Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργία φαρμακοποιών και πως αποζημιωνόμαστε από το ταμείο....

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Η κρίση και η αφαίμαξη χρημάτων των ταμείων, λόγω μνημονίου, ακουμπά σήμερα, πέρα από τις συντάξεις, την καθημερινή ζωή χιλιάδων ασθενών λόγω των απεργιών των φαρμακοποιών. 


Οι απεργίες δηλαδή των φαρμακοποιών αναγκάζουν τους χιλιάδες εκείνους ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφού πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και, φυσικά, πρέπει να τρέχουν προς αναζήτηση των χρημάτων τους.  

Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εισπράξει ο ασφαλισμένος τα χρήματά του από το ταμείο του έχει ως εξής:

- Να απαιτούν από το γιατρό του ΕΟΠΥΥ να καταγράφει στο βιβλιάριο υγείας την καταχώρηση ασθένειας και φαρμάκου.

- Να καταθέτουν στο ταμείο του, δηλαδή εκεί που τα υπέβαλαν και στο παρελθόν....

α) την πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο  οι οποίες μπορεί να είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ,  οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΕΟΠΥΥ).

β) τις αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες παραδίδει ο φαρμακοποιός. Καλό θα είναι να τις επικολλά ο ίδιος στις πρωτότυπες συνταγές.

γ) Νόμιμη απόδειξη πληρωμής από το φαρμακείο.

δ) Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό όταν αυτό χρειάζεται. Την πληροφορία αυτή την αντλούμε από τον φαρμακοποιό.

Μετά την κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών, το ταμείο εκκαθαρίζει το ποσό δηλαδή αποδίδει το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από το θεράποντα ιατρό επί της συνταγής.

Το ποσό της εκκαθάρισης δεν καταβάλλεται τοις μετρητοίς αλλά κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.


Είναι φυσικό ότι μικροδαπάνες φαρμάκων κάποιοι θα τις θεωρούν χαμένες αφού θα σκέπτονται ότι δεν αξίζει τον κόπο να τρέχουν. Όμως, επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά ημερομηνία λήξης της απαίτησης των χρημάτων, καλό θα είναι να γίνεται η διαδικασία ακόμα και για μικροποσά και, στην συνέχεια, οι δαπάνες  να κατατίθενται συγκεντρωτικά.  

Υπόψη ότι, αν κάποια ταμεία ακολουθούσαν διαφορετικές διαδικασίες θα εξακολουθήσουν να τις ακολουθούν και, καλό θα είναι, για κάθε ασφαλισμένο να έχει με λεπτομέρεια ενημερωθεί για τις διαδικασίες από πριν από το ταμείο του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου