Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Επισημάνσεις Καλλικρατικές!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ


Το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί μια πραγματικότητα που άρχισε να ξετυλίγεται από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και να υλοποιείται από 01-01-2011.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο επεσήμανε ότι πρέπει να εργασθούμε για να προχωρήσει το σχέδιο  «Καλλικράτης»  προς όφελος των Δημοτών!

Όλη η Χώρα, από τον μικρό Δήμο με την διασφαλισμένη κοινωνική συνοχή και προσβασιμότητα, μετέπεσε σε ευρύτερες αυτό διοικητικές ενότητες σε αρκετές περιπτώσεις με πολλές ετερότητες, που πλην των άλλων διαφοροποιήσεων και τις απαιτήσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων που συγκροτούνται από τους αιρετούς.

Η διαφοροποίηση των μεγεθών που για τον Νέο Δήμο Κηφισιάς σημαίνει την διαχείριση κατ΄ έτος μεγεθών της τάξεως :

- 116.465.706,50 €  ο προϋπολογισμός 2011

- 44.888.660,90 €  δαπάνες τεχνικού προγράμματος (συνεχιζόμενα έργα, μελέτες και νέα έργα),

μαζί με την μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου επιβάλλει υψηλό επαγγελματισμό και αποκλειστική απασχόληση για όσους αναλαμβάνουν ή τους έχει ανατεθεί διοικητικό έργο (Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Ν.Π.Δ.Δ., αλλά και μέλη των Δημοτικών  Κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου) και οπωσδήποτε διαφοροποίηση παλαιών πρακτικών που ίσως να ήταν καλές στο περιβάλλον των μικρών Δήμων-Κοινοτήτων, αλλά σίγουρα σήμερα είναι κατ  ελάχιστον αναποτελεσματικές.

Οι απαιτήσεις αυτές ως προς τα αιρετά όργανα των Δήμων πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης», όπως και κάθε νεογέννητο! επιβάλλει πρόσθετη φροντίδα, που σημαίνει πρόσθετη προσπάθεια, ειδικά για την καλή και σωστή χρησιμοποίηση και του τελευταίου ευρώ, τώρα μάλιστα που όλοι ελεγχόμεθα πλέον από το Δ.Ν.Τ.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο Αντιδήμαρχος, ανεξαρτήτως ικανοτήτων και καλής θελήσεως, μπορεί να έχει την ευχέρεια να μην απασχολείται αποκλειστικά με το έργο του στον Δήμο.

Έχει παρέλθει η εποχή που ο Δημότης επιζητούσε την λύση κάποιου προβλήματος προσφεύγοντας στον Δήμαρχο.

Η πόρτα του Δημάρχου πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους μας και για πολλούς λόγους, όμως ο προθάλαμος του δεν πρέπει να κατακλύζεται από πολίτες με αιτήματα, γιατί αυτό σημαίνει  ότι η οργάνωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στις νόμιμες απαιτήσεις των δημοτών.

Αναμφισβήτητα ο Δήμαρχος θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο Δήμαρχος και όχι ο Manager , έχοντας άμεση αντίληψη των θεμάτων της πόλης του, όμως αυτή η εικόνα των γνωστών σε όλους μας Δημάρχων θα έχει, όσο οι Δήμοι μεγαλώνουν, να αντιπαλέψει εκείνη του Manager,  που δυστυχώς χρειάζονται και οι δύο.

Βεβαίως τα όσα προανέφερα ισχύουν κατ ΄ αναλογία και για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αν θέλουν να ανταποκριθούν στην σοβαρότητα του λειτουργήματος τους, όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον των νέων Δήμων.

Θα πρέπει:

1)  να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να γνωρίσουν όλες τις περιοχές του Δήμου

2) να ενημερώνονται για κάθε θέμα που φτάνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποφασίζουν με βάση μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κάθε θέμα και όχι κατά περίπτωση. Η ευθύνη βεβαίως για την ολοκληρωμένη εικόνα ανήκει στον εισηγητή του κάθε θέματος. Χωρίς  αυτή την ολοκληρωμένη εικόνα , ο κίνδυνος λανθασμένων αποφάσεων ή και διαφορετικών αποφάσεων για όμοιες καταστάσεις, είναι μεγάλος.

3) να θυμούνται ότι εκπροσωπούν όλη την Πόλη και να καλύψουν την αβλεψία του νομοθέτη για την μη εκπροσώπηση όλων των πολεοδομικών ενοτήτων στην Δημοτική Κοινότητα.

Να πω και ένα παράδειγμα:  Οι Αδάμες που αποτελούνται από δύο ενότητες, τον Γράμμο – Φοίνικα , νέο ενταχθείσα περιοχή και τον Συνοικισμό Πελοποννησίων, περιοχή που είχε πληγεί έντονα από τον σεισμό του 1999, που απουσιάζουν για μια 15ετία,  που εγώ θυμάμαι, από τον πίνακα των ειδικών προγραμμάτων και σε μεγάλο ποσοστό των τεχνικών προγραμμάτων.

Τελειώνοντας και αφού εκ προοιμίου τονίσω ότι δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις οιουδήποτε αιρετού, όποιο έργο και αν καλείται να επιτελέσει στον νέο Δήμο μας, η ανάγκη για νέες πρακτικές και νέους τρόπους και διαδικασίες επίλυσης των σχετικών προβλημάτων, είναι προφανής.

Χωρίς αυτές, οι κίνδυνοι στον διευρυμένο Δήμο είναι μεγάλοι....και ορατοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου