Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ενδοσκόπηση αφενός....ευρεία θεώρηση αφετέρου!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Η οικονομική κρίση δεν προέκυψε από το πουθενά και αναίτια. Κτίστηκε με τα χρόνια πάνω σε θεμέλια προϊούσης διεθνούς ανηθικότητας, αποσύνθεσης δοκιμασμένων αντιλήψεων και αρχών και της δημιουργίας χαοτικής αποδιάρθρωσης στέρεων κατά το μάλλον η ήττον μέχρι τότε καταστάσεων.

 

Η νέα παγκόσμια πραγματικότητα βρίσκεται εν τω γεννάσθαι και προς το παρόν φαίνεται πως αδυνατεί να ανταποκριθεί συντεταγμένα και αποτελεσματικά σε ότι την συνταράσσει και εξακολουθεί να την κάνει να πορεύεται στο άγνωστο.


Αναμενόμενο είναι το της ανά-σύνθεσης των κοινωνιών και το της δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας στον παγκόσμιο χάρτη. Το γεγονός της πολυπλοκότητας του προβλήματος δεν σημαίνει βέβαια πως απαλλάσσει από την υποχρέωση, της εις βάθος κατανόησής του, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυσή του.

Με τις πάσης φύσεως δυσκολίες και εμπόδια το ίδιο συμβαίνει πάντοτε, είτε καταβάλλουν τον άνθρωπο είτε τον χαλυβδώνουν. Κατά κανόνα επικρατεί η ενδυνάμωση και το μέλλον αποκτά οντότητα και περιεχόμενο.

Τα λάθη προκύπτουν ασυναίσθητα είτε συνειδητά και τα προκαλούν οι πάντες, σε αυτά προστίθενται και τα εκτός ανθρώπινων πράξεων όσο και παραλείψεων προκύπτοντα. Ενδιαφέρει επιπλέον βέβαια το ποσοστό της ευθύνης ενός εκάστου, ο επιμερισμός και ο καταλογισμός για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου.

Όλων αυτών ωστόσο προέχει η ανακοπή της συνεχιζόμενης καταστροφικής πορείας και η σωτηρία της πατρίδας έστω και αν απαιτούνται υπέρβαρες θυσίες εκ μέρους όλων, δίκαιες ή όχι.

Με δεδομένο το ότι τα βάρη έπληξαν τους πολλούς και οριζόντια χωρίς να εξαιρέσουν χαμηλό-συνταξιούχους και φτωχούς τίθεται σε άμεση προτεραιότητα επιτακτικά να στραφεί η όλη προσπάθεια επειγόντως στην κατεύθυνση των οικονομικά ισχυρότερων και κατά τρόπο απολύτως αποτελεσματικό.

Έτσι θα αποκατασταθεί και το αίσθημα δικαίου που έχει τρωθεί καίρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου