Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Δασικοί χάρτες Κηφισιάς!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Στις 9 Ιουλίου 2012 αναρτήθηκαν από το Δασαρχείο οι δασικοί χάρτες Κηφισιάς, Σταμάτας, Δροσιάς και Φυλής προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για το Δασολόγιο που πρόκειται να καταρτιστεί και να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ιδιοκτησίες σε αυτές τις περιοχές πρέπει να ενημερωθούν για τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή δια ζώσης την ένσταση τους, μέσα στο χρονικό διάστημα των 60 ημερών, στο Δασαρχείο.


Οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στο Δασαρχείο Πεντέλης αλλά και στο Δημαρχείο Κηφισιάς (απλά για διευκόλυνση των πολιτών), αλλά και στο Εθνικό Κτηματολόγιο στα κατά τόπους γραφεία.

Τι απλά σημαίνει αυτό;;  

Το κράτος θέλει να ξεκαθαρίσει τις δασικές εκτάσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές). Προκειμένου να το κάνει αυτό πήρε τις αεροφωτογραφίες από το 1947 και πριν και είδε πως ήταν η κάθε περιοχή. Στην συνέχεια ελέγχθηκαν οι αεροφωτογραφίες του 1976 όπου εκεί είδαν τις διαφορές και αλλαγές που είχαν γίνει και κατόπιν συνέταξαν τους χάρτες που αναρτήθηκαν με το πώς χαρακτηρίζεται η κάθε ιδιοκτησία.

Τι κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης;;

Βλέπει τους αναρτημένους χάρτες και αν έχει αντιρρήσεις, τότε πρέπει να αναθέσει σε δασολόγο και ίσως πριν σε τοπογράφο να του συντάξουν τον φάκελο που θα υποβάλει στο Δασαρχείο για να εξεταστεί η ιδιοκτησία του από μια τριμελή επιτροπή (Δασολόγο, Γεωπόνο ή Τοπογράφο και Δικαστικό ή Δικηγόρο ορισμένο από τον Δικηγορικό Σύλλογο) που έχει οριστεί από το Υπουργείο.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει την μορφή της ιδιοκτησίας, δηλαδή αν είναι δάσος ή αγροτική και ΟΧΙ το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο ιδιοκτήτης που δεν θα υποβάλλει ένσταση ουσιαστικά αποδέχεται τον χαρακτηρισμό που έχει γίνει και φαίνεται στους αναρτημένους χάρτες.

Για κάθε αντίρρηση για να εξεταστεί, ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει εκτός των αμοιβών των ιδιωτών δασολόγων κλπ που θα συνεργαστεί και τέλος.

Αυτό είναι :

  • Για κτήματα μέχρι 1.000 μ2 : 50 Ευρώ
  • Για κτήματα από 1.000 μ2  έως 5.000 μ2  : 150 Ευρώ
  • Για κτήματα από 5.000 μ2  έως 20.000 μ2  : 500 Ευρώ
  • Για κτήματα από 20.000 μ2  έως 100.000 μ2  : 1.000 Ευρώ
  • Για κτήματα από 100.000 μ2  έως 300.000 μ2  : 2.000 Ευρώ
  • Για κτήματα μεγαλύτερης έκτασης : 4.000 Ευρώ

Αν η Επιτροπή κρίνει ότι ο πολίτης έχει δίκιο, τότε εντέλλεται στο Δασαρχείο για την διόρθωση των χαρτών.

Αν η Επιτροπή απορρίψει το αίτημα του πολίτη, τότε αυτός μπορεί να ζητήσει ο φάκελος του να εξεταστεί από Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Αν και εκεί απορριφθεί τότε για να ανατρέψει αυτή την απόφαση θα πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου