Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το μιούζικαλ Dimentia ενθουσίασε!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η επίσημη πρεμιέρα του πρωτότυπου μιούζικαλ «Dimentia» δόθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι , που ήταν κατάμεστη από καλεσμένους που χάρισαν στους συντελεστές το θερμό τους χειροκρότημα.
Τη μουσική του  «Dimentia»  έχει γράψει ο Άλεξ Παναγή το κείμενο και τους στίχους ο Στέργιος Μαυρίκης, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ροδοσθένους (βραβείο σκηνοθεσίας ΘΟΚ 2011). Εικαστικές παρεμβάσεις έχει κάνει ο Νικόλας Παναγή και χορογραφίες ο Χάρης Σάββα.


Την πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην UNESCO,  Μάριος Λυσιώτης και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova, οι οποίοι και προλόγισαν την παράσταση με τις χαιρετιστήριες ομιλίες τους. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης  Katalin Bogyay, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι,  Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ,  Θεόδωρος Πασσάς, πολλοί Πρέσβεις - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στην UNESCO από διάφορες χώρες, Έλληνες και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας καθώς και άλλοι ξένοι θεατές.


Η εκδήλωση κατενθουσίασε το κοινό και έτυχε των καλύτερων κριτικών από τους παρευρισκομένους. 

Η παράσταση δημιουργήθηκε με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το 2ο εξάμηνο του 2012, από τον Άλεξ Παναγή και την Κατερίνα Α. Χριστοφίδου (Silver Spotlight Productions) σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην UNESCO ,με στόχο την προβολή της Κύπρου και ποικίλων πτυχών του πολιτισμού της. 

Το θέατρο της UNESCO γέμισε με πηγαίες μελωδίες που τραγούδησαν οι ηθοποιοί/ερμηνευτές ενός εξαιρετικά καλλίφωνου θιάσου (Μαρλέν Αγγελίδου, Χρυσή Ανδρέου, Φίλιππος Κωνσταντίνος, Ανδριανή Μαλένη, Άλεξ Παναγή, Χάρης Σάββα, Μαριέλλα Σαββίδου, Δημήτρης Τσακάλας, Ηλέκτρα Φωτιάδου και Θάνος Χρόνης).

Μαρλέν Αγγελίδου.

Στίχοι και νότες σήκωσαν το βάρος ενός μιούζικαλ με σύγχρονο ήχο, άμεσους χαρακτήρες και αρκούντως ποιητική, αλλά και καθημερινή γλώσσα υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Ροδοσθένους, με τη μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Ζαβρού, τη φωνητική διδασκαλία της Χριστίνας Αργύρη και τη συνδρομή των μουσικών της παράστασης (κλαρίνο - Σαξόφωνο: Valter Topalov, μπάσο: Florencio Rodrigues Ponce). Την ομάδα συντόνισε με επιτυχία η Κατερίνα Χριστοφίδου.
Στην Κύπρο δόθηκαν άλλες πέντε παραστάσεις υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας, και με την Χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

Εντυπωσιακή υπήρξε η προσέλευση θεατών σε όλες τις παραστάσεις με κορύφωση την τελευταία παράσταση στην οποία παραβρέθηκε και η Υπουργός Υγείας Ανδρούλλα Αγρότου, η οποία διάβασε τον δικό της χαιρετισμό, αλλά και η πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με τη Νόσο Alzheimer, Νόνη Διάκου.
 
Η παραγωγή ήδη δέχτηκε προτάσεις για να ανέβει το  musical στο Λονδίνο, Θεσσαλονίκη, Λουξεμβούργο και Αυστραλία και προχωρεί σε συζητήσεις για την πραγματοποίηση τους.

Χορηγοί των παραστάσεων στην Κύπρο: ο Δήμος Λευκωσίας, η Ακαδημία ταλέντων Potenzia Del Arte, o ΟΠΑΠ Κύπρου και η Petrolina.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου