Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: κλειδί για πνευματική και σωματική υγεία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60 % περίπου από νερό. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά την ημέρα και να επιλέγουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να το κρατάμε καλά ενυδατωμένο.
H ενυδάτωση αποτελεί το πιο βασικό βήμα για απαλή, ελαστική επιδερμίδα σε πρόσωπο και σώμα, αλλά και το «κλειδί» για την διατήρηση της ευεξίας και των σωματικών αλλά και πνευματικών επιδόσεων.
Η αφυδάτωση αποτελεί μεγάλο εχθρό και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αντικαθιστούμε διαρκώς την ποσότητα υγρών που αποβάλλεται καθημερινά από τον οργανισμό μας, μέσα από την αναπνοή, την εφίδρωση κλπ.
Απώλεια υγρών ίση με το 2% του βάρους είναι ικανή για να αρχίσει να μειώνεται η γενική απόδοση και η σωματική αντοχή.  Συμπτώματα αρχομένης αφυδάτωσης είναι πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στη συγκέντρωση, έλλειψη εγρήγορσης έως και βραχυχρόνια απώλεια μνήμης.
Μην περιμένουμε να διψάσουμε! Η δίψα υπάρχει όταν είμαστε ήδη σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης. Ας ενυδατωθούμε ποικιλοτρόπως συμπληρώνοντας τα υγρά και...τρώγοντας. Οι επιλογές μας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα, η γεύση, η μυρωδιά, η υφή, η εμφάνιση ή η θερμοκρασία και γι’ αυτό ακριβώς, η ποικιλία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών μας.
Έτσι λοιπόν, είναι πολύ… παρήγορες οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ενυδάτωση μέσα από όλα σχεδόν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ροφήματα.


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε νερό, παρατηρώντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την τεράστια θρεπτική αξία αυτής της ομάδας τροφίμων:

Μαρούλι:96                 
Λάχανο:93
Καρπούζι:92
Μπρόκολο:91
Γάλα:88
Καρότο:87
Πορτοκάλι:87
Μήλο:84
Ψάρι:78
Πατάτα:77
Μπανάνα:74
Καλαμπόκι:70
Δαμάσκηνα:70
Κοτόπουλο:67
Μοσχάρι:59
Φέτα:56
Γκούντα:43
Γραβιέρα:39
Ψωμί:37
Βούτυρο:16
Ζάχαρη:1

Προσοχή συνεπώς απαιτείται στην ενυδάτωση του οργανισμού μας: η διατροφή μας να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη υγρών και ροφημάτων να αποφεύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου