Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Θηλυκό - Αρσενικό!


Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνδιοργανώνουν  κινηματογραφικό διήμερο με τίτλο «Θηλυκό - Αρσενικό» (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134 -136, ΜΕΤΡΟ Κεραμικός).


Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ)  και της εταιρίας διανομής Feelgood Entertainment.

Θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία  «Η τιμή της αγάπης» (1983), της πρόωρα χαμένης Τώνιας Μαρκετάκη, που εστιάζει στην εικόνα της γυναίκας στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και η τελευταία ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «Μικρές Εξεγέρσεις» (2009), η οποία, μετά την προβολή της στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και του Μόντρεαλ, κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα .  

Επίσης θα προβληθούν έξι ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους που παρουσιάστηκαν φέτος αλλά και κατά τις προηγούμενες χρονιές στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές πλαισιώνονται από δύο συζητήσεις.

Στην πρώτη  την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 με θέμα: Γυναίκες δημιουργοί: δυνατότητες και περιορισμοί.

Η Στέλλα Θεοδωράκη - σκηνοθέτης, ο Βάλερυ Κοντάκος - σκηνοθέτης και παραγωγός, και η Κλεώνη Φλέσσα - σκηνοθέτης θα θίξουν τα προβλήματα της κινηματογραφικής παραγωγής με τη ματιά της γυναίκας δημιουργού.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη και η Γ. Γ. του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ Μαρία Κομνηνού.

Στην  δεύτερη συζήτηση την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012  με θέμα:  Γυναίκες στον κινηματογράφο: η ανδρική ματιά.

H  Ντορέττα Αδαμάκη - κοινωνιολόγος, η Γιάννα Αθανασάτου - ιστορικός κινηματογράφου, ο Κυριάκος Κατζουράκης - σκηνοθέτης και η Μαρία Παραδείση - ιστορικός κινηματογράφου, θα επιχειρήσουν μια αναπαράσταση της εικόνας της γυναίκας μέσα από την ανδρική ματιά.

Η είσοδος στις προβολές και τις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου