Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Έκθεση της Όπυς Ζούνη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Έκθεση της Όπυς Ζούνη, με τίτλο «Η τελευταία πινελιά - Το εργαστήρι της Όπυς Ζούνη»,  παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 6 Ιουλίου 2012  στους Δελφούς.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 26 έργα της αξέχαστης ζωγράφου εκ των οποίων τα 21 είναι της τελευταίας της δουλειάς που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά.


Την επιμέλεια της παρουσίασης, έχουν ο σύζυγός της Αλέκος και τα παιδιά της. Σύμβουλος της έκθεσης θα είναι η παλαιά συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κατερίνα Κοσκινά.

«Τα τελευταία χρόνια έχω τολμήσει στην απεικόνιση του χώρου τομές που ούτε εγώ προγενέστερα είχα φανταστεί. Εκεί βρίσκεται και η γοητεία της έρευνας στην τέχνη. Εάν σ’ αυτές διακρίνεται η δική σου ταυτότητα, τότε όσο πληθαίνει το λεξιλόγιό σου, είτε αυτό είναι νέα μέσα έκφρασης είτε άλλες τεχνικές, γεννιέται πάντα το έναυσμα για κάτι άλλο.», τόνιζε η ίδια η καλλιτέχνης, αναφορικά με την πιο πρόσφατη δουλειά της.

Η Οπυ Ζούνη έγραψε την ιστορία της στην ελληνική τέχνη. Γεννημένη στο Κάιρο το 1941, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα από το 1963, όπου συνέχισε στη Σχολή Καλών Τεχνών τις σπουδές που είχε ολοκληρώσει σε πρώτη φάση στην Αίγυπτο.

 Από την δεκαετία του ’70 αναγνωρίζεται ως μια καλλιτέχνης της γεωμετρικής αφαίρεσης, ενώ από την δεκαετία του ’90 μπολιάζει τη δουλειά της και με μια εξπρεσιονιστική συνύπαρξη, όπως έλεγε η ίδια.

Στα τέλη του 2008 διακόπτεται το νήμα της ζωής της αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο έργο μοιρασμένο σε μουσεία, δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης ως 27 Ιουλίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου