Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τιμώμενο Μουσείο φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,  έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012 η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, παρουσία της Υπηρεσιακής Υπουργού Πολιτισμού  Τατιάνας Καραπαναγιώτη, της Γ.Γ. ΥΠΠΟ  Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας  Βασίλη Κουλαϊδή , της Γεν. Διευθύντριας Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ  Μαρίας Βλαζάκη, του Γεν. Διευθυντή Οικονομικών ΥΠΠΟ  Γεώργιου Γρηγορόπουλου,  του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, καθώς και Ακαδημαϊκών, Πρέσβεων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου.

Ο καθηγητής κ. Δουζίνας, η Φάλη Βογιατζάκη, η Νίκη Γουλανδρή, η Υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, και η Γ.Γ. ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

Παρόντες ήταν επίσης και πολλά παιδιά με τους γονείς και καθηγητές τους που είχαν λάβει μέρος στους σχολικούς διαγωνισμούς του Μουσείου και βραβεύτηκαν το ίδιο βράδυ.  


Η εκδήλωση άρχισε με ρεσιτάλ άρπας της Μαρίας Μπιλντέα, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Προέδρου του ΜΓΦΙ  Νίκης Γουλανδρή, της Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)  Τέτης Χατζηνικολάου, η ομιλία της Επίκ. Καθηγήτριας Μουσειολογίας και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου  Μαρίας Οικονόμου και τελείωσε με την βράβευση των παιδιών.

Δραστηριότητες στον κήπο του Μουσείου.

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012  το ΜΓΦΙ - Κέντρο ΓΑΙΑ υποδέχτηκε με ελεύθερη είσοδο περί τους 5.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν τους χώρους του Μουσείου, ενώ η εξαιρετική μουσική από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης γοήτευσε το κοινό.

Φέτος το Ελληνικό Τμήμα του (ICOM) εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον ρόλο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το ΜΓΦΙ ως τιμώμενο Μουσείο για το 2012.

Η Νίκη Γουλανδρή στο βήμα.

Η  Νίκη Γουλανδρή τόνισε:  «Το φετινό μήνυμα είναι μία πρόκληση στα Μουσεία για συστηματική και εκτεταμένη εκπαίδευση σε όλες τις κλίμακες και σε όλα τα επίπεδα οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, βιβλιοθήκες, μέσα επικοινωνίας, πολιτικά κόμματα.

Μία παιδεία που επεκτείνεται στη φιλοσοφική και ευρύτερη πολιτιστική σκέψη και διαμορφώνει τις ηθικές αξίες της δημοκρατίας. Τα Μουσεία, όπως και οι βιβλιοθήκες, είχαν αναλάβει το ρόλο αυτό στην Αναγέννηση που οδήγησε στον Διαφωτισμό, στην έξοδο από τον Μεσαίωνα.

Στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί με συνέπεια την παιδεία αυτή, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη, τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον καθώς και την δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου