Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
Συνήθως «αναθεματίζουμε» τις θερμίδες που λαμβάνουμε κατά την διατροφή μας διότι απλούστατα τις έχουμε συνδέσει γενικώς με την αύξηση του Βάρους μας.
Είναι όμως έτσι; Φυσικά όχι διότι οι θερμίδες είναι απαραίτητες διότι αντιπροσωπεύουν την απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα μας, η οποία είναι χρήσιμη για να φέρουμε σε πέρας όλες τις μεταβολικές ενέργειες και δραστηριότητες μας.
Είναι αναγκαίο συνεπώς να παίρνουμε θερμίδες με την προϋπόθεση να επιλέγουμε τις πηγές τω θερμίδων από τροφές υγιεινές και να καλύπτουμε σε ποσοστό κατά 50-55% της απαιτούμενης ενέργειας από τους υδατάνθρακες, κατά 15% από τις πρωτεΐνες και κατά 25-30% από τα λίπη.
Ποιες είναι ενδεικτικά οι υγιεινές πηγές θερμίδων:
Το Ελαιόλαδο, ως βασική πηγή λίπους, ξεχωρίζει – υπερέχει διότι παρέχει καλύτερη γεύση χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα, σε σύγκριση με υπόλοιπα σπορέλαια. Εκτός από αυτό βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου και όχι μόνο.
Το Κρασί, λευκό ή κόκκινο, σε ποσότητα 75 ml πρωί βράδυ, παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καρδιά.
Το Κρασί, λευκό ή κόκκινο, σε ποσότητα 75 ml πρωί βράδυ, παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καρδιά.
Το Ψάρι, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου καθώς και ιωδίου, έχει σημαντική θρεπτική αξία. Το ψάρι κάλλιστα μπορεί να είναι σαρδέλα, γαύρος, γόπες και κολιοί. Ακόμα και τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα, το σκουμπρί, ο σολομός άρα πιο πλούσια σε θερμίδες, μας παρέχουν παράλληλα σημαντική προστασία από τις θρομβώσεις μειώνοντας την “κακή” χοληστερίνη.
Τα Φρούτα και τα Λαχανικά είναι τρόφιμα πολύ ωφέλιμα αφού μας προσφέρουν υδατάνθρακες ως ζάχαρα αλλά και ως φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυλλικό οξύ και διάφορες βιταμίνες (C), που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
To μέλι έχει ιδιότητες αντισηπτικές και φαρμακευτικές. Μπορεί σίγουρα να αποτελέσει ένα υποκατάστατο ζάχαρης η οποία είναι τελείως κενή ωφέλειας. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο με κύρια πηγή γλυκαντικού την φρουκτόζη αλλά και με πλήθος αμινοξέων, αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ), ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός) και βιταμινών. Το μέλι βέβαια δεν πρέπει να χορηγείται άφοβα λόγω των θερμίδων που δίνει (30 ανά κουταλάκι του γλυκού) και δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες παρασκευής του δεν είναι αρκετές για να καταστρέψουν το μικρόβιο Clostridium botulinum.
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί παρέχουν συνδυασμό με φυτικές ίνες με λίπος καλής ποιότητας, πρωτεΐνες. Το γάλα αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο για όλες τις ηλικίες με πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αποτελέσει εύκολα ένα υποκατάστατο άλλων ποτών όπως τα αναψυκτικά και τα energy drinks αλλά και τους χυμούς τύπου “νέκταρ”, όπου ο χυμός είναι μόνο το 20%.
Το ψωμί, μαζί με τα άλλα δημητριακά, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες αποτελούν τροφές που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Για όσους προτιμούν τις φρυγανιές ας μάθουν ότι το ψωμί χορταίνει περισσότερο και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.
Το σουσάμι και το ταχίνι είναι σίγουρα δύο τρόφιμα πραγματικά αγνά κι ωφέλιμα, και προσφέρουν ένα συνδυασμό λίπους (50% περίπου), πρωτεΐνης (20% περίπου) αλλά και υδατανθράκων με σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, Β όπως οι Β1, Β2 και νιασίνη, ιχνοστοιχεία (φωσφόρο και σίδηρο), καθώς και αρκετές διαιτητικές ίνες.. Η σησαμίνη μειώνει τη χοληστερίνη του οργανισμού.
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μας δίνουν ασφαλώς θερμίδες, αλλά, παράλληλα μας χαρίζουν μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που το καθένα παίζει το δικό του ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας. Η επιλογή και το μέτρο να είναι τα κύρια κριτήρια που δεν πρέπει να σας αποσυντονίζουν από τη διατροφή σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου