Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Να τι κάνουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Ελληνική Κυβέρνηση στις 12/12/ 2003 πώλησε τα Μεταλλεία Χρυσού Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έναντι 11 εκατομμύρια  ευρώ μόνο!

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή!

Μελέτη αποτίμησης που συντάχθηκε μετά την πώληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε την αξία των Μεταλλείων σε 25 εκατομμύρια ευρώ!.....δηλαδή 14 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το τίμημα που πλήρωσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» !!

Η περιοχή των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές, η τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάσθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ήταν η «λογιστική» αξία του συνόλου του Ενεργητικού των Μεταλλείων την εποχή εκείνη, βάσει της σύμβασης μεταβίβασης της 12/12/2003! Η πηγή......

Ποιοι είναι οι μέτοχοι της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»; Επί του παρόντος ελέγχεται μετοχικά από την  European Goldfields Ltd (95% των μετοχών) και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (5% των μετοχών).

Ποια εταιρεία έγινε κάτοχος όλου αυτού του ελληνικού θησαυρού αντί πινακίου φακής;  Η καναδική εταιρεία European Goldfields Ltd που ασχολείται με την απόκτηση, έρευνα και ανάπτυξη μεταλλευτικών ακινήτων στα Βαλκάνια.

Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της European Goldfields Ltd στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, της οποίας το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», αγγίζει τα 1,7 δις. ευρώ!

Αξιοσημείωτο είναι ότι η χρηματιστηριακή αξία της αυξήθηκε σημαντικά το 2010 όταν η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια για επέκταση της εξορυκτικής της δραστηριότητας που υπολογίζεται σε 8,0 εκατομμύρια ουγγιές χρυσό, 60 εκατομμύρια ουγγιές άργυρο, 789.000 τόνους χαλκό και 1,6 εκατομμύρια τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο, στην Χαλκιδική!

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 2,8 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένου  του λειτουργικού κόστους για περίοδο μίας 20ετίας! Η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν κατά την 20ετή λειτουργία του έργου εξόρυξης ανέρχεται σε σημερινές τιμές 13 δις. ευρώ περίπου! Επομένως από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής αναμένεται ένα περιθώριο κέρδους 10,2 δις. ευρώ περίπου!

Ο Martyn Konig, μη εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της New Gold Inc.!, είναι......o Εκτελεστικός Πρόεδρος της European Goldfields Ltd! Διετέλεσε CEO της Blackfish Capital Group μεταξύ του 2005 και 2009, Μέλος του ΔΣ της  NM Rothschild για 15 χρόνια και Ανώτατο Στέλεχος των εταιρειών Goldman Sachs και UBS!

Οι βασικοί μέτοχοι της μητρικής European Goldfields Ltd είναι (1) η ΕΛΛΑΚΡΩΡ Α.Ε. (Όμιλο Τεχνικών Εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα) με 19,4% (2)  ο Δ. Κούτρας μέλος του Δ.Σ. (και εξ απορρήτων της οικογενείας Μπόμπολα) με 5,7% (3) οι κορυφαίες Επενδυτικές Εταιρείες Black Rock Inc με 10,8% και Van Eck Associates με 3,1%, και η Εταιρεία Αμοιβαίων Κεφαλαίων Fidelity Co. Inc. με 5,1%. Αξιοσημείωτο είναι.......ότι οι εν λόγω τρείς εταιρείες είναι μεγαλομέτοχοι της New Gold Inc! (4) άλλες 5 κορυφαίες Επενδυτικές Εταιρείες ή Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων και (5) Επενδυτικό Κοινό!

Να τι κάνουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις!.....εκποιούν τον ορυκτό  πλούτο της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς να προβλέπουν……κάποια «υποχρέωση» της European Goldfields Ltd προς το Ελληνικό Δημόσιο είτε ως μίσθωμα, είτε ως απόδοσης μέρους των κερδών, πλην των συμβατικών φόρων!!

Τα συμπεράσματα δικά σας….......για αυτή την «εξόφθαλμη αμέλεια»!.........και μάλιστα σε συνεργασία με κορυφαία  Επενδυτικά  και  Πολιτικοοικονομικά  Λόμπι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου