Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αναμένονται ενστάσεις λόγω απογραφής!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η εφημερίδα μας το είχε  προβλέψει στις 18/06/2012 στο κύριο άρθρο της με θέμα «Στον αέρα οι εκλογές;» και αυτό διότι.....οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011 όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 


Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών, βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου και θα έπρεπε το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2012 να είχαν δημοσιοποιηθεί τα νέα στοιχεία και βάσει αυτών να διεξάγονταν οι προχθεσινές εκλογές.


Η καθυστέρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δημοσιοποιήσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των εδρών ανά Περιφέρεια μετά από ενστάσεις που θα κατατεθούν.  

Για να αντιληφθεί κανείς το χάος που όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες αρκούν τα ακόλουθα στοιχεία:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» με τη νέα απογραφή η Β΄ Αθήνας κερδίζει 5 επιπλέον έδρες, το υπόλοιπο Αττικής 3, ενώ 3 ή 4 θα χάσει η Α΄ Αθήνας.

Με συνέπεια να ελπίζουν στην είσοδό τους στο κοινοβούλιο π.χ. οι: Γ. Παπαθανασίου και Νικ. Καντερές (Ν.Δ.), Στάθης Παναγούλης και Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Ραγκούσης και Αντ. Ασπραδάκης (ΠΑΣΟΚ), Βασιλική Βουλβουκέλη και Αθ. Αυγενίδης (ΑΝΕΛ), Ι. Πασούλας (ΚΚΕ), Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.) και Δημ. Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Ενώ, αντιθέτως, απειλούνται να χάσουν τις έδρες τους μεταξύ άλλων οι: Ανδρέας Ψυχάρης, Πρ. Παυλόπουλος (Ν.Δ.), Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Βουλδής (Χ.Α.).

Εξαπακούεται ότι αντίστοιχες καραμπόλες θα προκληθούν και στην περιφέρεια, αναλόγως της αύξησης ή της μείωσης του πληθυσμού σε σχέση με το 2001. Ενδεικτικά, η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος είναι μερικές μόνον από τις περιφέρειες που ακούγεται ότι θα έχουν λιγότερους βουλευτές, απώλειες θα έχουν και νομοί της Πελοπονήσσου, ενώ αντιθέτως εκτιμάται θα ενισχυθεί με περισσότερες έδρες η Κρήτη.

Υπογραμμίζεται ότι βάσει νόμου οι ενστάσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων πρέπει να εγερθούν το αργότερο 15 μέρες από την ανακήρυξη των νέων βουλευτών. Επομένως, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της απογραφής, καθώς είναι βέβαιον ότι θα της ζητηθούν τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα από τα εκλογοδικεία.

Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, ότι έννομο συμφέρον για να κάνουν ένσταση δεν έχουν μόνον οι επιλαχόντες βουλευτές, αλλά ακόμη και απλοί πολίτες, οι οποίοι θα στραφούν κατά της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου