Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πολύ επικίνδυνη η χρήση του κινητού στην οδήγηση!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχει περάσει από πολλά κύματα. Αρχικά ελεύθερη, κατόπιν με ακουστικό και μικρόφωνο (hands - free) και τώρα με ασύρματο ακουστικό Bluetooth. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κίνδυνος είναι πάντα μεγάλος.


Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ισοδυναμεί με χρήση αλκοολούχων ποτών ή και ναρκωτικών ουσιών, όπως απέδειξε σε έρευνα η Βρετανική ΕΛΠΑ  (Transport Research Laboratory).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο και το έχουν στο χέρι, ο χρόνος αντίδρασής τους ήταν κατά 30% αργότερος και είναι άμεσα συγκρίσιμος με όσους είχαν κάνει κατανάλωση αλκοόλ ενώ με χρήση κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έχουν χρόνο αντίδρασης κατά 50% αργότερο, σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούν το κινητό και οδηγούσαν κανονικά.

Επί πλέον, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αγνοούν τα σήματα των σηματοδοτών ή της τροχαίας ακριβώς όπως γίνεται με όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ενός εξελιγμένου προσομοιωτή οδήγησης, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι μεταξύ μας παραδεχόμαστε. Ότι δηλαδή η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι πολύ επικίνδυνη. Τόσο μάλιστα, που τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση αλκοόλ.

Πρέπει ο καθένας από εμάς, να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του και να οδηγά χωρίς να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να αποφεύγονται άδικοι θάνατοι και χρόνιες καταστροφικές αναπηρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου