Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Για το Ιαπωνικό δράμα!.....

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τα γεγονότα στην  Ιαπωνία  μας προβληματίζουν όλους. Τούτες τις ώρες η σκέψη μας είναι στους πολίτες που ζουν τραγικές στιγμές, μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την αβεβαιότητα για ένα πυρηνικό όλεθρο. Ακόμη περισσότερο σκεπτόμαστε τους  λίγους εθελοντές που παραμένουν στο λαβωμένο  FUKUSHIMA   DAICHI προσπαθώντας να περιορίσουν την καταστροφή, ρίχνοντας νερό με πυροσβεστικές αντλίες  στους υπέρθερμους αντιδραστήρες, πράξη ηρωική, λες και είναι εύκολο ν’ αντιμετωπίσεις ένα  λιοντάρι με νεροπίστολα....

Το πυρηνικό ατύχημα   στην Ιαπωνία αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση  για την Ευρώπη  με τα 195 εν ενεργεία πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (και 19 ακόμη υπό ίδρυση , μεταξύ των οποίων και στη σεισμογενή γειτονιά μας, όπου Τουρκία – Ακούγιου, Βουλγαρία – Μπάλενε, αλλά και Αλβανία και  FYROM σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια).

Επιβεβαιώνονται λοιπόν τραγικά οι προειδοποιήσεις του αντιπυρηνικού κινήματος  που διαχρονικά μιλούσε για το  ότι  η πυρηνική  ηλεκτροπαραγωγή  δεν  είναι ασφαλής, ακόμη και στις πιο  τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες.


Θυμάμαι στο ΕΜΠ  τη δεκαετία  70/80 τις ατέλειωτες συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα (χαμηλότατο κόστος της παραγόμενης KWh ) και τα μειονεκτήματα (ανασφαλείς εγκαταστάσεις έναντι φυσικών καταστροφών, μη ασφαλής διάθεση πυρηνικών αποβλήτων )

Τώρα, 32 χρόνια μετά το Three Μile Island και  25 χρόνια  μετά  το Chernobyl, δικαιώνεται η άρνηση της τοπικής κοινωνίας  και του Ελληνικού Αντιπυρηνικού Κινήματος  που  απέτρεψε  την κατασκευή   πυρηνικού εργοστάσιου στην Κάρυστο  (1977/78).

Διαψεύδονται ομοίως με τον πιο τραγικό τρόπο  πρόσφατοι ισχυρισμοί (της Ακαδημίας Αθηνών, κάποιων πολιτικών και τμήματος της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας), που υποστήριζαν την ασφάλεια της  πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, υποδεικνύοντας  ως πρότυπο  τη σεισμογενή Ιαπωνία!!

Όλοι εμείς  που  βλέπουμε - δυστυχώς - να επιβεβαιώνονται   οι φόβοι μας  οφείλουμε  τώρα, περισσότερο από ποτέ, να δουλέψουμε για Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη  απαλλαγμένες από πυρηνικά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου