Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Με «όταν» και «αν» απάντησε ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Αυτή τη φορά θα παρουσιάσω «Τα εν ΔΗΜΩ….εν ΟΙΚΩ»  κάνοντας μια λεπτομερή καταγραφή της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης που διεξήχθη στις 16/01/2013,  για να έχετε μια πλήρη εικόνα των ερωτήσεων που τέθηκαν  από πλευράς αντιπολίτευσης αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο κ. Δήμαρχος  παραπέμπει τα θέματα στις καλένδες!


Το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν,  ήταν το πρώτο της χρονιάς αλλά και το πρώτο του νεοεκλεγέντα κ. Παναγιώτου, ο οποίος αφού μας καλωσόρισε, ευχήθηκε «καλή συνεργασία και αλληλοσεβασμό» απευθύνοντας έκκληση στο ακροατήριο «να μην εκφράζεται με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να επικροτεί είτε να σχολιάζει , αυτό θα βοηθήσει παρά πολύ τους συναδέλφους να κάνουν πιο καλή τη δουλειά τους» όπως είπε.  

- Πρώτος  έλαβε  το λόγο ο κ. Βάρσος Β., επικεφαλής και όχι αρχηγός, όπως ρητά τόνισε, της «Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Ερυθραίας-Κηφισιάς-Εκάλης». Λόγω της καταιγίδας που επικράτησε κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπενθύμισε την πρότασή του για φράγματα ανάσχεσης των όμβριων υδάτων στον Κηφισό, στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη που τελικά δεν προχώρησαν. 

Εξέφρασε την αγωνία των κατοίκων των οδών Φρύνης, Παπανδρέου, Παπαφλέσσα και Ρωμυλίας, εκεί που δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα και κατήγγειλε τις ελλείψεις υποδομών στις οδούς Τατοίου,  Εκάλης και Δήμητρος όπου χάσκουν οι σχάρες.

«Γαϊδουροσάμαρο» χαρακτήρισε το σαμάρι ανάσχεσης της κυκλοφορίας που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την οικία του Πρωθυπουργού και πρέπει να «κουρευτεί» διότι φρενάρουν απότομα οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων και πέφτουν οι επιβάτες.

Τέλος,  διαπίστωσε, ότι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Κηφισιάς, η Πλατεία Πλατάνου,  δεν υφίσταται πλέον λόγω της στάσης τριών γραμμών αρθρωτών λεωφορείων που σταθμεύουν εκεί . Έτσι και το «νυφοπάζαρο» έχει μεταφερθεί στη γωνία των οδών Κυριαζή, Κασαβέτη και Λεβίδου . Ζήτησε την απομάκρυνση των λεωφορείων από εκεί για να «γίνει ξανά μια ωραία πλατεία» όπως είπε.

- Η κ. Συνοδινού Α. επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Φως» ζήτησε να μάθει το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του υπόγειου γκαράζ στην Πλατεία Πλατάνου καθώς επίσης και για την οδό Ικτίνου που δεν έχει γίνει μια πράξη εφαρμογής και παραμένει ένα κομμάτι αδιαμόρφωτο.

Πρότεινε την επέκταση της οδού Λεβίδου στο κομμάτι που παραμένει αδιαμόρφωτο, αν και είναι στο σχέδιο από το 1927.
Αναρωτήθηκε με τι άδεια λειτουργεί το «Mercedes» στην Πολιτεία, αφού πρόκειται για περιοχή αμιγούς κατοικίας  αλλά και πού βρίσκεται το θέμα της δεξαμενής στην Πολιτεία.

Πρότεινε να γίνει, σε ειδική συνεδρίαση, σχεδιασμός για την αναβάθμιση του χώρου στις εργατικές πολυκατοικίες της Κάτω Κηφισιάς και  ζήτησε να έλθει η δημοτική αρχή σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της έκτασης πίσω από τις εργατικές πολυκατοικίες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κολυμβητήριο που ξεκίνησαν επί δημαρχίας Κανακάκη Μ.  «Το κολυμβητήριο, ένας κινηματογράφος, η ανάπτυξη ενός θεάτρου, μπορούν να αλλάξουν την κοινωνική σύνθεση και την παρουσία του κόσμου της περιοχής» είπε.

Επίσης ρώτησε «πότε θα ολοκληρωθεί η αποχέτευση στις εργατικές πολυκατοικίες».

- Ο κ. Κανακάκης Π. πρότεινε την αναβάθμιση του Δ.Σ. κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα. «Να δούμε σε μια ειδική συνεδρίαση τα συν και τα πλην. Να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση και ειδικότερα να δούμε τις επιτροπές, ποιες λειτούργησαν, ποιες δεν λειτούργησαν». «Διότι»  όπως ανέφερε, «δυσκολευτήκαμε στην αρχή λόγω Καλλικρατικής γραφειοκρατίας».

Αναφέρθηκε στη νεροποντή της ημέρας, λέγοντας ότι η Ελαιών όταν απλά βρέχει μετατρέπεται σε χείμαρρο καθότι γίνεται αποδέκτης όλων των όμβριων  από την Τατοίου και κάτω. Παρατήρησε δε, πως όταν βρέχει δεν δουλεύουν τα μαγαζιά!!

- Ο κ. Τσούλος αναφέρθηκε στην οδό Καλυφτάκη και στα επτά οκτώ ατυχήματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του κακού οδοστρώματος και του ελλιπούς φωτισμού.

Έκανε δε γνωστό ότι με άλλους 15 δημότες κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της πρόσφατης κανονιστικής πράξης για μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

- Ο κ. Σκορδίλης Γ. διαπίστωσε ότι μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη χρονιά, και ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης βάλλεται λόγω της κρίσης. Στη συνέχεια πρότεινε στο προεδρείο και στη δημοτική αρχή, τη θέσπιση διαδικασιών συνεργασίας για το καλό των δημοτών αλλά και τη διεκδίκηση κοινόχρηστων χώρων. 

«Είναι μια ευκαιρία» είπε  «λόγω της κρίσης και των χαμηλών τιμών να προβεί ο δήμος τώρα στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων».

Και μετά,  ήρθε «η ώρα των 8» όπως μου ψιθύρισε Πρόεδρος μεγάλου αθλητικού σωματείου του δήμου μας.

- Ο κ. Κύρλος Ε. έλαβε εκ μέρους του Δήμου το λόγο και με ήπιο τόνο, χαμηλόφωνα, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.


Αναφέρθηκε στην καταιγίδα της ημέρας λέγοντας ότι «ο όγκος του νερού της βροχόπτωσης για δύο ώρες άγγιξε το μέσο όρο ενός μηνός». Αξιολόγησε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στην οδό Δήμητρος οφείλονται στα λάθη των έργων του πρώην Δήμου Εκάλης και ότι το «Mercedes» έχει άδεια και λειτουργεί νόμιμα.


Επίσης, για το θεατράκι* στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Συνοδινού,  είπε ότι αντιδρούν οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας, διότι βρίσκεται σε αμιγώς κατοικημένη περιοχή, αλλά υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη!

*η κ. Συνοδινού αναφέρθηκε στο θεατράκι των εργατικών πολυκατοικιών στην Κηφισιά!!.....


- Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Κουρμαδιάς Μ. στην τοποθέτησή του, καταγγέλλοντας ότι το Du Priest στη Δροσίνη 5, κατάστημα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος «Ζαχαροπλαστείου» μετατράπηκε σε μπαρ και λειτουργεί κατά τα πρότυπα του «Bronco cafe bar».


Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Κουρμαδιάς M.  ήταν η διάνοιξη της οδού Κύμης και της οδού Άνδρου για να απεγκλωβιστεί κυκλοφοριακά όλη η Κηφισιά! «Πρέπει να κάνουμε το πάν κ. Δήμαρχε» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «τα έργα αυτά εκκρεμούν από το 2004 και δεν ακούγεται τίποτα»!!

Επιτέλους ακούσαμε από έναν Δημοτικό Σύμβουλο να καταγγέλλει και κάτι επώνυμα. Δεν συνηθίζεται αυτό στα Δημοτικά Συμβούλια της Κηφισιάς. ΟΙ δημοτικοί μας σύμβουλοι όταν θέλουν να κερδίσουν εντυπώσεις καταγγέλλουν αοριστολογώντας και εμείς οι δημότες που παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις ρωτάμε ο ένας τον άλλο, τι, πως, πού, ποιόν, εννοεί ο εκπρόσωπός μας.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης:


- Απαντώντας στον κ. Βάρσο Β. για τα πλημμυρικά φαινόμενα της ημέρας, επανέλαβε την άποψη του κ. Κύρλου και υπερθεμάτισε λέγοντας «ότι αν βγουν στην εθνική οδό 100.000 αυτοκίνητα δημιουργείται μποτιλιάρισμα. Αντίστοιχα όταν επικοινωνήσουν 200.000 άτομα με τα τηλέφωνα αυτά θα μπλοκάρουν. Έτσι σήμερα τα φρεάτια για 20 λεπτά ήταν στα όρια των αντοχών τους και τα ξεπέρασαν».


Για την πλατεία είπε ότι «πρέπει να την αναμορφώσουμε, πρέπει να φύγουν τα λεωφορεία και τα ταξί». Η Πολιτεία όμως και οι λίγες αντοχές των παλαιότερων δημοτικών αρχών επέτρεψαν, η Λεωφόρος Κηφισίας να αποτελεί βασικό οδικό δίκτυο. Αν η πλατεία ήταν υπό τον έλεγχο του δήμου, υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις, είπε. Από τη στιγμή όμως που αυτό δεν συμβαίνει δε μπορεί γίνεται τίποτα.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο για την Ν. Ερυθραία έχει εγκριθεί από την περιφέρεια. Το «σαμαράκι» κατασκευάστηκε από την εταιρεία που κατασκεύασε και τους ποδηλατοδρόμους.

- Απαντώντας στην κ. Συνοδινού Α. είπε ότι ο εργολάβος του γκαράζ έχει συμβατική υποχρέωση παράδοσής του 18 μήνες από τον Νοέμβριο.

Η οδός Λεβίδου έχει μια διαφορά στην πράξη εφαρμογής και όταν ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής,  θα διανοιχτεί.

Το «Mercedes» δεν άνοιξε σαν καινούργιο μαγαζί αλλά ως συνεχιζόμενο «με το προηγούμενο μαγαζί, με το προηγούμενο μαγαζί, με το προηγούμενο μαγαζί»!!

Στην περίπτωση αυτή όπως και για το Du Priest ο κ. Χιωτάκης ζήτησε τη συνδρομή της υγειονομικής υπηρεσίας και της αστυνομίας για να προβεί σε κυρώσεις.

Δεν χρειάζεται κύριε Χιωτάκη να  περιμένετε τη συνδρομή της υγειονομικής υπηρεσίας και της αστυνομίας για να σας καταγγείλουν τις παραβάσεις των παραπάνω καταστημάτων.

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα βρείτε δεκάδες διαφημιστικές καταχωρήσεις τους. Σας παραπέμπω στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/DuPriestKifisiaBar για να διαπιστώσετε τις δραστηριότητες του καταστήματος, ευελπιστώντας σε μια ταχεία αντιμετώπιση του θέματος.

Η απόφαση για τη δεξαμενή ακυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη «αν το πήρατε είδηση», απάντησε στην κ. Συνοδινού, για λόγους όμως άλλους, που δεν γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος.(;)

Στις εργατικές κατοικίες «δεν μπορεί να γίνει» κολυμβητήριο, διότι δεν είναι χώρος άθλησης σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής των εργατικών πολυκατοικιών. «Ανήκει σε κάποιον μεγαλοκτηματία …..τον ξέρουν όλοι εδώ», είπε ο κ. Δήμαρχος. 

Όταν όμως γίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περιοχή, σε δέκα χρόνια όπως εκτίμησε ο κ. Δήμαρχος, θα γίνει μια καινούργια γειτονιά αντίστοιχη της Ούλεν στη Ν. Κηφισιά. Και τότε θα περιέλθουν στο δήμο κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα «απολλοτριωθούν».

- Απαντώντας στον κ. Κανακάκη Π. είπε, ότι για την Ελαιών και τη Χελιδονούς φταίει η μορφολογία του εδάφους, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα.

Τόνισε όμως ότι στα αντιπλημμυρικά θα δοθούν προτεραιότητες και θα καταθέσει προτάσεις στο ΕΣΠΑ και για τη Ν. Κηφισιά, και για τη Ν. Ερυθραία, και για την Πολιτεία και για την Εκάλη.

- Απαντώντας στον κ. Σκορδίλη είπε «ότι σέβεται και ασπάζεται» τις απόψεις του και «είναι όντος μια περίοδος με χαμηλές τιμές για «απολλοτριώσεις» αλλά υπάρχουν  «απολλοτριώσεις» γύρω στα 10 εκατομμύρια και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά». «Η μόνη λύση είναι το πράσινο ταμείο αλλά και από εκεί πήραμε χρήματα για να πληρώσουμε το υπόλοιπο των μελετών της Αγίας Κυριακής» ανέφερε χαρακτηριστικά.


- «Η οδός Κύμης  κ. Κουρμαδιά είναι στις προτεραιότητες του Δήμου». «Η οδός Καλυφτάκη είναι εκτός σχεδίου, δεν είναι δημοτική οδός, είναι ότι πιο ασαφές υπάρχει, κανένα Υπουργείο δεν το παίρνει δεν είναι δικό μας, είναι υπό «απoλλοτρίωση»   Κύμης. 

Εμείς τη συντηρούμε όσο μπορούμε». Τη βραδιά του δυστυχήματος «πήγα εκεί και συνεργείο του δήμου έκλεισε τις λακκούβες, που δημιουργήθηκαν από τη νεροποντή».


Συμπερασματικά:


1. Όταν βρέχει και δεν μπορεί κανείς να περπατήσει σε όλη την Κηφισιά, Ν. Ερυθραία και Εκάλη φταίει ο όγκος του νερού!


2. Η Πλατεία Πλατάνου δεν μπορεί να αναμορφωθεί διότι δεν ανήκει στο Δήμο.


3. Στην οδό Λεβίδου περιμένουμε την πράξη εφαρμογής.


4. Το «Mercedes» λειτουργεί με την άδεια του προηγούμενου, προηγούμενου, προηγούμενου μαγαζιού.


5. Για το Du Priest περιμένουμε τη συνδρομή της υγειονομικής υπηρεσίας και της αστυνομίας.


6. Η δεξαμενή, αν και εγκρίθηκε από το Δ.Σ., ακυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη, άρα κάτι πήγε λάθος με την έγκριση του Δ.Σ.

7. Στις εργατικές πολυκατοικίες ο κ. δήμαρχος δεν κατονόμασε, κατά το σύνηθες, τον μεγαλοκτηματία και δεν υπάρχει λόγος να διαβουλευτεί για την απαλλοτρίωση του χώρου, απλά θα περιμένουμε μια δεκαετία για να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο.


8. Για την Ελαιών και τη Χελιδονούς φταίει η μορφολογία του εδάφους, αλλά θα καταθέσει προτάσεις στο ΕΣΠΑ και για τη Ν. Κηφισιά, και για τη Ν. Ερυθραία, και για την Πολιτεία και για την Εκάλη.


9. Για «απολλοτριώσεις» δεν υπάρχουν χρήματα.


10. Η οδός Κύμης είναι στις προτεραιότητες του Δήμου.


11. Η οδός Καλυφτάκη είναι εκτός σχεδίου και τη συντηρεί ο Δήμος όσο μπορεί.


Ερωτήσεις και διαπιστώσεις ενός δημότη:


1. Όταν βρέχει κ. Δήμαρχε δεν φταίει πάντα ο όγκος του νερού. Φταίει και η έλλειψη προγραμματισμού ενός αποχετευτικού συστήματος όμβριων, η αποσπασματική υλοποίηση έργων και η κακή συντήρηση του υπάρχοντος αποχετευτικού.


2. Για τον κεντρικό οδικό άξονα Κηφισίας, Ελ. Βενιζέλου και Θησέως τι κάνατε στη δεκαετή θητεία σας για να την αποχαρακτηρίσετε και να αποσυμφορηθεί η πόλη μας από τα διερχόμενα Ι.Χ. ώστε να μπορούν να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις ανάπλασης στην Πλατεία Πλατάνου;


3. Γιατί δεν διαπραγματεύεστε με τον μεγαλοκτηματία της περιοχής των εργατικών πολυκατοικιών; Για τα κοινοτικά προγράμματα JESSICA και ELENA που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την περιοχή, έχετε ακούσει κάτι;


4. Πόσα έργα εντάξατε στο ΕΣΠΑ και πόσα χρήματα αντλήσατε γι' αυτά; Μπορείτε να μας πείτε;


5. Πόσες φορές επισκεφτήκατε το Υπουργείο για την οδό Κύμης, που όπως λέτε είναι στις προτεραιότητές σας. Ο κ. Κουρμαδιάς Μ. είπε ευθαρσώς ότι δεν κινείται τίποτα. Μάλλον θα περιμένουμε τους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες για να διανοιχτεί, όπως και η «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ».


6. Όσο  για την οδό Καλυφτάκη, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τη σωματική ακεραιότητα των συνανθρώπων σας, θα μου επιτρέψετε να σας συμβουλεύσω να εγκαταστήσετε ένα μόνιμο συνεργείο συντήρησης του οδοστρώματος, διότι πολλές βραδιές εσείς μπορεί να χάσετε τον ύπνο σας, άλλοι όμως μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους.


Με αυτά και αυτά κ. δήμαρχε και αφού τελείωσαν και οι δημαιρεσίες και επιλέξατε τους νέους αντιδημάρχους και συνεργάτες σας, συνεχίστε να κόβετε Βασιλόπιτες και ο δήμος να είναι στον αυτόματο πιλότο, χωρίς κυβερνήτη, χωρίς όραμα, χωρίς προγραμματισμό!


Σημείωση: Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ότι είναι εντός εισαγωγικών τα έχω πάρει από τη μαγνητοσκόπηση της συνεδρίασης, από την ιστοσελίδα του δήμου και από την  ηλεκτρονική εφημερίδα.... η Θέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου