Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Από τις κάλπες της 6ης Μαΐου να βγει ένα ηχηρό μήνυμα: ΟΧΙ στην ακυβερνησία!

Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης Θεόδωρος Γ. Γεωργάκης μίλησε αναλυτικά στην υπογράφουσα....γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών;

Πριν διατυπώσω τις σκέψεις μου με σεβασμό στους αναγνώστες της εφημερίδας Kifisia Press, ήρθαν στο νου μου, είπε ο κ. Γεωργάκης, τα λόγια του Θουκυδίδη:

«Της  Ελλάδος αδικουμένης αισχρόν το σιγάν».

Με μικρή παράφραση της παραπάνω ρήσης, θα έλεγα  ότι όταν η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο σταυροδρόμι, κανείς δεν δικαιούται να σιωπά ή  και να ομιλεί χωρίς να σκέπτεται και να αξιοποιεί το ΧΘΕΣ, το ΣΗΜΕΡΑ και το ΑΥΡΙΟ της Πατρίδος μας και των Ελλήνων.

Στ’ αλήθεια η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές τόσο δύσκολες, που με τυχόν λάθος εκτιμήσεις και επιλογές μπορεί η καταστροφή να είναι ανεπανόρθωτη και δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε  βιώσει τέτοιες καταστροφές και ανώμαλες καταστάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις εκλογές του 1920 ο ελληνικός λαός καταψήφισε τον Ελ. Βενιζέλο και αντ’ αυτού έφερε στην εξουσία εκείνους που τον οδήγησαν μετά από δύο χρόνια στην Μικρασιατική καταστροφή. 

Στις εκλογές του 1932 επίσης υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης επέλεξε μια ασταθή πολυκομματική Βουλή οκτώ κομμάτων και οδηγήθηκε  αργότερα, ύστερα από πολιτικές-κομματικές και κοινωνικές συγκρούσεις σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά στην δικτατορία του Μεταξά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα. που πιστοποιούν τις ολέθριες συνέπειες της ασυνεννοησίας των κομμάτων  και συνακόλουθα της ακυβερνησίας.

Ασφαλώς και δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει πως τα κυρίαρχα συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία είναι η οργή και η διάθεση τιμωρίας όλων. Ο ψηφοφόρος λειτουργεί «εν βρασμώ ψυχής», λειτουργεί θυμωμένος και ο θυμός του είναι δικαιολογημένος.

Δέχεται τις δυσμενείς συνέπειες των άδικων μέτρων, που λαμβάνονται με περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ συνεχίζεται η σπατάλη και γίνονται δαπάνες, οι οποίες θα έπρεπε προ πολλού να είχαν περικοπεί έως μηδενιστεί  σε πολλούς τομείς.

Δυστυχώς βιώνουμε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα οδυνηρές θυσίες και μάλιστα χωρίς αυτές οι θυσίες να κατανέμονται  με δίκαιο τρόπο. Η ανεργία  θεριεύει, οι επιχειρήσεις φυτοζωούν ή πεθαίνουν και οι τιμές στην αγορά δεν πέφτουν.

Ακριβώς λοιπόν γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο πρέπει οι ψηφοφόροι να σκεφτούμε καλά πριν αναλάβουμε την ευθύνη της ψήφου μας, στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί με σωφροσύνη ο λαός και όχι για να  εκτονωθεί ο θυμός ή η οργή του.

Ο συνετός και νουνεχής ψηφοφόρος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα κάθε φύσεως προγνωστικά, μα ούτε και να  κατευθύνεται από τα συναισθήματα του θυμού, της οργής, της αγανάκτησης και της απαισιοδοξίας, μα ούτε να παρασύρεται από λαϊκιστές-μηδενιστές και μανιο-καταστροφικούς, που βλέπουμε τελευταία να αυξάνονται.

Σταθερά, ψύχραιμα, αισιόδοξα και τολμηρά πρέπει να σταθούμε στα προγνωστικά για το μέλλον και σ’ αυτά να ενσωματώσουμε την επιθυμία για πραγματική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται απόλυτα επιτακτική η ανάγκη, η χώρα μας να κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών και από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, να βγει ένα και μόνο ηχηρό μήνυμα: όχι στην ακυβερνησία.

Με ενότητα και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα, με σκληρή προσπάθεια, συνέπεια και υπευθυνότητα, με παραμερισμό των στενά συντεχνιακών «διεκδικήσεων» με στόχο το «εμείς» και όχι το «εγώ», με δυνατό χτύπημα στο πελατειακό κράτος, θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών. Όχι σε περιπέτειες. Όχι έξω από την Ευρώπη.

Η χώρα μας κέρδισε πάντα όταν συνυπήρξε με σοβαρές διεθνείς συμμαχίες και έχασε όταν δεν εκτίμησε σωστά. Η χώρα μας είναι υπολογίσιμη μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα μόνη της θα ήταν ο εύκολος στόχος για επιθετικούς άσπονδους  «φίλους» και γείτονες , καθώς και κάθε φύσεως «κυνηγούς» ευκαιριών.

Βέβαια οι  εταίροι μας πρέπει να διασφαλίσουν θέλοντας και μη τα όρια της κοινωνίας μας και κανείς δεν δικαιούται να περάσει αυτά τα όρια.

Είναι γεγονός πως την δύναμη κάθε πολιτικού σχηματισμού θα την καθορίσουν ασφαλώς οι πολίτες με την ψήφο τους. Είναι αναγκαία, όσο  ποτέ, να υπάρξει η αντίληψη της συνεργασίας.

Το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο, που επιβάλλει σταθερό περιβάλλον διακυβέρνησης. Αυτό προϋποθέτει συναίνεση, συνεννόηση, συνευθύνη, ανοχή. Ο κόσμος έχει χάσει το κέφι του γιατί ακριβώς έχασε τη δουλειά του, τη βεβαιότητα του για το αύριο, την εμπιστοσύνη του σε θεσμούς και κόμματα, με λίγα  λόγια έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Η Ελλάδα πρέπει  να γίνει πιο ελκυστική για τους ενδιαφερομένους επενδυτές. Προς τούτο χρειάζεται υπευθυνότητα και εργασία ποσοτική και ποιοτική. Η λέξη εργασία εμπεριέχει την έννοια του έργου, την έννοια της δημιουργίας. Έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε οι Έλληνες, αποτελεσματικά  με εργασία παράγοντας έργο και δημιουργώντας για την Ελλάδα του μέλλοντος και όχι με αρνητισμό και καταστροφικές τάσεις.

Απαιτείται ένα εθνικό πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο μέσα από συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα θα εξασφαλίσει αφενός την ουσιαστική εφαρμογή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και αφετέρου την ανακατανομή πόρων από την πολλαπλή ευνοημένη κρατική πελατεία προς τον κόσμο της παραγωγικής εργασίας και τα αδύναμα στρώματα.

Πιστεύω πως οι πολίτες θα λειτουργήσουν υπεύθυνα και δεν θα παρασυρθούν. Ασφαλώς περιμένουν ειλικρίνεια και πρόγραμμα. Ναι πρόγραμμα βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Δεν θέλουν άλλα λόγια κούφια. Δεν θέλουν διακηρύξεις χωρίς αντίκρυσμα, δεν θέλουν τους εξυπνάκηδες , τους λαϊκιστές και τους μηδενιστές,  οι οποίοι και κατά την προσφιλή  τακτική τους, οικοδομούν κάθε φορά το δικό τους άλλοθι πως για όλα φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι ξένοι, που δεν μας χωνεύουν, φταίει το σύστημα, φταίει η Ευρώπη, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς.

Με το βλέμμα στο μέλλον, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με κάθε τρόπο αποφυγή του λάθους και της πρόκλησης εθνικής ζημιάς, όλοι να προσέλθουμε στις 6 Μαΐου 2012 στις κάλπες και με το χέρι στην καρδιά να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό μας δικαίωμα για να μπορούμε την επομένη μέρα να δικαιούμαστε και να διεκδικούμε, συνάμα να υποχρεούμαστε και να προσφέρουμε!!

2 σχόλια:

  1. Προφανώς είναι απαραίτητη η με σύνεση σκέψη και ψήφος αλλά ασφαλώς όχι κάτω από διλήμματα του τύπου θα έρθει η χούντα κλπ κλπ.
    Τα διλήμματα αυτά τα εκθέτει μόνο εκείνοι που εκτίθενται ενώ παράλληλα δεν έχουν λόγο ή επιχειρήματα να πείσουν. Αν θεωρήσουμε ότι τα τελευταία 37 χρόνια κατέληξαν σε ουσιαστική πτώχευση, τότε εμφανώς υπάρχει αντικειμενική ανικανότητα, όπως θα έλεγαν και οι δικηγόροι, των συγκεκριμένων κομμάτων να αναλάβουν ξανά εξουσία. Υποχρέωση συνεπώς του πολίτη συνετά να εκτιμήσει το παρελθόν και την ικανότητα εκείνων που καλούνται να τον διαχειριστούν, χωρίς διλήμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνιμη επωδός ο εκβιασμός των ψηφοφόρων για να εγκρίνουν την δική τους πτώχευση και τον πλουτισμό των δοσιλόγων!!!
    Μήπως τα τανκς τελικά είναι καλίτερα από εκείνους που σε εξαθλιώνουν;
    Μήπως τα τανκς τελικά υπερασπίζονται το Ελληνικό στοιχείο και οι πάσης φύσεως αυτοαποκαλούμενοι σωτήρες πρέπει να ριχθούν σε ασβέστη;
    Δεν αναρρωτιώμαστε άραγε ποιοί είναι νοσταλγοί της ρεμούλας; Μα αυτοί που θέτουν διλήμματα και επικροτούν κυβερνήσεις όχι βεβαια σταθερές αλλά που σταθερά κλέβουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή