Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο Πλαστικός Χειρουργός Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας....μιλά αποκλειστικά στην Kifisia Press!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας Πλαστικός  Χειρουργός είναι  Διευθυντής της Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «METROPOLITAN» και Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας.

Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» της Θεσσαλονίκης το 1979 και στην συνέχεια από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1985. Αμέσως μετά ξεκίνησε την ειδικότητά του στην Μεγάλη Βρετανία όπου δούλεψε σε πολλές μονάδες Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής και εγκαυμάτων όπως το «Charing Cross», το «Saint Thomas» και το «Leicester Royal».

  Ιατρείο στην Κηφισιά. 

Στην συνέχεια μετέβη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο νοσοκομείο «Loma Linda» στo πλαίσιo της διδακτορικής του διατριβής στην Μικροχειρουργική Επανορθωτική Χειρουργική.  

Κατόπιν επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία σαν Επιμελητής στην διάσημη μονάδα «Canniesburn» της Γλασκώβης, στο «Royal Infirmary» του Αμπερντίν καθώς και στο «Royal Devor and Exenter» του Έξεντερ.

Στην συνέχεια πήρε το περιζήτητο «fellowship» του Βρετανικού Συλλόγου Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών σε θέση αναπληρωτή διευθυντή με έδρα το νοσοκομείο «Wellington» του Λονδίνου, κατά την οποία θέση υπήρξε ο μοναδικός κοινός παρανομαστής για τους 15 διαπρεπέστερους Πλαστικούς Χειρουργούς της εποχής.

Εν συνεχεία επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε το ιδιωτικό επάγγελμα στην  Θεσσαλονίκη και εκ παραλλήλου εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στην μικροχειρουργική.

Έπειτα διατηρώντας πάντα το ιατρείο της Θεσσαλονίκης,  δούλεψε για 2 χρόνια ιδιωτικά στην Harley Street του Λονδίνου. Το 1996 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα όπου δημιούργησε την Ιατρική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και εφαρμογών Ιατρικής Αισθητικής και Λέιζερ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με έδρα την Αθήνα.

Η εταιρεία αυτή έχει σήμερα τρία μεγάλα ιατρεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και απασχολεί συνολικά 40 άτομα εκ των οποίων 5 Πλαστικούς Χειρουργούς, 2 Δερματολόγους και 2 εξειδικευμένους χειρουργούς στην μεταφύτευση μαλλιών.  Εκ παραλλήλου διευθύνει την Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο «METROPOLITAN» έχοντας ένα επιτελείο από 8 Πλαστικούς Χειρουργούς.

Ο Δρ. Μπουκουβάλας διατελεί επί σειρά ετών μέλος της τριμελούς επιτροπής στον τομέα Αισθητικής Χειρουργικής της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, είναι μέλος των κυριοτέρων Παγκόσμιων Οργανισμών όπως το «I.P.R.A.S.», «ISAPS» και «E.B.O.P.R.A.S.» επίσης έχει πλουσιότατο συγγραφικό έργο και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συναντήσαμε τον Dr. Ζήση Μπουκουβάλα στο ιατρείο του στην Κολοκοτρώνη 8 στην Κηφισιά, και  συζητήσαμε μαζί του για το τόσο σημαντικό θέμα της Λιποαναρρόφησης και τις νέες εξελίξεις πάνω στον τομέα αυτό.

- Κύριε Μπουκουβάλα, τι είναι η Λιποαναρρόφηση/ Λιπογλυπτική και σε ποιους απευθύνεται;

Πρόκειται για την συχνότερα επιτελούμενη επέμβαση της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής  στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Η Λιποαναρρόφηση / Λιπογλυπτική  δεν είναι απλά μια επέμβαση αλλά αποτελεί μια μορφή τέχνης. Ο πλαστικός χειρουργός  καλείται να βελτιώσει τη συμμετρία και την αρμονία  του προσώπου και του σώματος «πλάθοντας» το σύμφωνα με τις  αρχές της γλυπτικής  και της επιστήμης.

Άνδρες και γυναίκες πάσχουν από τη λεγόμενη «λιποδυστροφία» την ασύμμετρη συγκέντρωση  τοπικού λίπους  σε ορισμένες  περιοχές του σώματος, τα κοινώς αποκαλούμενα «ψωμάκια» από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγούν μόνο  με τη γυμναστική και  τη δίαιτα.

Επίσης το διπλοσάγωνο  (προγούλι) στο πρόσωπο, ο μαστός και πλάγια τα θωρακικά τοιχώματα,  η κοιλιά, η μέση, οι  γλουτοί, οι έσω και έξω μηροί, τα  γόνατα  και η  γυναικομαστία στους άνδρες.

-Τι εννοούμε με τους όρους αυτούς;

Αυτοί οι όροι συγχέονται αλλά  με τον όρο Λιπογλυπτική εννοούμε την αφαίρεση του λίπους με λεπτεπίλεπτες κάνουλες , σε αντίθεση με τις  μεγάλης διαμέτρου κάνουλες που χρησιμοποιούσαν παλιά.

Με τον όρο Λιποπλαστική εννοούμε την μεταφορά του λίπους σε κοντινές η απομακρυσμένες περιοχές του σώματος δηλαδή την αυτομεταμόσχευση του λίπους (Fat Graft ) ή Λιποπροσθετική (lipofilling).

Με τον όρο μηχανικά υποβοηθούμενη  (P.A.Lpower assisted lipoplasty)  Λιποαναρρόφηση εννοούμε  αυτή που εκτελείται  με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που προσδίδουν στις λεπτές  κάνούλες οριζόντια και κυκλική κίνηση και Μικροδικτυωτή ονομάζεται η  Λιποαναρρόφηση όπου κάθε περιοχή δουλεύεται δικτυωτά δηλαδή προς τουλάχιστον  δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

- Τι είναι η λιποαναρρόφηση υψηλής ευκρίνειας;

Η τεχνική την οποία εμείς χρησιμοποιούμε είναι ένας συνδυασμός όλων των ανωτέρω όρων ως εκ τούτου ονομάζεται μηχανικά υποβοηθούμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική.

Ο άριστος και λεπτομερής  προεγχειρητικός σχεδιασμός και η χρήση του ανωτέρω συνδυασμού τεχνικών προσδίδει ένα αποτέλεσμα υψηλής ευκρίνειας (μεγάλης λεπτομέρειας) γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε μόνο για υψηλής ευκρίνειας Λιποπλαστική (High Definition Lipoplasty). 

Η μηχανική υποβοήθηση συντελεί στην ακούραστη, λεπτομερή και επίμονη αφαίρεση του λίπους . Το λίπος αυτό συλλέγεται  και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί  όπως προαναφέραμε σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling=λιποπρόσθεση) που το χρειάζονται.

Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

- Πείτε μας δύο λόγια για την επέμβαση....

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του άλλα παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση - στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος - μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση της μηχανικά υποβοηθούμενης Μικροδικτυωτής  Λιποπλαστικής.

Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία του επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως το πρόσωπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπλαση - γλυπτική των περιοχών του σώματος με τοπικό πάχος και η ανάδειξη μίας πιο επιθυμητής σιλουέτας και σώματος γενικότερα.

Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του σώματός του.

- Η Λιπογλυπτική μπορεί να χρησιμεύσει στην μείωση του σωματικού βάρους γενικότερα;

Η Λιπογλυπτική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του λίπους από περιοχές που αντιστέκονται στην δίαιτα ή την γυμναστική. Το ίδιο αυτό λίπος μετά από ειδική επεξεργασία επανατοποθετείται στο σώμα έτσι ώστε να διορθωθούν διάφορα σημεία και να βελτιωθεί έτσι αρμονικά.

Η Λιπογλυπτική είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται ειδικά για την αναρρόφηση και την ανακατανομή του τοπικού λίπους που δε μπορεί να εξαφανιστεί ούτε με τη φυσική άσκηση ούτε με τη δίαιτα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο ασθενής να ελέγχεται ιατρικά και να ακολουθεί θεραπεία πριν προβεί στη πλαστική χειρουργική επέμβαση.

- Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Οι ασθενείς σύντομα  βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα. Δεν έχουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της καταβολής που ακολουθούν τη γενική αναισθησία. Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς ενθαρρύνονται να περπατήσουν έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανάρρωσης και επούλωσης και μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά 1 ή 2 ημέρες. 

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σύνθετων τεχνικών που χρησιμοποιείτε;

Η μηχανικά υποβοηθούμενη  Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική έχει τεράστιο πλεονέκτημα διότι έκτος από την υψηλή ευκρίνεια είναι λιγότερο κουραστική για το χειρουργό  και όπως χαρακτηριστικά λέω στις   Επιστημονικές μου διαλέξεις: «αφαιρεί την κόπωση από το χειρουργό και του αφήνει την τέχνη», πόσο μάλλον στη περίπτωση των πολλαπλών επεμβάσεων την ίδια ημέρα.

Τα πλεονεκτήματα συνοψίζονται ως εξής:

- Συντόμευση του επεμβατικού χρόνου.
- Ελαχιστοποίηση του πόνου και των μετεγχειρητικών  οιδημάτων και μωλώπων  και  καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, εφόσον  αφαιρεί μόνο το λιπώδη ιστό και «σέβεται» τους υπολοίπους.
- Επέκταση  των ενδείξεων της λιποαναρρόφησης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με μεγαλύτερη χαλάρωση, καθώς επίσης και σε πιο εκτεταμένες περιοχές του σώματος.
 - Το μηχάνημά της διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας. Εκεί που πάλλεται, εάν χτυπήσει σε μη λιπώδη ιστό, μπλοκάρει αυτόματα, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα σφάλματος.
- Όλη η λιποαναρροφητική διαδικασία γίνεται δίχως τομές, αλλά με μερικές μικροσκοπικές οπές  μόλις 0,5 εκατοστού.

Ποια η διάρκεια του αποτελέσματος;

Τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια εφόσον διατηρηθεί το βάρος του ασθενή σταθερό, με απόκλιση συν-πλην 4-5 κιλών. Εφαρμόζεται σε κάθε ηλικίας άνδρα ή γυναίκα, πάνω από τα 16. Ενδείκνυται όμως και για πολύ μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Λιπογλυπτική αποτελεί την κορωνίδα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής σε ότι αφορά την διαμόρφωση του σώματός μας σε όλες τις ηλικίες και εποχές. Δίνει ένα διαρκές και ιδανικό αποτέλεσμα και το κυριότερο ανώδυνα και με μοναδική ασφάλεια.

Το σημαντικό δεν είναι πόσο λίπος θα αφαιρεθεί άλλα το πόσο ομοιογενές και συμμετρικό αποτέλεσμα μακράς διαρκείας θα αφήσουμε πίσω μας και γι’ αυτό  πάντα τονίζω «Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ πόσο μάρμαρο πέταξε ο καλλιτέχνης ! Όλοι κοιτούν το άγαλμα!».

- Τελευταία ακούμε για χρήση του λίπους μας και στην αυξητική του στήθους. Τι έχετε να μας πείτε σχετικά;

Σε αυτήν την επέμβαση αφού ολοκληρωθεί μία κανονική λιποαναρρόφηση γίνεται κατάλληλη επεξεργασία των λιποκυττάρων και αυτά χρησιμοποιούνται επανεισαγόμενα καταλλήλως στον μαστό για να του προσδώσουν τον επιθυμητό όγκο.

Η εισαγωγή του λίπους στο μαστό γίνεται με λεπτή βελόνα οπότε και δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα σημάδι . Η τεχνική αυτή αποτελεί μέθοδο 2 σε 1 διότι με μία επέμβαση δίνεται διπλή λύση, και το ανεπιθύμητο λίπος αφαιρείται  και το στήθος αποκαθίσταται και μάλιστα όλα αυτά γίνονται στο ίδιο χειρουργείο.

2 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω τις γυναίκες. Δεν είναι μυστικό οι δύο από εσάς ίσως γνωρίζετε.
    Göğüs Estetiği

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της λιποαναρρόφησης - λιπογλυπτικής και της αυξητικής στήθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή