Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Για τους μετανάστες!


Γράφει ο ΤΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διάβασα τις προάλλες…..

Σκοτώθηκαν γιατί δεν αδιαφόρησαν. Το τραγικό δυστύχημα, στο Κρυονέρι, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και δύο αλλοδαπούς - υπηκόους Πακιστάν - που παρασύρθηκαν από διερχόμενη αμαξοστοιχία, αναδεικνύει μέσα από την τραγικότητά του το μεγαλείο της ανθρώπινης αυτοθυσίας που δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή και καταγωγή.

Οι δύο μετανάστες έσπευσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους επιβάτες του ΙΧ  στο οποίο επέβαιναν οι ηλικιωμένοι,  όταν επεχείρησε να περάσει τις γραμμές του τρένου από σημείο που δεν υπήρχε διάβαση, οπότε η διερχόμενη Intercity, παρέσυρε το ακινητοποιημένο όχημα  με τους επιβάτες και τους δύο αλλοδαπούς....

Η είδηση αυτή, την  ίδια ώρα που κάποιοι μιλούν για οπλοφορία και οπλοχρησία και κάποιοι άλλοι  για στρατόπεδα  και  φράχτες, ενώ  άλλοι  ξυλοφορτώνουν μέχρι θανάτου  στον Αγ. Παντελεήμονα  δυστυχισμένους περαστικούς  με  αιτία  το  σκούρο  δέρμα τους.


Τη σύγχρονη μετανάστευση, αυτό το νέο είδος μετανάστευσης όπου οι διακινούμενοι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες ούτε πρόσφυγες, όπως τους ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, αλλά  συνάνθρωποι μας  υπό υποχρεωτική μετανάστευση,  δεν τη σταματάς ούτε με τείχη ή τοίχους, ούτε με φράχτες σαν  αυτό  που φτιάχνει  η Ελληνική κυβέρνηση στον Έβρο, ούτε  με τα στρατόπεδα που εξήγγειλε ο Χρυσοχοίδης, που - όταν  θα γίνουν - θα φιλοξενούν  όχι περισσότερους από 30.000 μετανάστες, όταν η εκτίμηση για τον αριθμό τους είναι  μεταξύ 500.000  και  1.500.000.

Το ερώτημα είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης; Ε, λοιπόν, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα τη  σταματήσει!!

Πόσο λοιπόν αυτός ο φράχτης  ,τα στρατόπεδα  αλλά  και η επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας  υποκρύπτουν ένα  συμβολισμό ,ότι  δηλαδή  οι.... εισβολείς από την Ανατολή  είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης  που βιώνουμε….Φταίνε λοιπόν οι μετανάστες;; Μαζέψτε τους….

Όχι....Δεν νομίζω ότι εμείς , μια κοινωνία που βιώσαμε ανάλογες διώξεις (θυμίζω Μικρασιάτες πρόσφυγες, εμφύλιος, μεταπολεμική μετανάστευση, χούντα, Κυπριακό) και που βιώνει την ύφεση θα στρέψει τα πυρά της  στους ευάλωτους και δυστυχείς μετανάστες !

Εξαιρώ τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στη διακίνηση μεταναστών , αλλά και  τους υποδοχείς τους, ξενοδόχους τάχα , Αθηναίους αετονύχηδες που τους στοιβάζουν κατά δεκάδες στα εγκαταλελειμμένα και τρισάθλια ακίνητα του Αγίου Παντελεήμονα και του Κεραμικού. Αυτούς, λοιπόν  και άλλους πολλούς  που αποκομίζουν κέρδη  απ’ τους δυστυχείς  μετανάστες.
Σαν χώρα έχουμε κατηγορηθεί  για τις  απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των προσφύγων , το  χαμηλό ποσοστό απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής…..Ωστόσο, η χώρα μας τελευταία απέκτησε  συμμάχους  κράτη, διεθνείς οργανώσεις  και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ υπάρχει  το αίτημα για  την αναθεώρηση του Δουβλίνου!!

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο, αλλά  και τα  στρατόπεδα που θα μετατραπούν  σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών (αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση)  θα μειώσουν τις ροές  μεταναστών από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας. Θα λυθεί όμως το πρόβλημα;; Μάλλον όχι….

Όσο δεν αντιμετωπίζεται θαρραλέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  η αιτία που δημιουργεί την αναγκαστική μετανάστευση - μιλάω για τον πόλεμο και τις διώξεις σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Αφγανιστάν,  Ιράν, Συρία, Βόρεια Αφρική  κτλ. - δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Η λύση λοιπόν βρίσκεται εκεί….Εκεί πρέπει να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση... Στους τόπους εκκίνησης των χιλιάδων δυστυχισμένων, που καταλήγουν πεινασμένοι  και εξαθλιωμένοι στα φανάρια της Αθήνας και στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου