Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Εκάλης!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Συναντήθηκα με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Εκάλης, στο πολύ ωραίο περιβάλλον του Εντευκτηρίου της Εκάλης. Το ευγενικό καλωσόρισμα της υπαλλήλου και οι χαμηλόφωνες παρέες σε βοηθούσαν να χαλαρώσεις από την καθημερινή πίεση.
Στην συνάντηση παρέστησαν η κ. Ανθούλα Καπετανάκη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου και Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Εκάλης, ο κ. Κώστας Γιαννέλος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, δικηγόρος, ο κ. Κώστας Αλεξόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, δικηγόρος και ο κ. Δημήτριος Αγγελίδης, Εκδότης της εφημερίδας Kifisia Press. 

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1973 από 60 μέλη και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Έχει 7μελές Δ.Σ. και 300 ενεργά μέλη. Τα  σημερινό  Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους κ.κ. (1) Ανθούλα Καπετανάκη, Πρόεδρος (2) Ιφιγένεια Μπούτρη, Αντιπρόεδρος (3) Κώστας Γιαννέλος, Γενικός Γραμματέας (4) Ειρήνη Αμερικάνου, Ταμείας και οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (5) Κυριακή Ζαβλάγκα (6) Ιωάννα Τοβίλ (7) Θανάσης Παπαθανασίου.

Ο Σύλλογος στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του, που είναι 20 ευρώ/έτος και στην εθελοντική προσφορά των Εκαλιωτών και των φίλων τους.

Οι αρχικές δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν κυρίως η σύσφιξη σχέσεων των Εκαλιωτών και ο εξωραϊσμός της περιοχής σε συνεργασία με την τότε κοινότητα Εκάλης. Δηλαδή παγκάκια στις πλατείες του προαστίου, δενδροφυτεύσεις κ.α.

Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος ανέπτυξε και το πολιτιστικό σκέλος οργανώνοντας ομιλίες επιστημονικού περιεχομένου, διαλέξεις κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και εκδρομές για την σύσφιξη των σχέσεων των μελών. Από το 1993 Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν Μένης Αλεξόπουλος ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου.

Με την σημερινή Διοίκηση ο Σύλλογος συνεχίζει δυναμικά το έργο των προηγουμένων Διοικήσεων και επεκτείνει τις δραστηριότητες του.

Τα τελευταία 3 χρόνια ο Σύλλογος ανέλαβε και φιλανθρωπικές δράσεις. Φέτος στις 31/03/2012 ο Σύλλογος συγκέντρωσε τρόφιμα, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά, ρούχα και τσιγάρα και τα προσέφερε στον Άγιο Φανούριο Νέας Ερυθραίας, στο Ίδρυμα Κωφών και Βαρήκοων Δροσιάς, στο Οικοτροφείο Θηλέων «Αγία Άννα» στην Νέα Κηφισιά, στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο Εκάλης και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί.

Έργο θεάρεστο με πολύ εθελοντισμό και μεράκι που ανακούφισε ανθρώπους με προβλήματα, ενώ έδωσε την χαρά της προσφοράς στα μέλη του και στους φίλους τους.

Ο Σύλλογος ενίσχυσε την προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κηφισιάς που δημιουργήθηκε στην Κάτω Κηφισιά, όμως στην συνέχεια αποφασίστηκε η προσφορά των μελών του να πηγαίνει στοχευόμενα σε Ιδρύματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

Στις συνήθεις εκδηλώσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς  χώρους, Εκθέσεις, Ομιλίες, Θεατρικές παραστάσεις κ.α.


Κάθε χρόνο η κοπή της πίττας του Συλλόγου που γίνεται στο Εκάλη Club, είναι προσφορά του Συλλόγου προς τα Μέλη του.

Στους στόχους του Δ.Σ. ήταν η υλοποίηση ιστοσελίδας που άρχισε να  λειτουργεί αυτή την εβδομάδα! Μπορείτε να την επισκεφτείτε πατώντας...... http://www.sillogosekalis.gr/.

Βασικό πρόβλημα τους είναι η έλλειψη στέγης. Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου λαμβάνουν χώρα στο Εντευκτήριο της Εκάλης ή στο Εκάλη Club.

Στις 26 Απριλίου 2012 ο Σύλλογος θα επισκεφθεί την Εθνική Πινακοθήκη όπου τα μέλη του θα ξεναγηθούν στις Συλλογές Λεβέντη και Ευριπίδη Κουπλίδη.

Στις 28 Μαΐου 2012, ημέρα ιστορικής μνήμης για την Πτώση της Κωνσταντινούπολης,  θα μιλήσει η γνωστή φιλόλογος κ. Λίλα Παπαδημητρίου, Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και Αντιπρόεδρος Πολιτισμού - Αθλητισμού Ν.Π.Δ.Δ.  Δ. Βικέλας.  

Βασικό μέλημα του Δ.Σ. είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του Προαστίου, της αμιγούς κατοικίας και των ζωνών ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής.

Παρακολουθούν συστηματικά τις προτάσεις του «Καλλικρατικού» Δήμου Κηφισιάς για την περιοχή τους και αγωνιούν για την τύχη του Εντευκτηρίου της Εκάλης και του ακινήτου του Δήμου «Νάρκισσος»!

Προτάσεις μη συμβατές με την αμιγή κατοικία και των «χρήσεων» του Εντευκτηρίου της Εκάλης θα είναι Casus Belli στις σχέσεις Συλλόγου και Δήμου, τόνισε τόσο η κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου!

Το Εντευκτήριο της Εκάλης αποτελεί το στέκι των κατοίκων της περιοχής και κυρίως των ηλικιωμένων και οι Εκαλιώτες το θεωρούν «το σπίτι τους» μια και δεν υπάρχει άλλο πολιτιστικό κέντρο ούτε άλλο δημόσιο οίκημα στην περιοχή.

Αρκετές οι δράσεις του Συλλόγου και πολύς ο χρόνος που αφιερώνουν τα μέλη του Δ.Σ. για την υλοποίηση τους. Αξίζει ο Δήμος να συνεργαστεί μαζί τους και να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο Καλλικράτης για την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα δρώμενα αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και της αμιγούς κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου