Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Το Χρηματιστήριο της Τέχνης!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το Χρηματιστήριο της Τέχνης είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αποτελεί παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σταθερή αξία, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φράγκο, εκπρόσωπο του οίκου Sotheby’s στην Ελλάδα.


Όπως αναφέρει στην πρόσφατη διοργάνωση που πραγματοποίησε ο οίκος στο Λονδίνο στα Greek Sale, τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών έγιναν αντικείμενο έντονης πλειοδοσίας τόσο από Έλληνες όσο και από διεθνείς συλλέκτες, οι οποίοι οδήγησαν τις τιμές τους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.

Κορυφαίο κομμάτι (lot) του πρόσφατου Greek Sale αναδείχθηκε «Ο Χορός των Νυμφών» του Νικόλαου Γύζη, που πωλήθηκε για 303.738 ευρώ / ₤265.250, ποσό μεγαλύτερο της αρχικής εκτίμησης που ήταν ₤150.000 - 200.000 ενώ και ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη με το θέμα «Παλλακίδα που Κοιμάται», πωλήθηκε προς 221.291 ευρώ / ₤193.250. Ποσό υπερδιπλάσιο από τη χαμηλότερη αρχική του εκτίμηση των ₤80.000 - 120.000.

Όπως αναφέρει, οι συλλέκτες που συγκεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν κατά κύριο λόγο Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φράγκος είναι το ότι οι Έλληνες συλλέκτες θέλουν να παραμείνουν στη χώρα τους  τα ελληνικά αριστουργήματα, ειδικά όταν πρόκειται για κλασσικούς και σπάνιους πίνακες του 19ου αιώνα που περιέχουν ιστορικές αναφορές.

Όπως ο μοναδικός πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», που το Νοέμβριο του 2008 αγοράστηκε από Έλληνα για την τιμή-ρεκόρ των 1.970.855 ευρώ!

Άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο.

Παρόλα αυτά επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Φράγκος, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, οι συλλέκτες έχουν γίνει ακόμη πιο επιλεκτικοί ως προς τα έργα που διεκδικούν γι’ αυτό και ο οίκος Sotheby’s έχει προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική του. Δηλαδή επιλέγει με πιο αυστηρά κριτήρια τα έργα που θα συμπεριλάβει στις δημοπρασίες του. Μικρότερος αριθμός έργων αλλά με υψηλότερο επίπεδο ποιότητας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου