Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ο Αττίκ στο Badminton!


Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια μεγαλειώδη μουσική παράσταση με φαντασμαγορικά κοστούμια και σκηνικά παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή), από τις 22 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου 2012. «Αναζητώντας τον Αττίκ» είναι ο τίτλος της και πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε έναν από τους πιο ερωτικούς τραγουδοποιούς της Ελληνικής μουσικής σκηνής, το οποίο πραγματοποιείται χάρη στον 26μελή θίασο που απαρτίζουν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές.


Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου - Αττίκ (1885 -1944) και της γενιάς του. Χωρίς τη διάθεση της «μυθοποίησης» του παρελθόντος , αλλά με τρυφερότητα, συγκίνηση και φυσικά χιούμορ, ο Λάμπρος Λιάβας (κείμενα - μουσική έρευνα) με τους συνεργάτες του ξεναγούν το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι με βασικό θέμα τα υπέροχα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών του παλιού καιρού.

Σε μια εποχή κρίσης και συνεχών εκπτώσεων όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και γενικότερα στον πολιτισμό, ως μια μορφή πνευματικής αντίστασης, το Θέατρο Badminton αποτολμά μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή.


Μια πρόσκληση στο σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην ομορφιά τους και – παράλληλα - μια πρόκληση να ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής δυναμικής και μεταβατικής, εξίσου έντονης με τη σημερινή. Επίσης, απρόσμενα αποκαλυπτική είναι και μια σειρά από σατιρικά κείμενα  που αναφέρονται στην πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα και στον Μεσοπόλεμο. Πραγματικά, ξαφνιάζουν με το πόσο τραγικά επίκαιρα παραμένουν, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Ιστορία στις μέρες μας επαναλαμβάνεται …ως φάρσα!

Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Στιχουργικά ιντερµέδια: Γιάννης Ξανθούλης
Πρωταγωνιστούν: Σία Κοσκινά, Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουµούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούµης, Άγγελος Παπαδηµητρίου και Άκης Σακελλαρίου.
Συμμετέχει: η Ζωζώ Σαπουντζάκη,
Συμμετέχουν: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Νικορέστης Χανιωτάκης,10µελές µπαλέτο και 7µελής ορχήστρα.
Ενορχήστρωση - µουσική διεύθυνση: Θόδωρος Κοτεπάνος
Σκηνικά -  κοστούµια: Λίλη Πεζανού
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Τέλλος
Σχεδιασμός Ήχου: Simon Honywill
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάµ

Ημέρες και ώρες παράστασης:Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00 .Πέμπτη, Παρασκευή  και Σάββατο στις 20:00.
Τιμές εισιτηρίων: Από 7 ως 45 ευρώ.
 
Ο Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου, 1885 -1944) δίκαια θεωρείται γεννήτορας όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων και με την περίφημη «Μάντρα» του εγκαινίασε για την ελληνική πραγματικότητα έναν τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης κι επικοινωνίας πρωτοπόρο, ακόμη έως τις μέρες μας!

Κοσμοπολίτης και βαθειά καλλιεργημένος, σπουδαίος συνθέτης καθώς και πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής, στιχοπλόκος, ηθοποιός, κονφερανσιέ, ταχυδακτυλουργός, χορευτής και ακροβάτης (!), υπήρξε μια γοητευτική προσωπικότητα, που με το έργο του αποτύπωσε και σημάδεψε την ευαισθησία της εποχής του, σε καιρούς το ίδιο δύσκολους και μεταβατικούς όπως και σήμερα.

Τα τραγούδια του, άμεσα και βιωματικά, με βαθύ ρομαντισμό, ευγενική μελαγχολία και λεπτό χιούμορ, έφεραν στο ελληνικό ρεπερτόριο ένα ξεχωριστό ύφος και ήθος και συχνά αποτελούν ολοκληρωμένα μουσικο - θεατρικά μονόπρακτα. 

Η «Μάντρα», ο ναός της τέχνης του, λειτούργησε για μια ολόκληρη δεκαετία (1930-1940) συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά! Υπήρξε φυτώριο πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως η Δανάη (η κορυφαία μούσα του), η Κάκια Μένδρη, η Πάολα, ο Νίκος Γούναρης, η Νινή Ζαχά κ.ά., καθώς και ορισμένων από τους σημαντικότερους στιχουργούς και κονφερανσιέ (Μίμης Τραϊφόρος, Γιώργος Οικονομίδης, Ορέστης Λάσκος κ.ά.).

Παράλληλα ο Αττίκ, επικεφαλής αυτού του «εκτροχιασθέντος μουσικού καμπαρέ», όργωσε κυριολεκτικά την ελληνική επαρχία και τον Ελληνισμό της διασποράς μέσα από μεγάλες περιοδείες, σε μια εποχή που τα ταξίδια αυτά ήταν ολόκληρη περιπέτεια.

Το υλικό της παράστασης (κείμενα, μουσικές, θεατρικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, καθώς και σπάνια εικαστικά, φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα) αποτελεί καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας που υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.

Την ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση της ζωντανής ορχήστρας έχει αναλάβει ο Θόδωρος Κοτεπάνος, ενώ η Λιλή Πεζανού επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Στον 25μελή θίασο πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά) οι Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άγγελος Παπαδημητρίου και Άκης Σακελλαρίου. Μαζί τους η περφόρμερ Σία Κοσκινά και οι λυρικοί τραγουδιστές Ζαφείρης Κουτελιέρης και Κωνσταντίνος Ραφαηλίδης.

Ιδιαίτερα τιμητική είναι η κεντρική παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη στον ρόλο της θεατρίνας.

Διοργάνωση: 
ΑDaM Productions.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου