Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Έρχονται εξώσεις για υπηρεσίες του Δημοσίου!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τα εξώδικα έρχονται οι εξώσεις για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πολύμηνες οφειλές καθίζουν το Δημόσιο εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που του μισθώνουν κτίρια.

Ισχυρίζονται ότι, αν και το κράτος απαιτεί από τους φορολογούμενους να είναι νόμιμοι και εμπρόθεσμοι ως προς την καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεών, το ίδιο δεν το πράττει, εκμεταλλευόμενο την εξουσία που κατέχει.

Ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες Υπουργείων καταγγέλλουν ότι το κράτος κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του είτε δεν καταβάλλει τα μισθώματα στον χρόνο που πρέπει είτε εκβιαστικά και χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους μειώνουν αυθαίρετα τα ενοίκια στα κτίρια που ενοικιάζουν.  

Πλέον οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων από το Δημόσιο έχει φθάσει και το επτάμηνο. Επιχειρηματίας που μισθώνει κτίριο 1.200 τ. μ. σε κλινική των Δυτικών Προαστίων αντί του ποσού των 7.000 ευρώ μηνιαίως υποστηρίζει ότι πλέον έχει αποστείλει 14 εξώδικα σε υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος σκέφτεται να ακολουθήσει κάθε ποινική διαδικασία με αμέσως επόμενο βήμα την έξωση.

Άλλος επιχειρηματίας που μισθώνει στα Βόρεια Προάστια το ακίνητο του 2500 τ.μ. σε υπηρεσία Πρωτοκλασάτου Υπουργείου, υπογραμμίζει ότι έχει να δει ενοίκιο από τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι ενώ πέρυσι η υπηρεσία μείωσε κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το μίσθωμα κατά 20%, σήμερα απαιτεί εκβιαστικά επιπλέον μείωση κατά 20%. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτό αποτελεί παρανομία, καθώς ο νόμος ορίζει ότι μετά την μείωση απαγορεύεται η αναπροσαρμογή των ενοικίων μέχρι 30/6/2013.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα μισθώματα αυτά έχουν αναπροσαρμοστεί (αυξηθεί) μετά την 1.7.2010, αυτή καταργείται και συμψηφίζεται με τα οφειλόμενα μισθώματα. Ο νόμος υποστηρίζει ότι οι εκμισθωτές δικαιούνται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και να αμφισβητήσουν το ύψος του παραπάνω τεκμηρίου καθώς και τη μείωση του μισθώματος.

Εν κατακλείδι, υποστηρίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας, όλα είναι υπέρ του Δημοσίου, το οποίο προκειμένου να περάσει το δικό του απειλεί ακόμη και με μετακόμιση των υπηρεσιών του. Εκτός ελέγχου βρίσκεται και η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που μισθώνει κτίριο 2.600 τ.μ. στο Δημόσιο, το τελευταίο κατέβασε με το έτσι θέλω το μίσθωμα πέρυσι από 26.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ και ετοιμάζεται για νέα μείωση, ενώ ήδη παραμένουν απλήρωτα 4 μισθώματα.

Την ίδια στιγμή αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής μισθωμάτων δείχνουν να εμφανίζουν και αρκετές ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Όπως λέγεται σε αυτές οι καθυστερήσεις έχουν φθάσει να κυμαίνονται στο τετράμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει άλλος παράγοντας από τη Θεσσαλονίκη, ότι ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούσαν να τοποθετήσουν το Δημόσιο ως ενοικιαστή στα κτίρια τους με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να χάσουν ποτέ τα λεφτά τους σήμερα του γυρίζουν την πλάτη.

Όπως λέει δεν είναι μόνο το θέμα της αφερεγγυότητας που έχει το Δημόσιο αλλά και οι υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις του προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από τους οποίους ζητά την εξ ολοκλήρου κάλυψη της επένδυσης για την αναμόρφωσή του κτιρίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου