Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ένα Ελληνικό Ηδύποτο για τις κρύες ημέρες!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Με την κρίση να επηρεάζει σοβαρά και την θέρμανση ένα ηδύποτο κοντά σε τζάκι, το οποίο δεν θα αποτελεί πλέον στοιχείο «επίπλωσης», είναι μια συντροφική λύση αλλά, προσοχή, με πολύ μέτρο.

Ως ηδύποτο χαρακτηρίζεται ένα οινοπνευματώδες ποτό με γλυκιά γεύση και άρωμα φρούτων, ανθέων και ο τέλειος εκπρόσωπος του: το Ελληνικότατο ρακόμελο.

Έχει χρησιμοποιηθεί από καταπραϋντικό για το κρύωμα, από θεραπευτικό για κάθε γνωστή και άγνωστη πάθηση μέχρι και θερμαντικό μέσο για τα κρύα του χειμώνα και έχει υμνηθεί όσο λίγα ελληνικά ποτά αλλά δεν παύει να είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο με την προσθήκη μελιού ξεγελάει!.......και το φαινομενικά αθώο ποτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σε συγκεκριμένες στιγμές πιες το ζεστό ή απόλαυσέ το σε θερμοκρασία δωματίου ως απεριτίφ πριν το φαγητό.  Εκτός από ποτό το ρακόμελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φαγητό πχ για μαρινάρισμα τηγανιάς ή σε ζελέ (γλυκό).

Η σύσταση ως ποτό: για τους «γνώστες» περιοδικά όχι πάνω από 50 - 75γρ. (2 - 3 ποτηράκια των 25γρ.) και για τους «άπειρους» 25γρ. 

Τρόπος παρασκευής (από τον τόπο καταγωγής του την Κρήτη!):

- 1 λίτρο τσικουδιά (ρακί) καλής ποιότητας (όχι τσίπουρο διότι περιέχει γλυκάνισο)

- 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι (η αναλογία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το ρακόμελο)

- 2 ξύλα κανέλας

- 1-2 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά)

Πώς το φτιάχνεις:

- Τοποθετείς σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά (μπορεί να παρασκευαστεί μικρότερη ποσότητα από 1 λίτρο με τις σχετικές αναλογίες υλικών).

- Τα βράζεις σε χαμηλή (προσοχή) θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας ωστόσο να μην πάρει φωτιά το μείγμα από τις αναθυμιάσεις της ρακής.

- Μόλις πάει να πάρει βράση, κατεβάζεις την κατσαρόλα από το μάτι, τη σκεπάζεις με το καπάκι και αφήνεις το θαυματουργό μείγμα τουλάχιστον 10 λεπτά για να πάρει όλα τα αρώματα.

- Σουρώνεις και είσαι έτοιμος!


Το ρακόμελο το αποθηκεύεις πάντα σε γυάλινο μπουκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου