Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Μαύρισμα; Μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Τώρα το καλοκαίρι, τόσο τα παιδιά, όσο και οι μεγάλοι και κυρίως το θηλυκό φύλο, θα ξεχυθούν στις παραλίες για να μαζέψουν αρκετό ήλιο που είναι λεει «σημάδι σωματικής υγείας».

Με τις ώρες για το πολυπόθητο μελαψό και, κάποιοι και κυρίως κάποιες, να βιάζονται και καταφεύγουν σε τεχνητές λύσεις μαυρίσματος αγνοώντας κάθε κίνδυνο.


Έχει βρεθεί ότι την ώρα που τα παιδιά ενηλικιώνονται, έχουν κάνει τόση ηλιοθεραπεία, που είναι αρκετή για να αναπτυχθεί ο πρώτος καρκίνος του δέρματος. 

Έχει επίσης βρεθεί ότι δεν έχουν και τόση σημασία τα προφυλακτικά μέτρα που παίρνουμε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας. Το κακό έχει γίνει: μπορεί το μαύρισμα του καλοκαιριού να φεύγει το χειμώνα αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία και οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου δεν εξαφανίζονται στο τέλος του καλοκαιριού καθότι συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο. 
  
Πόσοι ξέρουν ότι το «σοκολατί» χρώμα του δέρματος αποτελεί σημάδι εσωτερικού τραυματισμού και με συνέπειες τουλάχιστον αντίθετες από εκείνες που επιθυμούμε όπως ομορφιά, νιότη και υγεία.

Το British Medical Journal (BMJ)   διάβασε εδώ  δημοσίευσε πρόσφατα μια φωτογραφία ενός άνδρα που έκθετε στον ήλιο επί πολλά χρόνια το μισό του πρόσωπο. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόωρη  φωτογήρανση και, σε αντίθεση με το χρονογηρασμένο δέρμα (φυσιολογική γήρανση) όπου εμφανίζονται καλοήθεις όγκοι, στο φωτογηρασμένο δέρμα θα εμφανιστούν και προκακοήθεις ή κακοήθεις όγκοι ενώ χάνει εντελώς την ελαστικότητά του.   

Το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ, σπρέι ή χάπια μαυρίσματος) μπορούν εξ ίσου να βλάψουν σοβαρά την υγεία και οι ειδικοί να ζητούν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση αυτού του είδους των μεθόδων μαυρίσματος όπου τα σπρέι, λόγω των ουσιών που έχουν, προκαλούν πιθανώς και υπογονιμότητα, γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.

Υπάρχουν συνεπώς πολλοί μύθοι για την Ηλιοθεραπεία και τα όμοιά της και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά θεραπεία η μακροχρόνια έκθεση σε βλαβερές ακτίνες ή ουσίες και κάθε τέτοια έκθεση είναι φρόνιμο να γίνεται με ιατρική συμβουλή και σύνεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου