Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Ο τίτλος, επί το γερμανικότερο «Deutscland ist der größte Schuldensünder des 20. Jahrhunderts»,  είναι από συνέντευξη του περιοδικού «Spiegel on Line» πάτα εδώ... και όχι δικός μας!

Η συνέντευξη είναι του Albrecht Ritschl, καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας:

«Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες προς τους Έλληνες» γράφει το περιοδικό, «αλλά και στο κόσμο ολόκληρο διότι η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας αλλά κατόρθωσε να επιζήσει αποκλειστικά με δανεικά».

Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της η Γερμανία, ως Διδασκάλου της Ευρώπης, την χρωστάει στο γεγονός ότι κράτη παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους να τους καταβληθούν τεράστια χρηματικά ποσά.

Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι την επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία αφού ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος αλλά, παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες!


Τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας σήμερα είναι μηδαμινά.

Και ρωτάει το Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποία θα ήταν η θέση της Γερμανίας;


Απάντηση Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα «Haircut», που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα.

Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Όταν ισχύουν τα παραπάνω και άλλα πολλά.......με «ποιόν» διαπραγματεύεται η Ελληνική Κυβέρνηση;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου