Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το χρονικό της κατάργησης του Γυμνασίου Εκάλης!....και τώρα τι....κ. Παναγιώτου;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ
Β. Ξυπολητάς, ο απερχόμενος.....(Πρόεδρος Δ.Ε.Π.) «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος». Ο Τύπος Κηφισιάς στις 17/12/2010.
Ν. Παναγιώτου, ο λαλίστατος.... (Πρόεδρος Δ.Ε.Π.) «Σε κάθε περίπτωση εμμονής του υπουργείου περί συγχωνεύσεων σχολείων στην περιοχή θα αντιδράσουμε». Ο Τύπος Κηφισιάς στις 4/2/2011.
«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στα χρόνια που είχαμε ένα Γυμνάσιο στην Κηφισιά, το οποίο υποδεχόταν μαθητές από Κάλαμο, Βαρνάβα, Πολυδένδρι και αλλού». Η Νέα Ερυθραία στις 18/02/2011.
«Έχουμε δηλώσει δημοσίως ότι διαφωνούμε με τις συγχωνεύσεις σχολείων». Η Νέα Ερυθραία στις 18/02/2011.
Ν. Χιωτάκης,  ο Δήμαρχος....« Ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος σε κατάργηση του σχολείου της Εκάλης και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο». Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/02/2011.

Από το Δεκέμβριο του 2010, διαβάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις / λεονταρισμούς και πλείστες άλλες του ίδιου περιεχομένου, των υπευθύνων του Δήμου μας για θέματα παιδείας - συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου - με πέντε άρθρα μου στο σύνολο του τοπικού τύπου του διευρυμένου Δήμου μας.......προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τον πρώην κ. Β. Ξυπολητά  αλλά και τον νυν κ. Ν. Παναγιώτου (Προέδρους της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) να ασκήσουν το δικαίωμα, τη δυνατότητα που έδινε το Υπουργείο στους τοπικούς άρχοντες να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις, αλλά και το καθήκον τους απέναντι στους δημότες που εκπροσωπούν,  και τους ρωτούσα, τους προκαλούσα να μου απαντήσουν «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη» στα παρακάτω:
1. Ποιες ενέργειες έκαναν σύμφωνα με την εγκύκλιο  11136/Δ4/27-1-2011 με θέμα «Συνενώσεις - Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012» του Υπουργείου Παιδείας που  ζητούσε να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες της  κάθε περιοχής γνωρίζοντας ότι η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.
2. Ποίες  προϋποθέσεις συνεργασίας  με  το Διευθυντή  Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής  Καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τους ΟΤΑ αλλά και  τους λοιπούς - εκπαιδευτικούς και μη - φορείς έχουν  διαμορφώσει;
3. Αν έλαβαν υπόψη τους την επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας σχετικά με τις καταργήσεις / συγχωνεύσεις των σχολείων η οποία τους καλούσε σε «συστράτευση» όλων των παραγόντων και την συλλογικότητα των τοπικών κοινωνιών (τοπικής αυτοδιοίκησης, γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών), προκειμένου να αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων / καταργήσεων σχολικών μονάδων που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας, όχι για παιδαγωγικούς λόγους αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων.
4. Αν  ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα για τις συγχωνεύσεις και τις αλλαγές στην εκπαίδευση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας στις 28/02/2011  με προσκεκλημένους τους Δημάρχους όλης της χώρας.
Η μοναδική απάντηση που έλαβα ήταν από τον κ. Ν. Παναγιώτου, «Ο Τύπος Κηφισιάς» στις 18/02/2010 έλεγε......«ο Δήμος θα φροντίσει να προσφέρει το τραπέζι καθαρό. Τώρα η παρεχόμενη τροφή (παιδεία) από την πολιτεία και η καθαρότητά της είναι άλλο θέμα».
Κανένα έγγραφο, καμία εισήγηση, καμία ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ουδεμία πρωτοβουλία είδαν το φως της δημοσιότητας και όταν ήρθε το μοιραίο, στις 09/03/2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς εξέδωσε ψήφισμα κατά της κατάργησης του Γυμνασίου Εκάλης.
Και τώρα κύριοι;....έχετε την αίσθηση ότι με το ψήφισμά σας απαλλάσσεστε από τις ευθύνες σας και μεταφέρετε την υπαιτιότητα για την κατάργηση του Γυμνασίου Εκάλης στο «κακό» Υπουργείο του μνημονίου και στον «κακό» Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εισηγήθηκε την κατάργηση του εν λόγω Γυμνασίου, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζετε εκ των προτέρων - ότι για  όσα σχολεία είναι μισθωμένα, η περαιτέρω λειτουργία τους θα ήταν επισφαλής!
Ακόμη και τώρα όμως, ο εισηγητής της απόφασης, σας αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό!
«Το Γυμνάσιο Εκάλης με 45 μαθητές και 7 αίθουσες δύναται να συγχωνευτεί με το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας με 270 μαθητές και 14 αίθουσες και μπορεί να απορροφήσει 320 μαθητές, αν και θα δημιουργηθούν προβλήματα στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, διότι πιθανώς να μην μπορεί να στεγάσει όλους τους μαθητές και επιπλέον θα χρειαστεί μίσθωση οχημάτων».
Εύχομαι, έστω και την ύστατη αυτή ώρα να ανταποκριθείτε στις ευθύνες σας!  Εκτός και αν, πράγμα που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι...άλλα λέτε δημοσίως και άλλα θέλετε πραγματικά!
Οι πράξεις σας θα αποδείξουν και τις προθέσεις σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου