Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η γυμναστική δεν κοστίζει, νικά την κατάθλιψη και βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Θα επιμείνω  στο θέμα της γυμναστικής (διάβασε εδώ και εδώ) διότι ακούω πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν την κακή οικονομική συγκυρία ως επιχείρημα για την αποχή από την γυμναστική. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαιολογία εναντίον.......του εαυτού μας! 


Νομίζω ότι έφτασε πλέον η ώρα για να μιλήσουμε σοβαρά. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να κάθεται σε γραφεία και να δακτυλογραφεί σε υπολογιστή. Η λειτουργία του οργανισμού στηρίζεται στην κίνηση και η γυμναστική μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με κάθε μέσο.

Η καλοπέραση της ψευτο-πολυτέλειας ας αντικατασταθεί με τη πραγματική απόλαυση του υγιεινού τρόπου ζωής!

Τι μας κοστίζει να κάνουμε μια από τις σπουδαιότερες ασκήσεις όπως το περπάτημα στο δρόμο με μόνο εφόδιο τα κατάλληλα παπούτσια τα οποία να απορροφούν τους κραδασμούς.

Η αερόβια προπόνηση δεν θέλει ούτε ακριβό διάδρομο, ούτε πισίνα, ούτε κωπηλατικό σκάφος ούτε κάποια ακριβή αγορά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μέρος για να τρέξεις, μια διαδρομή για να κάνεις ποδήλατο, μια παραλία για να κολυμπήσεις.

Αλλά, αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά να τρέχει στην γειτονιά του, τα περισσότερα γυμναστήρια σήμερα χρεώνουν την ετήσια συνδρομή με πολύ λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, ενώ ακόμη και στη πιο φθηνή καφετέρια της Αθήνας....ο καφές που σερβίρεται στοιχίζει τουλάχιστον 2 ευρώ!

Μήπως το πρόβλημα μας τελικά είναι οι προτεραιότητες και όχι το κόστος;

Πέρα όμως από την καλή σωματική υγεία, η γυμναστική μας ωφελεί και ψυχολογικά αφού οι αλλαγές που έρχονται μέσα από τη κίνηση προκαλούν και υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει τη διάθεση και την κατάθλιψη. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι ψηλά η διάθεση σου είναι καλή και η κατάθλιψη απομακρύνεται.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η παράγωγη της ορμόνης γίνεται στο πεπτικό σύστημα και οι κακές διατροφικές συνήθειες, επίσης, επηρεάζουν σοβαρά τη παραγόμενη ποσότητα.

Μην αμελείται συνεπώς και μην (αυτό) δικαιολογείστε. Τα πράγματα θέλουν απόφαση και...αντίο κούραση και κατήφεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου