Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ιστορία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (1971-2010)!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα πολύ ενδιαφέρον λεύκωμα έφτασε στα χέρια μας του Υποναύαρχου ΠΝ (εα) Μάρκου Γ. Μάστρακα. Πρόκειται για την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (1971-2010).


Η έκδοση αυτή παρουσιάζει την ιστορία της ΣΝΔ και τα συναφή γεγονότα της περιόδου 1971-2010, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια για το σημαντικό αυτό λίκνο της ναυτικής εκπαιδεύσεως των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αρχική καταγραφή της ιστορίας ΣΝΔ από ιδρύσεώς της το 1845 μέχρι το 1971, περιέχεται στο αντίστοιχο βιβλίο του αείμνηστου Υποναυάρχου Ιωάννη Φακίδη. Το έχει αφιερώσει μάλιστα στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Στελεχών του ΠΝ κατά τη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την Ελληνο - Τουρκική κρίση του 1996 στα Ίμια, ως και του πρώτου διδάξαντος για το πόνημα αυτό αείμνηστου Υποναύαρχου Ιωάννη Φακίδη.

Η ιστορία των 165 ετών της Σχολής το 2010, αρχίζει  την 24η Νοεμβρίου του 1845 όταν αυτή ως «Ναυτικό Σχολείο» ιδρύεται (κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού επί των Ναυτικών Κωνσταντίνου Κανάρη του Πυρπολητή) και λειτουργεί αρχικά στην Κορβέτα «Λουδοβίκος» και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα Πολεμικά Πλοία μέχρι το 1884 οπότε με το Νόμο ΑΡΝΣΤ της 27/03/84 μετονομάζεται σε «Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων» με έδρα τον Ατμοδρόμωνα  «Ελλάς».

Έκτοτε η Σχολή μεταφέρεται στην οικία Φεράλδη στον Πειραιά ενώ το 1905 εγκαθίσταται στη   σημερινή ένθεη της στην άκρη της Πειραϊκής χερσονήσου, χάρις στο κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Παντελή Βασσάνη (που λόγω των βασάνων τους οι Δόκιμοι  αποκαλούν χαριτολογώντας «βασάνειο καθίδρυμα»).

Ο συγγραφέας  Υποναύαρχος ΠΝ (εα) Μάρκος Γ. Μάστρακας γεννήθηκε το 1941 στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, όπου και κατοικούσε μέχρι το γάμο του το 1966. Έκτοτε διαμένει  με την σύζυγό του στην Κηφισιά.

Το 1958 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων απ’ όπου απεφοίτησε το 1962 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο ΠΝ υπηρέτησε μέχρι και κυβερνήτης  σε διαφόρους τύπους πλοίων,  στη ΣΝΔ ως Επιτηρητής, στο ΓΕΝ ως Επιτελής Επιχειρήσεων, στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Γραφείου  Διαλειτουργικότητας Αυτομάτων Συστημάτων,  Μέλος ΔΣ στο Πολεμικό Μουσείο και Α΄ Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.

Μεταξύ 1973-74 συμμετείχε στην αποστολή παραλαβής από τις ΗΠΑ του Αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης». Τη διετία 1978-80 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Monterey California απ΄ όπου έλαβε «Μaster in Computer Science”.

Υποναύαρχος Μάστρακας αποφοίτησε το 1981 από τη Σχολή Πολέμου Ανωτέρων του ΠΝ. Του έχουν απονεμηθεί όλες οι προβλεπόμενες  για κάθε βαθμό ευδόκιμης υπηρεσίας ηθικές αμοιβές της Πολιτείας.

Αποστρατεύτηκε το 1999 (μετά δυο ανακλήσεις εκ της παραιτήσεως του τι 1988) με το βαθμό του Υποναύαρχου και μέχρι τώρα ασχολείται ως Σύμβουλος ναυτιλιακών και άλλων επιχειρήσεων επί θεμάτων της ειδικότητάς του ως και με τη συγγραφή βιβλίων και διαφόρων κειμένων σε περιοδικά και εφημερίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου