Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα αντίδοτα του Έλληνα στη κρίση!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί «η κρίση να τρώει το παρά» όμως κάποιοι κλάδοι της οικονομίας βιώνουν την καλύτερή τους εποχή, αυγατίζοντας τα έσοδά τους και μάλιστα σε βαθμό αξιοζήλευτο. Το πιο αξιόλογο δε είναι, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι οι περισσότεροι συγκεκριμένοι κλάδοι εμπορεύονται «ξεχασμένα» είδη από τους καταναλωτές, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση, τα επανέφεραν πανηγυρικά στην ζωή τους.
Ερασιτέχνες αγρότες
«Καλλιεργείς 20 μαρούλια σε 4 τετραγωνικά μέτρα με συνολικό κόστος αγοράς 1 ευρώ και βγάζεις το χειμώνα σου». Αυτό υποστηρίζει ιδιοκτήτης φυτωρίου στο Μαραθώνα, επιβεβαιώνοντας ότι ενώ μέχρι πρόσφατα μόνο συνταξιούχοι αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, σήμερα ο αριθμός των ερασιτεχνών αγροτών έχει αυξηθεί θεωρώντας αυτή την ενασχόληση ως ένα ισχυρό αντίδοτο στην κρίση.

Η δουλειά μας όσον αφορά τις πωλήσεις κηπευτικών σε ερασιτέχνες «αγρότες» έχει τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι, υποστηρίζει άλλος ιδιοκτήτης φυτωρίου στην περιοχή της Ραφήνας.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει ο ίδιος ότι πλέον το φυτώριο μου το Σάββατο κατακλύζεται από αγοραστές. Την ημέρα αυτή τουλάχιστον 80 άνθρωποι αγοράζουν σπόρους ή σπορόφυτα λαχανικών της εποχής προκειμένου να φτιάξουν ένα μικρό μπαχτσέ.
Πέρυσι οι πελάτες του Σαββάτου δεν έφθαναν ούτε τους 30. Την ίδια στιγμή συμπληρώνει ο ίδιος έχουν διπλασιαστεί και οι πωλήσεις του εξοπλισμού που απαιτείται για την καλλιέργεια. Μετά από τις συζητήσεις του με συναδέλφους αλλά και με αγοραστές, καταλήγει ότι η τάση αυτή δεν είναι πρόσκαιρη. Το αντίθετο περιμένει άνοδο, καθώς όπως λέει η ενασχόληση με την γη προσφέρει καρπούς αλλά δρα και αγχολυτικά.
Ποδήλατα
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και μάλιστα και από ανθρώπους κάποιας ηλικίας, αναφέρει ο Νίκος Κασιμάτης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας που εδρεύει στο Πειραιά. Συγκριτικά με το 2008 οι φετινές πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 40%. Όπως αναφέρει η αγοραστική ζήτηση επικεντρώνεται στα μεσαία ποδήλατα, η τιμή των οποίων ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει μέχρι και 800 ευρώ.

Βεβαίως στο κατάστημα του Νίκου Κασιμάτη υπάρχουν ποδήλατα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες από 200 ευρώ μέχρι και 7.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή αναφέρει ο ίδιος έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αποφάσισαν να βγάλουν από τα ποδήλατά τους από το χρονοντούλαπο και να τα επισκευάζουν γυρίζοντας έτσι και αυτοί την πλάτη στην «τσουχτερή» βενζίνη.
Ξύλα-Ξυλόσομπες
 «Ξυλόσομπες τέλος». Απίστευτο και όμως αληθινό αρκετά καταστήματα που εμπορεύονται ξυλόσομπες έχουν πλέον έλλειψη, καθώς κανένας επιχειρηματίας δεν περίμενε ότι αυτό το πατροπαράδοτο θερμαντικό σώμα θα έφθανε εποχή που θα γινόταν ανάρπαστο. Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Εurofire που εμπορεύεται ξυλόσομπες αλλά και ενεργειακά τζάκια., αν και όπως λέει το αγοραστικό ενδιαφέρον και λόγω κρίσης στρέφεται στις φθηνές κινέζικες ξυλόσομπες αξίας περί τα 150-200 ευρώ.

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές είναι πολλές. Όπως επί παραδείγματι, οι ελληνικές κοστίζουν περί τα 140 ευρώ, οι ξυλόσομπες Τσεχίας φθάνουν τα 1.400 ευρώ, ενώ πιο ακριβές είναι αυτές της Γαλλίας όπου το κόστος ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.
Πάντα βεβαίως υπάρχει και η επιλογή του ξύλου για αυτόν που διαθέτει τζάκι. Οι τιμές του τόνου εξαρτάται από το είδος του ξύλου που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής τονίζει ο κ. Γιώργος από την Κερατέα που εμπορεύεται ξύλα. Όπως λέει οι τιμές κυμαίνονται στα 180-200 ευρώ περίπου και ανεβαίνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Δηλαδή εάν θέλει μεταφορά των ξύλων στην οικία του αλλά και στοίβασμα τότε η τιμή μπορεί να φθάσει και τα 250 ευρώ.
Ενεργειακά Τζάκια
«Ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πετρέλαιο σίγουρα είναι οικονομικότερο». Αυτό ακούει από τους εν δυνάμει πελάτες που επισκέπτονται την Εurofire o ιδιοκτήτης της εταιρείας Σπύρος Παπαδόπουλος. Όπως αποκαλύπτει το ενδιαφέρον σε σχέση με άλλα χρόνια είναι αυξημένο και για ενεργειακά τζάκια αλλά και για Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού): «Αρκετοί από αυτούς που επισκέπτονται την εταιρεία για να πάρουν πληροφορίες κατοικούν σε ρετιρέ και θέλουν να σταματήσουν την αυτόνομη θέρμανση προκειμένου να τοποθετήσουν ενεργειακές εστίες θερμότητας στον χώρο τους».

Αναμφίβολα σημειώνει ο ίδιος το άκουσμα της τιμής ενός ενεργειακού τζακιού που μπορεί να φθάνει και τα 2.800 ευρώ λειτουργεί αποτρεπτικά. Όμως από την άλλη, το κόστος σχεδόν εκμηδενίζεται καθώς η απόσβεση γίνεται σε ελάχιστο χρόνο. Επίσης τα έξοδα λειτουργίας είναι πολύ μικρά σε σχέση με το πετρέλαιο και επιπλέον η απόδοση σε θερμότητα είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου