Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ποίοι έβαλαν στο στόχαστρο την οικονομία της Κύπρου;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πριν λίγο καιρό είχαν επισημανθεί κάποια δημοσιεύματα (Γερμανικά και Άγγλο-σαξονικά) καθώς και κάποιες κινήσεις που έδειχναν ότι το «βρώμικο» παιχνίδι που παίχθηκε (και παίζεται) σε βάρος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να επαναληφθεί σε βάρος της Κύπρου με την συνέργια........δυστυχώς (όπως πάντα) εσωτερικών παραγόντων!

Μάλλον, ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιος Ορφανίδης (με θητεία στο ΔΝΤ αν θυμάμαι καλά) παίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτό!

Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της ευρωζώνης. Έχει επιπλέον το πιο σοβαρό άνοιγμα στην παραπαίουσα Ελλάδα.

Η Κύπρος, που υιοθέτησε το ευρώ το 2008, έχει αντεπεξέλθει σχετικά καλά στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά, με μια πολύ μικρή οικονομία, έναν τεράστιο κλάδο offshore χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ογκώδεις τράπεζες, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Χριστόφια.....ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε την συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη ΑΟΖ της Κύπρου, στα ταμπλό ανάβουν ήδη τα κόκκινα λαμπάκια!


Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν 31δις ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδος. Το μέγεθος αντιστοιχεί σχεδόν στο 185% του ΑΕΠ και συγκεντρώνεται σε δύο τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει καλή κεφαλαιοποίηση: με εκτιμώμενο συντελεστή 14 κεφαλαίων tier one το 2011, μπορεί να απορροφήσει αρκετές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επενδυτές προεξοφλούν κάποιο ρίσκο στην Κύπρο. Το spread ανάμεσα στο 5ετές ομόλογο της χώρας και σε εκείνο της Ισπανίας έχει διευρυνθεί από τις 20 στις 135 μονάδες βάσης από τα μέσα Φεβρουαρίου 2011.

Το ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται περίπου 16,7δις ευρώ και το δημόσιο χρέος της υπολογίζεται στα 10δις ευρώ ή 62% μόνο του ΑΕΠ!

Υπάρχουν όμως και ορισμένες ανησυχίες για την οικονομία. Η Κύπρος έχει μέσο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 6% από το 1995, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού. Οι δημόσιες δαπάνες επίσης  ξεπερνούν ανησυχητικά την οικονομική ανάπτυξη.....με επιτακτική ανάγκη την άμεση δημοσιονομική εξυγίανση!

Όλα αυτά μέχρι τις 10 Ιουλίου 2011. Η φονική έκρηξη από «άγνωστη» μέχρι στιγμής αιτία!.....στον ναύσταθμο του Κυπριακού Ναυτικού προκάλεσε ένα «ντόμινο» εξελίξεων:

1. Οι ζημιές που υπέστη ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού μαζί με την ολοσχερή καταστροφή της Ναυτικής Βάσης υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 3,0 δις ευρώ ή 17,96% του ΑΕΠ!

Το κυπριακό δημόσιο χρέος, παρότι βρίσκεται σήμερα σε λογικά επίπεδα, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια λόγω των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των συνεπειών της τραγικής έκρηξης!

Επίσης το ΑΕΠ της Κύπρου είναι πιθανό να μειωθεί λόγω των παράπλευρων συνεπειών στον παραγωγικό ιστό της Κύπρου από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης!

2. Δεκαπέντε μέρες μετά την συμφορά που έπληξε την Κύπρο, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από την βαθμίδα Α2 σε Baaa1!

Οι αναλυτές της Moody’s προειδοποίησαν ότι μετά την καταστροφή στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Κύπρου και τις αλυσιδωτές συνέπειες σε όλους τους κλάδους της παραγωγής, τα δημόσια οικονομικά της αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω επιδείνωση!

Επίσης επεσήμαναν ότι ένα «στοιχείο» που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα!

Στις 11/08/2011 ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒΒ από Α- προηγουμένως. Παράλληλα, ο Οίκος διατηρεί το outlook της χώρας σε αρνητικό!

«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την αδυναμία της χώρας, όπως το περιμέναμε, ότι δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές το β΄ 6μηνο του 2011 και το α΄ 6μηνο του 2012», εκτιμά ο Chris Pryce, Director της Fitch's Sovereign Group, αναμένοντας το 2011 το κυπριακό χρέος προς ΑΕΠ να φτάσει στο 7% στο τέλος του 2011.

Το ερώτημα όμως που αιωρείται αναπάντητο είναι κατά πόσον ο κ. Pryce ήταν ενήμερος!....των οικονομικών στοιχείων πηγή... τα οποία ανακοίνωσε στις 01/08/2011 το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου 2011 δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου!

3. Η επιβάρυνση που θα υποστούν  οι κυπριακές τράπεζες, που κατέχουν 31δις ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδος, έπειτα από την ανταλλαγή των με νέα μεγαλύτερης διάρκειας!

4. Τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των Κυπριακών κομμάτων (που επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της καταστροφικής έκρηξης)......επηρεάζουν τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος!


Επίλογος: Ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης! ....η Κύπρος με την πολύ μικρή οικονομία της είναι στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης οι οποίοι μόνο αθώοι δεν είναι! Και για να μην ξεχνιόμαστε. Οι εν λόγω Οίκοι κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Κύπρου έπαιξαν, παίζουν και θα παίζουν εκμεταλλευόμενοι διάφορες συνέργιες εξωτερικών ή εσωτερικών παραγόντων!

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου