς δηλαδή οι καθημερινοί άνθρωποι, χρησιμοποιούμε για τη μετακίνησή μας κατά κανόνα τους επικίνδυνους δρόμους παρά τα ασφαλή πεζοδρόμια. Είναι αυτό σύννομο; Ποιος φέρει την ευθύνη της κατάληψης των πεζοδρομίων και της παρεμπόδισης των πεζών;

Με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κηφισιώτη Γιώργου Κατσίμπα υπήρξαν δύο συναντήσεις το 2004 μεταξύ Προέδρων σωματείων και Δημάρχου και ακολούθησε η 90/2005 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ!
 <<< ΑΠΟΦΑΣΗ 90/2005 Δ.Σ.
«Χρονικό διάστημα Μάρτιος - Μάιος 2005»
- 1ο Στάδιο: έκδοση ενημερωτικού σημειώματος του Δήμου προς τους κατοίκους για τα προβλεπόμενα και ισχύοντα από το Νόμο και εντός τακτής προθεσμίας (προτείνεται μέχρι, τέλος Μαΐου) να αφαιρέσουν τις πρόσθετες κατασκευές, να κλαδέψουν τα δέντρα μέχρι το ύψος 1,80 μ. να αφαιρέσουν από τα πεζοδρόμια τους θάμνους που καλύπτουν το χώρο διάβασης.
- 2ο Στάδιο: έκδοση από το Δήμο ενημερωτικής επιστολής που θα απευθύνεται σε εκείνους που θα αναγείρουν στο εξής οικοδομές.
- 3ο Στάδιο: καταγραφή σε συνεργασία με τους Συλλόγους των αδόμητων οικοπέδων τα οποία δεν έχουν διαμορφώσει πεζοδρόμια.
«Χρονικό διάστημα Ιούνιος 2005»
 Έλεγχος εκ μέρους του Δήμου με τη συνδρομή των Συλλόγων της υλοποίησης εκ μέρους των ιδιοκτητών των μέτρων που τους προτάθηκαν.
«Χρονικό διάστημα Ιούλιος 2005»
Υλοποίηση εκ μέρους του Δήμου με έργο κατασκευής όλων των σημείων όπου μέχρι τότε δεν υλοποιήθηκαν με χρέωση των παρόδιων ιδιοκτητών.
Η απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 90/2005 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. που πήραν μέρος στη συνεδρίαση. >>>
Το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου μας ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη φωτογραφική - και όχι μόνο - προβολή του ιδίου. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, άρθρα και επιστολές ο Δήμαρχός μας τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του! Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί δια της Νομικής οδού.
Κάνοντας μια έρευνα και με τη βοήθεια του νομικού μου συμβούλου διαπίστωσα ότι:
- Σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων», σ' αυτά περιλαμβάνονται και οι δρόμοι. Ως τμήματα των δρόμων λογίζονται και τα πεζοδρόμια, που είναι και αυτά κοινόχρηστα, όπως τούτο προκύπτει από το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. .
- Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του ΑΚ, η κοινή χρήση του «πράγματος» ενέχει την από όλους γενικά απόλαυσή του και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας που είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, συνταγματικώς προστατευόμενο ( άρθρ. 5 παρ. 1 Συντάγματος).
Έτσι, όταν έχουμε κατάληψη δημοσίου κτήματος (έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ' αυτών αυθαίρετα τοποθετημένες/α από οποιονδήποτε)  η πράξη θεωρείται ποινικά κολάσιμη, και μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος.
Κοντολογίς, θα αρκούσε μια απλή αναφορά σε Εισαγγελέα υπηρεσίας με περιγραφή του καταληφθέντος χώρου και φωτογραφική αποτύπωση αυτής της κατάληψης για να ενεργήσει εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Διώκοντας δηλαδή τη Δημοτική Αρχή για την αδράνειά της και αναγκάζοντάς την να λάβει εκείνα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής ή άρσης της κατάληψης των πεζοδρομίων εφόσον αυτή έχει ενημερωθεί και έχει αδρανήσει - όπως και συμβαίνει συνήθως - ή έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των δημοτών για ακώλυτη χρήση των κοινοχρήστων πεζοδρομίων χώρων.
Και επειδή «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», παρακαλώ γνωρίζετε ότι εφεξής αντί άλλης βροντερής φωνής για να ενεργήσει η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο, εμείς και όσοι Δημότες συμμερίζονται τις απόψεις μας θα ενεργούμε δημοσιοποιώντας στο διαδίκτυο ή αλλού κάθε αίτημα υποβαλλόμενο στη Δημοτική Αρχή περί την άρση της παράνομης κατάληψης πεζοδρομίων και άλλων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων επί του οποίου ο Δήμαρχος ή/και οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή κωφεύουν, την αγνοούν και αδρανούν να πράξουν ως υποχρεούνται.  
Παρακαλώ λοιπόν τον κ. Δήμαρχο χωρίς να χρειαστεί να πάει μακριά (Κ. Κηφισιά, Ν. Κηφησιά, Αδάμες…..) να ελέγξει το ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο του....πεζοδρόμιο!


Μήπως είναι παρανόμως κατειλημμένο από πικροδάφνες, αναγκάζοντας τους πεζούς να χρησιμοποιούν τον «κανόνα» για την πόλη μας, δηλαδή τον δρόμο και όχι το πεζοδρόμιο;

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ.
    Πολύ σωστή η επισήμανση και η ανάπτυξη αυτής της κατάστασης, που έχει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, όπως έχει καταντήσει. Αυθαιρεσία, κατάχρηση δημοσίου χώρου, έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα και την ασφάλεια των συμπολιτών από πλευράς αρκετών ιδιοκτητών και κλασσική αδιαφορία ( ή και ψηφοθηρική συμπεριφορά ) εκ μέρους των Δημοτικών αρχών.
    Ας ξεκινήσει επί τέλους ο Δήμος να κάνει κάτι. Έστω αρχίζοντας από τα πεζοδρόμια που περιβάλλουν κατάφυτες πλατείες, όπως π.χ. η Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της Νέας Κηφισιάς. Η περιττή δενδροφύτευση τους, αφενός δεν αφήνει χώρο για περπάτημα, ούτε κατά δυάδες, μόνον…… «εφ’ ενός ζυγού». Aφετέρου η ανάπτυξη του κορμού και του ριζικού συστήματος των δένδρων καταστρέφει συχνά την πλακόστρωση και δημιουργεί κινδύνους τραυματισμών , ειδικά στους πιο ηλικιωμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή