Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μανιάτης στο Δ.Σ. Κηφισιάς!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Η συνάντηση έγινε, κατά την συνεδρίαση  της 24ης Οκτωβρίου 2012 στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Κηφισιάς με την παρουσία των αντιδημάρχων, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, και  πολλών δημοτών.
Ο κ. Χιωτάκης  καλωσόρισε τον κ. Μανιάτη  και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του στην Κηφισιά από το 1982 που ήταν καθηγητής στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς. Εξήρε το έργο του σαν Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθήνας, λέγοντας «ότι του ζητήσαμε μας βοήθησε».
Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης   ξεκίνησε την τοποθέτησή του θυμίζοντας ότι έχει κάνει τρείς θεσμικές συναντήσεις  με τους φορείς αρμοδιότητάς του και την άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους.
Θύμισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους ΟΤΑ έχουν κοπεί πάνω από 60% και έπεται συνέχεια. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι δήμοι της Αττικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικονομικά σε δραματική κατάσταση με συνέπεια 14 από αυτούς να έχουν μπει σε διαδικασία λουκέτου». 

«Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις δύο βαθμίδες αυτοδιοίκησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες αλλά και με τους αντίστοιχους πόρους. Όταν όμως αυτοί δεν παρέχονται, στρέφουν τους πολίτες ενάντια στους εκπροσώπους των  Α΄ και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης», στέλνοντας έτσι μήνυμα και μεταφέροντας ευθύνες στην κεντρική εξουσία!!
Αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας, αλλά και των ΟΤΑ που έχουν παγώσει, εκτός από αυτά που χρηματοδοτούνται από τον ΕΣΠΑ και είναι ήδη ώριμα, δηλαδή, έχουν κατατεθεί στον προγραμματισμό για εκταμίευση χρημάτων. Για τα έργα του ΕΣΠΑ  που είναι σε εξέλιξη , ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε για το τεχνικό πρόγραμμα και για τα ελάχιστα έργα που θα γίνουν στην Ενότητα Βόρειου τομέα Αθηνών ιεραρχώντας τα σε
α) διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων
β) ιστορικό κέντρο
ενώ γ) για την κοινωνική πολιτική απεφάνθη ότι το φορτίο για τους δήμους είναι πολύ βαρύ και δεν μπορούν να το σηκώσουν.
Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων της περιοχής, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη ώστε  να γίνονται  τα αναγκαία έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας .
Ο κ. Χιωτάκης  στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι ο δήμος Κηφισιάς ανήκει στην σπάνια κατηγορία των οικονομικά εύρωστων δήμων και το σωστό και δίκαιο είναι να λάβει τα κονδύλια που του αναλογούν, αφού αρκετά έργα είναι εν εξελίξει και υπάρχει ανάγκη για νέα έργα στον διευρυμένο πλέον δήμο Κηφισιάς
Ο κ. Βάρσος ανέφερε έργα που πρέπει να γίνουν στον δήμο Κηφισιάς, όπως αντιπλημμυρικά, αποχέτευση στις Αδάμες, προστασία στο δάσος Αψίδερη, προστασία στο Άλσος Συγγρού, προστασία του Κηφισού και διάνοιξη ενός περιπατητικού μονοπατιού.
Η κ. Συνοδινού υποστήριξε ότι πρέπει να χαράξουμε νέες κατευθυντήριες γραμμές και να κουβεντιάσουμε για το νέο ΕΣΠΑ  2012-20.
Ο κ. Κανακάκης σχολίασε την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη «τα είπατε καλά, διαπιστώσατε την πραγματικότητα, αλλά τον τρόπο αντίδρασης για της μειώσεις θέλω να ακούσω» .
Η κ. Σπηλιοτοπούλου μίλησε για τη λήψη γενικότερων  μέτρων   για την επιβίωση των δημοτών μας μέσω των έργων ΕΣΠΑ.
Η κ. Κοσμά πρότεινε την διάνοιξη ενός παρακηφίσιου αγωγού που θα βοηθήσει στην αποχέτευση όλης της βόρειας Αττικής. Να ληφθούν μέτρα  εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς των κατοίκων του λεκανοπεδίου και πρότεινε στον Αντιπεριφερειάρχη, η περιφέρεια να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τα βασικότερα έργα και μετά όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτου  έθιξε το θέμα των σχολικών κτηρίων και γενικότερα των δημόσιων κτηρίων που είναι παλιά και υπάρχει πλέον θέμα ασφάλειας και υγιεινής.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κύρλος ρώτησε σε τι βαθμό υλοποίησης βρίσκονται  έργα, όπως βιοκλιματικοί δρόμοι, 3ος παιδικός σταθμός, αντιπλημμυρικό οδού Δήμητρος, ρέμα Κοντοχρήστου, που αφορούν στην Ν. Ερυθραία, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Σκορδίλης, κ. Μουστάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαρκεσίνης, κ. Μούρκος, για διάφορα θέματα που αφορούν τον ενιαίο δήμο Κηφισιάς.
Η απάντηση του κ. Μανιάτη στα θέματα που τέθηκαν ήταν ότι αν δεν λυθούν κάποια κομβικά έργα στην Αττική το κουβάρι των χρημάτων δύσκολα θα λυθεί.
Μετά από δύο ώρες συζήτηση το συμπέρασμα και οι παρατηρήσεις που τίθενται είναι οι εξής:
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έριξε ευθύνες στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση.
Προς τη διοίκηση του Δήμου μας και κυρίως στον επί μία δεκαετία Δήμαρχό μας τίθενται τα ερώτημα:
- Τι κάνατε κ. Δήμαρχε στους καιρούς των παχιών αγελάδων, για να καταντήσουν τα δημόσια κτήρια, και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα σχολεία, τα οποία στεγάζουν τα παιδιά σας/μας, όπως σωστά εκτίμησε ο κ. Αντιδήμαρχος Παναγιώτου μη ασφαλή και υπάρχει θέμα υγιεινής;
- Τι κάνατε με τα άλλα κτήρια «κουφάρια» που κοσμούν την πόλη μας;
- Πόσα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν επί των ημερών σας;
- Υπάρχει η λέξη «συντήρηση των έργων» στο λεξιλόγιό σας;
- Πείτε μας τι ποσοστό απορροφητικότητας είχατε σαν Δήμος την τελευταία δεκαετία από το ΕΣΠΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου