Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Τρέχουσα Πολιτική Συγκυρία!.......με ομιλήτρια την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Την Δευτέρα 09/05/2011 και ώρα 07.00μμ έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ..........η «Τρέχουσα Πολιτική Συγκυρία» με ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από πολίτες κάθε ηλικίας,  η Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στη χρησιμότητα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά,  τονίζοντας ότι η συμμετοχή αυτή ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε τη διαφορά των βουλευτών μεταξύ Βορρά και Νότου της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι μεν πολιτικοί του Βορρά κρίνονται από τους στόχους που θέτουν προεκλογικά και το ποσοστό της επίτευξής τους ενώ εκείνοι του Νότου από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις πιθανές κρίσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας.

Περνώντας στα «καθ΄ ημάς», τόνισε ότι η κρίση έχει αγγίξει πλέον όλους μας και το δυσάρεστο  αυτή τη στιγμή είναι η «γκρίζα ατμόσφαιρα» που επικρατεί παντού.

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τις μέρες μας, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν διαχρονικά στον τόπο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συχνά και οι κρίσεις προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες!

Αναφερόμενη στο σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα εξήγησε ότι επί σειρά ετών παρήγαμε λιγότερα, καταναλώναμε περισσότερα και καλύπταμε τη διαφορά με  δανεικά!! Κάνοντας έναν καταμερισμό ευθυνών στα πολιτικά κόμματα, είπε ότι «ευθύνες έχουμε όλοι και ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν......από την Ν.Δ. του κ. Σαμαρά έως και τον Συνασπισμό του κ. Τσίπρα».

Κατόπιν αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις δημόσιες υπηρεσίες φέρνοντας μερικά παραδείγματα:

Παιδεία: Έχουμε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη σε αντιστοιχία με τον αριθμό των (1) μαθητών (2) σχολών (3) ΑΕΙ και (4) εργαστηρίων!

Υγεία: Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, νοσοκομεία, ΕΣΥ στην Ευρώπη σε αντιστοιχία πληθυσμού!

Ασφάλεια: Διαθέτουμε τους περισσότερους αστυνομικούς στην Ευρώπη σε αντιστοιχία πληθυσμού!

Λόγω αυτής της στρέβλωσης επήλθε και η μεγέθυνση του ελλείμματος, είπε,  την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της πράσινης ανάπτυξης και της παραγωγής ανταγωνίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών! Δυστυχώς δεν το πετύχαμε από το 1995 και μετέπειτα όταν (1) ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεχε με 4% και (2) διαχειριζόμασταν τα διάφορα «πακέτα» από την Ε.Ε.

Πως θα την πετύχουμε τώρα; αναρωτήθηκε η ίδια. Το μόνο ενθαρρυντικό και αισιόδοξο αυτή τη στιγμή, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, είναι ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 20% κι αυτό εξηγείται διότι αφού δεν υπάρχει εγχώρια αγοραστική δύναμη, οι υγιείς και ανταγωνιστικές εταιρίες στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι «την τελευταία πενταετία η χώρα μας ήταν χωρίς δημόσια διοίκηση και το πελατειακό κράτος διόριζε συνεχώς». Η σημερινή όμως κατάσταση είναι εθνική υπόθεση, είπε, τονίζοντας ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εθνικό πλούτο. «Αυτόν πρέπει να αξιοποιήσουμε αλλά όχι και να τον  πουλήσουμε» πρόσθεσε.

Μετά έδωσε κάποια παραδείγματα εξορθολογισμού της σπατάλης η οποία υπήρχε μέχρι πρότινος, μέσω των συγγραμμάτων των φοιτητών ( διανομή 2 Χ 400.000 εκδόσεων ανά έτος ενώ οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες είναι 245.000 μόνο!), των συγχωνεύσεων των σχολείων και  της μεταφοράς των μαθητών ( σε διάστημα 4 ετών, έξοδα μεταφοράς 200.000.000 ευρώ ενώ τα πραγματικά έξοδα είναι 140.000.000 ευρώ μόνο!)

Στο τέλος της ομιλίας της, η κ. υπουργός αναφέρθηκε στη «συγκυρία» τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες όπως ο Μιτεράν, ο Ζισκάρ Ντεστέν, ο Χέλμουτ Σμιτ!

Ο κάθε ηγέτης, υποστήριξε, βάζει «μπροστά» το ακροατήριό του. Η κ. Μέρκελ τους Γερμανούς πολίτες.......ο κ. Παπανδρέου τους Έλληνες πολίτες κτλ.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλληλεγγύης μέσα στην Ε.Ε. την οποία στο μέλλον, προέβλεψε, ότι θα τη χρειαστούν και τα μεγάλα κράτη. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Γερμανία και αναρωτήθηκε....«Τι είναι η Γερμανία μπροστά στις  υφιστάμενες αλλά και τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως τα μεγαθήρια Κίνα και Ινδία όταν κατέχει μόνον το 2% εξαγωγών παγκοσμίως;»

Η αισιοδοξία που πηγάζει από τη σημερινή «συγκυρία» είναι ότι πριν προκύψει το Ελληνικό θέμα δεν υπήρχε τίποτε ελπιδοφόρο, επεσήμανε και τώρα, μέσα σε τρεις μήνες δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, αλληλέγγυος και για άλλα μέλη κράτη της ένωσης.

Τελειώνοντας, αποφάνθηκε ότι το μέγεθος του οικονομικού μας ελλείμματος είναι αντιμετωπίσιμο.....«Η Ευρώπη θα μας στηρίξει με την προϋπόθεση να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» δήλωσε με σιγουριά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου