Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στους ΟΤΑ!

Για την αντιγραφή  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Προσπάθεια διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κακοδιαχείριση, σπατάλες αλλά και πολλές παρανομίες σε προμήθειες, έργα, υπηρεσίες κ.λπ. εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το οικονομικό έτος 2010, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου και των πρώτων «σκληρών» μέτρων και περικοπών. 

Σύμφωνα με το «Έθνος», το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, όπως προκύπτει από τη σχετική ετήσια έκθεση που παρέδωσε ο πρόεδρός του κ. Ιω. Καραβοκύρης στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, κατάφερε να αποτρέψει παράνομες δαπάνες 146,5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010 «μπλοκάροντας» παράλληλα την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατ., ενώ εκκρεμεί η διαδικασία για τον καταλογισμό διάφορων κονδυλίων σε βάρος εκπροσώπων της διοικητικής μηχανής και των ΟΤΑ. Στις 1.180 σελίδες της έκθεσης (μαζί με τις απαντήσεις των κρατικών φορέων) περιγράφονται οι ίδιες περίπου παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο, πολλές παρατυπίες ευφάνταστες, αποφυγή εφαρμογής των νόμων κ.λπ.  

Μόνο παρήγορο στοιχείο ότι το 2009 το ΕΣ είχε αποτρέψει μεγαλύτερες παράνομες δαπάνες 657 εκατ., άρα κάτι πήγε καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά, εκτός και αν δεν εντοπίστηκαν όλες οι παρανομίες. 

Σε πολλές περιπτώσεις ανατέθηκαν σε ιδιώτες εργασίες που κάλλιστα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας οι κρατικές υπηρεσίες χωρίς κόστος, ενώ ανατέθηκαν σε εξωτερικούς δικηγόρους υποθέσεις, που μπορούσαν να χειριστούν νομικοί σύμβουλοι των κρατικών φορέων. 

Περισσότερη από τη μισή έκθεση αφορά τη δράση των ΟΤΑ, ενώ περιγράφονται και πολλές μη νόμιμες προμήθειες νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.λπ. που πάντως «νομιμοποιήθηκαν» εκ των υστέρων με την επίκληση κατεπειγουσών αναγκών.   

Οι ΟΤΑ αναδείχθηκαν και πάλι «πρωταθλητές» στην κακοδιαχείριση και την παραβίαση των νόμων, αφού η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010 τους αφιερώνει τη μερίδα του λέοντος!


Χαρακτηριστικά παραδείγματα σπατάλης στους ΟΤΑ, που αναφέρονται στην έκθεση:

- Δυο δήμοι της Αττικής έδωσαν 16.800€ για αναμνηστικά δώρα για βράβευση μαθητών 

- Δήμος της Στερεάς Ελλάδας έδωσε 15.000€ για έκδοση 1.240 βιβλίων σχετικά με την πολεοδομική εξέλιξη στην περιοχή 

- 45.000€ από νησιώτικο δήμο για παραγωγή ταινίας για την προβολή του 

- 33.600€ για χριστουγεννιάτικες παιδικές εκδηλώσεις ασφαλιστικού φορέα 

- Έρευνα δήμου για θέματα που απασχολούν συνταξιούχους, αξία 12.000€ 

- Σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας (με αφορμή την εκπομπή της ΕΤ3 «Κυριακή στο Χωριό») δόθηκαν 22.400€ για γεύματα (11.400€ για 300 μερίδες φαγητού και προμήθεια κρεάτων) 

- Στεφάνια για τις εθνικές εορτές κόστισαν 4.700€, ενώ κάρτες για Χριστούγεννα και Πάσχα 6.000€

- Η κηδεία ενός τέως δημάρχου κόστισε 36.700 ευρώ, ενώ εκείνη ενός πρώην προέδρου τοπικού συμβουλίου στη Βόρεια Ελλάδα 5.400€

- Τρεις δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα ήθελαν να δαπανήσουν 79.700 ευρώ για την αγορά τζιπ 4x4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους. 

- Οι αρχές σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων ήθελαν να δώσουν 1,6 εκατ. ευρώ σε έργα ασφαλτόστρωσης, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» την ανάθεση άλλου έργου σε υπερεργολάβο κατά 100%

- Στα Δωδεκάνησα, δήμος ήθελε να δώσει απευθείας σε εταιρία το έργο για την κατασκευή χλοοτάπητα. Αξία: 205.000€! 

- 3.900€ αποζημίωση σε δημοτικούς υπαλλήλους για μη λήψη άδειας (ενώ είχαν πάρει κανονικά) και αποζημίωση για υπερωρίες σε.....συνταξιούχο! 

- 8.200€ για μισθώσεις ΚΤΕΛ ώστε δημότες να μεταβούν στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά του Καλλικράτη!

Τα συμπεράσματα δικά σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου