Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Βοτανική Εκδρομή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βοτανική Εκδρομή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο όρος Σαϊτάς την Κυριακή 13 Μαΐου 2012.


Πάνω από τη πεδιάδα του Φενεού, γνωστή και σαν «Κορινθιακή Ελβετία», υψώνεται ο Σαϊτάς, ένα σχετικά άγνωστο βουνό που όμως αποκαλύφθηκε πως φιλοξενεί μερικούς από τους σπανιότερους βοτανικούς θησαυρούς της χώρας μας. 

Εδώ το 1992 ανακαλύφθηκε ξανά ένα σπάνιο και μυστηριώδες φυτό η Biebersteinia orphanidis, που θεωρείτο εξαφανισμένη για σχεδόν 150 χρόνια. Εδώ το 2008 ο Διονύσης Μέρμηγκας από το βοτανικό εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή ανακάλυψε μια ίριδα που ήταν  νέο είδος για τον κόσμο και ονομάστηκε Iris hellenica.  

Μέσα στα ελατοδάση, τα οροπέδιά, τις βραχώδεις πλαγιές του ο Σαϊτάς φανερώνει μια μοναδική παλέτα από πανέμορφα αγριολούλουδα, πάρα πολλά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά.

O Δ. Μέρμηγκας είναι σίγουρα ο καταλληλότερος για να μας ξεναγήσει στο φυτικό πλούτο της περιοχής καθώς η χλωρίδα του βουνού αποτελεί το θέμα της διδακτορικής του εργασίας.


Σημαντική σημείωση: Η εκδρομή περιλαμβάνει ανάβαση και πεζοπορία μέτριας δυσκολίας και διάρκειας 20 λεπτών στο βουνό. Τα μέλη της εκδρομής θα πρέπει να φορούν υποδήματα κατάλληλα για περπάτημα στη φύση και να έχουν μαζί τους ένα ελαφρύ αδιάβροχο, νερό και κάτι για ελαφρύ γεύμα.

Πρόγραμμα:

08:00 Συνάντηση και αναχώρηση από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
10:30 Άφιξη στο όρος Σαϊτάς και βοτανική περιήγηση. Διάρκεια 4 ώρες.
14:30 Μετάβαση στο χωριό της Αρχαίας Φενεού και γεύμα (έξοδα ατομικά). Διάρκεια 2 ώρες.
16:30 Αναχώρηση και επιστροφή στο ΜΓΦΙ.

Συμμετοχή: 30 - 50 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 30€  - δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για το φαγητό.

Επικοινωνία και κρατήσεις θέσεων: κ. Κωνσταντίνα Διακάκη, Τρίτη - Παρασκευή 9:00-15:00, τηλ. 210 8015870 εσωτερικό 515, email: kdiak@gnhm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου