Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δίαιτα ναι...αλλά σωστή!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Πόσες φορές μας έχουν συστήσει δίαιτες αστραπή που υπόσχονται άριστα αποτελέσματα απίσχνανσης διαφημίζοντας μείωση βάρους π.χ. 10 κιλών σε 10 ημέρες. 

 

Όμως οι δίαιτες αστραπή είναι αναποτελεσματικές, με βραχυχρόνια αποτελέσματα καθώς δε γίνεται να χάσουμε πολλά κιλά άμεσα και αν τα χάσουμε αυτό δεν είναι από το λίπος που πρέπει να χαθεί από τον παχύσαρκο αλλά, δυστυχώς, χάνεται από την χρήσιμη μυϊκή μάζα και από το απαραίτητο νερό του Οργανισμού μας.

Οι επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος, στα νεφρά και σε άλλα όργανα θα είναι σίγουρες.  Λάβετε υπόψη ότι ο υπέρβαρος οργανισμός πρέπει να χάνει το πολύ 2 κιλά το μήνα.

Είναι δεδομένο ότι, οι δίαιτες που χάνουν γρήγορα κιλά είναι «χημικές» ή «μονόπλευρες» δίαιτες και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκληματικές.

Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που την δίαιτά μας την κανονίζουμε μετά από σύγκρισή με διπλανά μας άτομα. Όμως, οι καύσεις του καθενός ατόμου που κάνουμε εξαρτώνται από τους πόσους μυς έχουμε στο σώμα μας και ποιος είναι ο μεταβολισμός μας συνεπώς ο κάθε άνθρωπος πρέπει να εξατομικεύει την δίαιτά του.

Είναι πιθανό δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, του ίδιου ύψους και του ίδιου βάρους να κάνουν διαφορετικές καύσεις. Η μοναδική δίαιτα δηλαδή που θα αποδώσει είναι η εξατομικευμένη και η ισορροπημένη δίαιτα, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, συνδυασμένη πάντα με σωματική δραστηριότητα. Σε τέτοια δίαιτα επόμενο είναι να μη χωράνε υστερίες και στερήσεις. Οι συγκρίσεις συνεπώς με διπλανά μας άτομα δεν ωφελούν.

Και μην ξεχνάμε: οι αυξομειώσεις του βάρους ή αλλιώς το «φαινόμενο γιο-γιο» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.

Δίαιτα λοιπόν αλλά με σταθερότητα, υπομονή και στόχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου