Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αξιοπιστία το ζητούμενο!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Ζητούμενο η αξιοπιστία της Χώρας. Αποτελεί η αξιοπιστία προϋπόθεση για την πορεία στο μέλλον, και όχι μόνο για την παρούσα κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Μπορούμε να κινηθούμε με σοβαρότητα διότι διαθέτουμε την απαιτούμενη ωριμότητα και ως ηγεσία αλλά και ως Λαός. Οι υπερβολές και οι εξαλλοσύνες όσο και οι ηρωικοί τσαμπουκάδες που μας εξέθεσαν προσφάτως είναι η ώρα να παροπλιστούν οριστικά.

Η προσπάθεια σωτηρίας χρειάζεται πίστη και πνεύμα αυτοπεποίθησης αλλά και αξιοπρέπειας. Δεν θα καταφέρουμε το ότι επιχειρούμε αν εξακολουθήσουμε να αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα και προπάντων αυτούς που κάθε φορά βρίσκονται στην πρώτη θέση ευθύνης κυβερνώντας τον τόπο.  

Οι εύκολες όσο και ανεύθυνες και αστήρικτες προπαντός κρίσεις ενάντια στα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση, στις μεταξύ μας ιδιωτικές συζητήσεις αλλά και σε δημόσια διατύπωση των απόψεών μας, χαρακτηρίζει την νοοτροπία μας και προοιωνίζεται τις αποτυχίες μας ως συνόλου.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων αποτελούν κατά ένα κάποιο  τρόπο προϊόν των ανεπεξέργαστων επιθυμιών του εκλογικού σώματος και κατά συνέπεια καθίστανται εμπόδια στην ορθολογική διακυβέρνηση εφόσον θεωρηθεί απαραίτητη η κατά γράμμα τήρησή τους.
Η πολιτική στην πράξη απέχει αναγκαστικώς από τα εξαγγελθέντα ιδίως σε περιόδους ειδικών συνθηκών όπως αυτή των τελευταίων ετών. Η πολιτική είναι μάλλον η τέχνη του ζιγκ-ζαγκ παρά της ευθύγραμμης πορείας που η απλή λογική θεωρεί αξιόπιστη πολιτική συμπεριφορά.    
Στις έκτακτες καταστάσεις ο κυβερνήτης αφήνει κατά μέρος τους προγραμματισμούς του και τις στοχεύσεις του που σχεδίασε όταν άλλες ήταν οι ισχύουσες προϋποθέσεις και αποφασιστικά επιλέγει μεταξύ των δρόμων που του απομένουν. Αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος του ιδίου και εκείνου της παράταξής του και ενεργεί υπεύθυνα με μοναδικό γνώμονα το γενικό και διαρκές συμφέρον του Λαού του. Υπηρετεί τη μοίρα του αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του στην συγκυρία.
Ο Λαός παράλληλα τάσσεται αλληλέγγυος στις προσπάθειες της ηγεσίας του και επιδιώκει την ταχύτερη και ουσιαστικότερη επιτυχία των κοινών στόχων. Στην παρακμιακή μας σήμερα κατάσταση βρισκόμαστε μονίμως σε αντίθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση αν μη σε κάθετη αντιπαλότητα αμφισβητώντας και τις προθέσεις της ακόμη.
Έχουμε προφανώς το αναμφισβήτητο δικαίωμα γνώμης, υποδείξεων, αντιπαράθεσης επιχειρημάτων κτλ αλλά η υπέρβαση των ορίων καθιστά αρνητική τη συμβολή μας και τη Δημοκρατία μη αποδοτική.
Τόσα λάθη έχουμε διαπράξει  στην ιστορική μας διαδρομή ας αφεθούμε για μια φορά έστω, κατ' εξαίρεση , στην αφέλεια να εμπιστευθούμε αλλήλους και κυρίως αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου