Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Έρχεται η φοροκάρτα!....την δίνω και συλλέγω έξοδα!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μετά από αρκετών μηνών καθυστέρηση, από τις 3 Οκτωβρίου 2011 οι φορολογούμενοι τελικά θα μπορούν να την προμηθεύονται δωρεάν από «27» τράπεζες και να τη χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναλλαγές.


Η φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφονται απευθείας τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων. Σε κάθε οικογένεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία κάρτες.

Η χρήση της κάρτας αποδείξεων είναι προαιρετική. Στις τράπεζες δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή των ΑΦΜ ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις κάρτες.

Η κάρτα θα είναι ανώνυµη και θα έχει τις διαστάσεις µιας πιστωτικής κάρτας. Η μπροστινή όψη θα έχει χρώµα λευκό και θα περιέχει την ονοµασία «Κάρτα Αποδείξεων» μαζί µε το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα», ενώ η πίσω όψη θα φέρει µια µαγνητική ταινία, όπως κάθε πιστωτική κάρτα.


Κάθε κάρτα θα έχει έναν 10ψήφιο κωδικό, τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιστοιχίσει με τον ΑΦΜ του μόνο στη ΓΓΠΣ. Αυτό θα γίνει είτε με SMS είτε μέσω Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να αποστείλει SMS στο 54053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας. Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λάβει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχησης και την ενεργοποίηση της κάρτας.


Η καταγραφή και μεταφορά των δεδομένων κάθε συναλλαγής θα γίνεται με απλό τρόπο. Εφόσον το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η συναλλαγή έχει μηχάνημα Point of Sales (POS), για την υποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ο καταστηματάρχης θα παραλαμβάνει την «Κάρτα Αποδείξεων» από τον πελάτη που θα την προσκομίζει και θα την περνά από το ίδιο μηχάνημα.

Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. Η συναλλαγή θα μπορεί να γίνεται είτε με μετρητά είτε με πιστωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου