Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στοιχεία στα υπ’ όψιν!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ  ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Σε έναν κόσμο αενάως μεταβαλλόμενο, του οποίου και οι συντεταγμένες ακόμη συνεχώς αναθεωρούνται, αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν να καθορίσει το στίγμα του και να αναγνωρίσει τη θέση του.

Μέσα σε αυτή, θα λέγαμε, τη δίνη, πορεύεται και η χώρα μας και μάλιστα σε μια περιοχή του κόσμου που δεν της έλειψαν ποτέ τα πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Για τον Έλληνα παλαιότερα, έως μόλις πρόσφατα, χαρακτήριζε η αντίληψη πως για τα πάντα έφταιγαν οι άλλοι, οι ξένοι, οι δυνατοί, και είχε μερικώς κάποιο δίκιο.

Στα τελευταία χρόνια αντιθέτως επικέντρωσε τα πυρά του στους πολιτικούς μας,  ενοχοποίησε συλλήβδην τις ηγεσίες μας, για ότι συνέβαινε, για όλα όσα έπεφταν στην αντίληψή του για ότι νόμιζε πως τον ενοχλεί, και είχε πάλι μερικώς κάποιο δίκιο.

Δεν είχε ωστόσο ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση όλο το δίκιο. Η αντίληψή μας είχε πάλι το στοιχείο του απόλυτου που μας χαρακτηρίζει. Είναι καιρός να γυρίσουμε στο μέτρο, και ως πολίτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν ευθύνες και μάλιστα πέραν τούτου επιδιώκουν την ανάληψη επί πλέον ευθυνών εκ μέρους ενός εκάστου εξ αυτών.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες είναι οι εντολείς και αυτών οι επιλογές προσδιορίζουν την ποιότητα των προσώπων και την κατεύθυνση των πολιτικών μέσω των οποίων τα πρόσωπα αυτά διαχειρίζονται το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου και τις τύχες του Λαού μας.

Είναι χρήσιμο, μάλλον απαραίτητο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας και παντού στον κόσμο, την δυναμική των εξελίξεων στη διεθνή πραγματικότητα, με άλλα λόγια να αντιλαμβανόμαστε προς τα πού πηγαίνει ο κόσμος.


Να μπορούμε να βλέπουμε και να γνωρίζουμε τη θέση της χώρας μας στη κλίμακα των διακοσίων του σημερινού κόσμου χωρών, να συνειδητοποιήσουμε το πόσο μπροστά βρισκόμαστε από πολλές, πάμπολλες  χώρες, και κυρίως από όλες τις χώρες της περιοχής μας και πόσο μπροστά από τα όνειρα που τολμούσαμε να κάνουμε δύο με τρεις δεκαετίες πριν!      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου