Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Παράδειγμα προς μίμηση....για την Ελληνική Κυβέρνηση;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Υψηλότερους φόρους καλούνται να πληρώσουν οι «επιχειρήσεις» και οι «εύποροι» στη Γαλλία σύμφωνα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013 που παρουσίασε πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Με την κίνηση αυτή, η σοσιαλιστική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι η Γαλλία μπορεί να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωζώνης.


Με το νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση προσδοκά να συγκεντρώσει συνολικά 30 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία με σκοπό να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013 από 4,5% το 2012. Τα μέτρα είναι τα σκληρότερα που έχει λάβει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.  

Με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και τον καταιγισμό των στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, υπάρχουν φόβοι ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα, καθώς η χώρα απέχει από τον ρυθμό ανάπτυξης του 0,8% που επιδιώκει για τον επόμενο χρόνο.

Ο νέος προϋπολογισμός απογοήτευσε τους μεταρρυθμιστές καθώς περιορίζεται στο πάγωμα των υψηλών δημοσίων δαπανών της χώρας αντί να προχωράει στην περικοπή των δαπανών των υπουργείων όπως έκανε η Ισπανία αυτή την εβδομάδα.

«Αυτός είναι μαχητικός προϋπολογισμός για να επαναφέρουμε την χώρα σε ορθή τροχιά», είπε ο Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρ Ερό, προσθέτοντας ότι ο στόχος για ανάπτυξη 0,8% είναι «ρεαλιστικός και φιλόδοξος». «Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του χρέους που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος».

Η Γαλλική Κυβέρνηση είπε πως ο εν λόγω προϋπολογισμός είναι το πρώτο σε μια σειρά βημάτων της χώρας για να μειώσει το έλλειμμα στο 0,3% του ΑΕΠ έως το 2017 - έναντι αρχικού στόχου για μηδενικό έλλειμμα την ίδια περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου