Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές στην Ευρώπη!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Αν σχεδιάζετε διακοπές σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλοκαίρι, διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι τώρα ευκολότερα από ποτέ, χάρη στις συμφωνίες της ΕΕ για τους μεθοριακούς ελέγχους, τα ζώα συντροφιάς, την ιατρική περίθαλψη, τα τέλη περιαγωγής και τα δικαιώματα επιβατών.

Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας την δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) η οποία απευθύνεται στους κατοίκους των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους κατοίκους της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.


Για την δωρεάν έκδοση της ΕΚΑΑ από το ταμείο σας θα απαιτηθεί θεωρημένο βιβλιάριο υγείας και η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.

Έχετε πάντα μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, για να μπορείτε να αποδείξετε ποίος είστε. Επίσης θα τα χρειαστείτε στα σύνορα, αν ταξιδεύετε από ή προς την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ρουμανία που βρίσκονται εκτός της ζώνης χωρίς σύνορα!  Ενημερωθείτε εδώ... 

Γάτες, σκύλοι και νυφίτσες χρειάζονται επίσης διαβατήριο ζώων συντροφιάς!....για να ταξιδέψουν μαζί σας! Το διαβατήριο αυτό αποδεικνύει ότι το ζώο σας έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας.


Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φιλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία εφαρμόζουν επιπλέον απαιτήσεις, για τον λόγο αυτό ενημερωθείτε για τους εθνικούς κανόνες πατώντας εδώ... πριν την αναχώρησή σας. Οι Εθνικοί Κανόνες ισχύουν επίσης και για άλλα ζώα.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε πολύ το κινητό σας, ειδικά για σύνδεση με το διαδίκτυο ή και για ηλεκτρονικά μηνύματα!.....για να προσδιορίσετε εσείς εκ των προτέρων το επιθυμητό σας «όριο» στο τέλος περιαγωγής!


Τέλος, μην ξεχνάτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης!  Ο Αριθμός 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι τηλεφωνητές ομιλούν πολλές γλώσσες, ανάλογα με την χώρα!

Καλές διακοπές!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου