Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Προσοχή στα νοθευμένα ποτά!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Μόλις το 2% των νυχτερινών κέντρων ελέγχεται κάθε χρόνο για ύπαρξη νοθευμένων ποτών. Ακόμα και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου έχει εντοπιστεί μέσα σε ποτά.


Μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η κατάσταση χειροτερεύει  στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες με θύματα κυρίως τους νέους και οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η νοθεία πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της, αφού πλέον η «μεταμφίεση» που εφαρμόζεται είναι αριστοτεχνική.


Πρόσφατα στην Τουρκία 3 Ρωσίδες πέθαναν από νοθευμένα ποτά και 30 κινδύνεψαν σοβαρά.Τα πιο επίφοβα για νοθεία ποτά θεωρούνται η βότκα, το ουίσκι, η τεκίλα και το τζιν.

Η νοθεία των ποτών που αποβαίνει επικίνδυνη για την υγεία διακρίνεται σε  τρεις κατηγορίες:

Α' κατηγορία. Οι επιτήδειοι παίρνουν επώνυμα ποτά και τα αραιώνουν. Αυτή η νοθεία έχει χαρακτηριστεί και ως... ανώδυνη. Αυτό γίνεται κυρίως στο ουίσκι, τη βότκα και την τεκίλα.

Β' κατηγορία. Οι επιτήδειοι αγοράζουν υποβαθμισμένη αλκοόλη από το εμπόριο, την αραιώνουν και βάζουν λίγο καραμελόχρωμα για να έχει το χρώμα του ουίσκι.

Γ' κατηγορία. Οι επιτήδειοι, κυρίως από τις ανατολικές χώρες, αγοράζουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως π.χ. βερνίκι μεταλλικών χρωμάτων αυτοκινήτων, μπογιές κ.ο.κ, και αποστάζουν την αλκοόλη. Στη συνέχεια, την αραιώνουν και φτιάχνουν τζιν και τεκίλα. Ωστόσο, όπως την απομονώνουν από τα διάφορα μείγματα, αποστάζουν και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες, που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Επιπλέον, στα διάφορα σφηνάκια δε βάζουν τις εγκεκριμένες από τον κώδικα τροφίμων - ποτών χρωματικές ουσίες, αλλά προσθέτουν παράνομα χρώματα, αυτά που χρησιμοποιούνται στ' αυτοκίνητα!


Οι προσμείξεις συνεπώς είναι πολύ επικίνδυνες: προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές και εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα γαστρορραγίες. Οι τοξικές ουσίες από τα χρώματα μπορεί να προκαλέσουν και βλάβη στο οπτικό νεύρο - έως και τύφλωση ή προβλήματα μνήμης, βλάβη στον εγκέφαλο, κώμα ακόμη και τον θάνατο.

Η προφύλαξη από τα παράνομα ποτά μπορεί να γίνει όταν ο καταναλωτής:

- Παραγγέλνει μπουκάλι και απαιτεί να του το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά του.

- Παραγγέλνει εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά τα οποία ανοίγονται μπροστά του παραγγέλνει ποτήρι και να απαιτεί να του το σερβίρουν επάνω στο μπαρ για να βλέπει τι πίνει.

- Προτιμά να πίνει μια συγκεκριμένη μάρκα ποτού, για να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζει τη γεύση και το χρώμα του.

- Είναι επιφυλακτικός στις πολύ φτηνές προσφορές.

- Γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να επιστρέψει το ποτό του, εάν δεν τον ικανοποιεί, και φυσικά να μη διστάζει να ασκεί αυτό το δικαίωμα.

- Δεν πίνει ποτέ νηστικός.

- Δεν ανακατεύει ποτά όταν πίνει.

- Καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου