Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ρατσισμός και «με τη Βούλα»!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

-  Δίχασε την Ελλάδα η υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου. Θυμίζουμε τι φιλοξένησε  στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρωνε σπιτικό φαγητό».
- Το σχόλιο της ήταν σαφώς ρατσιστικό, ήταν  σαφώς απαράδεκτο, ήταν σαφώς εκτός του «Ολυμπιακού ιδεώδους» το οποίο πρώτοι θα έπρεπε να υπηρετούν οι Έλληνες. 
- Έπρεπε όμως να αποβληθεί από την ελληνική Ολυμπιακή ομάδα;; Μήπως θα ήταν αρκετή μια σκληρή ανακοίνωση από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ένα ακόμη σκληρότερο «συγγνώμη» στο οποίο θα υποχρέωναν την αθλήτρια;
- Εδώ πλέον εισέρχονται άλλοι παράγοντες:

1. Η Βούλα Παπαχρήστου έχει κατ’ επανάληψη σχολιάσει θετικά ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις. Με σαφή αφέλεια, είναι γεγονός.......Έχει δημόσια αλληλογραφία με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Επιτρέπεται όμως να βαραίνει στην απόφαση για μια αθλήτρια το πολιτικό προφίλ της;
2. Στον πολιτικό χώρο, «τυχαία» υπερασπιστές της Βούλας Παπαχρήστου βγήκαν αμέσως η Χρυσή Αυγή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης κλπ. Όσοι παρακολουθούμε τα ιντερνετικά δίκτυα διαπιστώσαμε ότι τα θετικά σχόλια για τη Βούλα Παπαχρήστου προέρχονταν από πρόσωπα που είχαν έντονη ακροδεξιά δραστηριότητα.   

Ειδικά η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση   που ανήρτησε στην επίσημη σελίδα της,  υποστηρίζει πως «ο μοναδικός ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι αυτός κατά των Ελλήνων», κάνοντας λόγο για «εξόντωση αθλητών που αντιστέκονται στο κυρίαρχο κλίμα της παρακμής και αγωνίζονται για να τιμήσουν και να εξυψώσουν μια Ελλάδα που καταρρέει».....
- Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή. Μάλιστα ο κ.Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ο κ. Ισίδωρος Κούβελος και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με την  απόφαση τους διέσυραν τη χώρα και ζητάω να αναζητηθούν ευθύνες από την πολιτεία για το διασυρμό που υπέστη η Ελλάδα»......Με λίγα λόγια να διωχθεί ο κ.  Κούβελος για την απόφαση του!
- Ένα ενδεικτικό σχόλιο που αλίευσα στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστικό για το πως σκέφτονται ορισμένοι (το μεταφέρω αυτούσιο):
«Οι ανθέλληνες της δημαρ, της ρεπουση και του κουβελη, οπως και οι απατριδες και μισελληνες του συριζα βρηκαν την καλυτερη ευκαιρια να μας δειξουν την αγαπη τους για ολους αυτους τους αφρικανους πρεζεμπορους, τους αλβανους φονιαδες, τους ρουμανους κλεφτες, και ολα τα σκουπιδια που μας εχουν κατσει στο σβερκο.και απο πανω, ο κουβελος, το παιζει ηθικοπλαστης,ο ανθρωπος που εβγαλε 1 εκ ευρω εκτος Ελλαδας, ο υπερπατριωτης...ποσο δεν θα μας λειπατε αν δεν υπηρχατε, αριστεροι υποκριτες με τις δεξιες τσεπες. Προσέξτε, ερχόμαστε».....
- Είναι σαφές ότι αυτομάτως η υπόθεση πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά και εκδηλώθηκε προσπάθεια καπήλευσης της από την κάθε είδους ακροδεξιά. Επιδίωξαν να δώσουν στην υπόθεση τον χαρακτήρα «επίθεσης κατά του ελληνικού γένους, της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και της ελληνικής υπερηφάνειας.
Ορισμένοι «σχολιαστές» έκαναν επίθεση στην αριστερά, προσωπικά στον ηγέτη της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στο «πολιτικό κατεστημένο», στους «διαπλεκόμενους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τις πολυεθνικές «οι οποίες κρύβονται αλλά και προβάλλονται μέσω των Ολυμπιακών αγώνων» κλπ. Ένα κλίμα «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Όσοι εντρυφούμε στο διαδίκτυο παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε ένα παραλήρημα σχολίων με ανάμικτα ιδεολογήματα, αλλά με σαφή προσπάθεια ακροδεξιάς πολιτικής αξιοποίησης.
- Σε τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να αρθρώσεις ένα ψύχραιμο και διαφορετικό λόγο.  Καλείσαι να διαλέξεις όχθη. Μια δημοκρατική μεγάλη πλειοψηφία πολιτών (ανάμεσα τους και εγώ) είναι αδιανόητο να ταυτιστούμε με τον σκοταδισμό και την πλάγια (ή ευθεία)  υπεράσπιση ακροδεξιών και ρατσιστικών ιδεολογημάτων στο όνομα μιας απόφασης η οποία μάλλον δεν στάθμισε όλους τους παράγοντες.
- Είναι δύσκολο να σε ακούσουν να λες: Βλακεία και ρατσιστική ηλιθιότητα αυτό που έκανε η Παπαχρήστου, όμως σκληρή, απολίτικη και χωρίς ενόραση η απόφαση για αποπομπή της από την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας.
Όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι με τους οποίους μίλησα, συμφώνησαν ότι η Χρυσή Αυγή και οι όμοιοι τους βρήκαν ένα προβεβλημένο νεανικό πρόσωπο το οποίο θα επιδιώξουν αύριο να αποτελέσει την πολιτική σημαία τους.
Βρήκαν έναν λόγο να δηλώνουν διωκόμενοι για την ιδεολογία τους, αυτοί που δέρνουν, μαχαιρώνουν, εξευτελίζουν κάθε τι διαφορετικό. Αυτοί που δεν αποδέχονται διαφορές σε χρώμα, σεξουαλικές επιλογές, θρησκευτική ουδετερότητα, δηλώνουν την παρουσία τους στο πολιτικό γίγνεσθαι μέσω της δήθεν υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου.
Κυρίες και κύριοι, «εγέρθητι», διότι διαφορετικά αύριο θα περπατάμε όλοι σκυφτοί και φοβισμένοι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου