Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στον «αέρα» οι εκλογές;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Έχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες από την απώτατη προθεσμία που έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ΕΛΣΤΑΤ για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του Μαΐου 2011 ως προς τον νόμιμο πληθυσμό. Ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, γίνεται επομένως ακόμη με βάση την απολύτως παρωχημένη απογραφή του 2001, γεγονός που αναπόφευκτα αναμένεται να προκαλέσει ενστάσεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Ιωάννης Αδαμόπουλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη» τη μη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την πραγματοποίησή της.   

«Καθόσον έχει ήδη παρέλθει έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής τής ως άνω απογραφής [σ.σ. 24/5/2011], τα αποτελέσματα αυτής θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση τον νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή»….επεσήμανε.

«Οι ενστάσεις που, μετά βεβαιότητας θα ασκηθούν κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα»….πρόσθεσε!

Για την άρτια τεκμηρίωση όμως των σχετικών ενστάσεων είναι αναγκαίο να δημοσιευτούν, έστω και καθυστερημένα, τα αποτελέσματα της απογραφής, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να επείγεται η ΕΛΣΤΑΤ.

Καθυστέρηση ενδεχομένως «εσκεμμένη», αφού η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων στο ΑΕΔ λήγει 15 ημέρες μετά την ανακήρυξη των νέων βουλευτών.

Όμως, παρά τα τεχνικά εμπόδια που δημιουργεί η καθυστέρηση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ενστάσεις δεν πρόκειται να αποφευχθούν, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η αναντιστοιχία μεταξύ ψηφοφόρων και εδρών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ακραίο παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής (υπόλοιπο), η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έπρεπε να εκλέξει 3 επιπλέον βουλευτές με βάση τη νέα απογραφή, που όμως καθυστερεί (για πόσο ακόμη;) η δημοσίευσή της.

ΓΙΑΤΙ άραγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν δημοσίευσε έγκαιρα τα αποτελέσματα της απογραφής 2011;

ΜΗΠΩΣ η αναντιστοιχία μεταξύ ψηφοφόρων και εδρών, στις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου 2012, ήταν στοχευόμενη «επιθυμία» ορισμένων κύκλων;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου