Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ήρθε η ώρα.....επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τα «μάρμαρα του Παρθενώνα» δεν θα επιστρέψουν ποτέ όσο θα διαιωνίζεται η «υποτελής» πολιτική μας, και σε ζητήματα Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.


Και εξηγεί το γιατί: «Δεκαοκτώ εναέτια αγάλματα, δεκαπέντε μετόπες, καθώς και περίπου πενήντα λίθοι της ζωφόρου που συνολικά καλύπτουν μήκος 75 σχεδόν μέτρων» ήταν…….η «λεία» του Σκωτσέζου Thomas Bruce, 7ου Κόμη του Έλγιν, μόνο από τον Παρθενώνα. Η πηγή..

Επίσης ο περιβόητος Λόρδος Έλγιν….«αφαίρεσε» αρχαιότητες από το Ερέχθειο, από το μνημείο του Θρασύλλου, από τη μονή Δαφνίου, αλλά και απ’ τη Δήλο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν χάνουν ευκαιρία να πιστοποιήσουν ότι είμαστε υποτελείς ακόμη και σε ζητήματα Πολιτισμού, με αδέξιους έως παντελώς λαθεμένους χειρισμούς, έχουν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να επιτύχουν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο και εκτίθενται από το 1817.

Η συζήτηση για την επιστροφή των αρχαιοτήτων αυτών αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Πολιτισμού στη βρετανική έκδοση των
Times…υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει τέλος στο αδιέξοδο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα με μακροχρόνιο δανεισμό» οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Π. Γερουλάνος συζητά με το Βρετανικό Μουσείο το ενδεχόμενο «να μας δανείσουν» (!) τις αρχαιότητές μας, με αντάλλαγμα την αποστολή άλλων αρχαίων αντικειμένων από ελληνικά Μουσεία, προκειμένου να κοσμήσουν περιοδικές εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου!

Μα και στα συγκινητικά λόγια τού κ. Α. Σαμαρά, έψαχνε κανείς να βρει το υποκείμενο της πρότασης: «ποιος» τέλος πάντων είναι αυτός που θα φέρει πίσω τα μάρμαρα; Πίσω από φιλολογικές ντρίπλες τού τύπου «τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα», ο κ. Σαμαράς τελικά αποποιήθηκε της πολιτικής ευθύνης του, την οποία διακριτικά μετατόπισε σε........πέτρες!
 
Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας που ένας ολόκληρος εθνικός στόχος, η επιστροφή των «μαρμάρων τού Παρθενώνα» στην περίπτωσή μας, έχει ανατεθεί σε.......ανόργανη ύλη!
 
Δύο αιώνες μετά, η ελληνική πλευρά, σε βάρος της οποίας έχει γίνει η κλοπή, διαπραγματεύεται με το Βρετανικό Μουσείο (τον κλέφτη ή έστω τον κλεπταποδόχο) το δανεισμό μετά επιστροφής, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, των κλοπιμαίων!  Άκουσον!....

Εν τω μεταξύ, το πανεπιστήμιο του Γέηλ επέστρεψε τον Μάρτιο 2011 μετά από……100 χρόνια, τα «δανεικά» αντικείμενα των Ίνκας  τα οποία είχε πάρει δήθεν για να τα μελετήσει επιστημονικά!

Το Περού κατάφερε μετά από μια μακρόχρονη «διπλωματική» και «νομική»  μάχη  να ανακτήσει τα εν λόγω τεχνουργήματα, τα οποία είχαν απλώς «δανειστεί» στο πανεπιστήμιο Γέηλ! Συνολικά, κατάφερε να του επιστραφούν περίπου 45.000 αρχαιολογικά τεχνουργήματα!

Στο προεδρικό μέγαρο της Λίμα, ο Πρόεδρος της χώρας  Άλαν Γκαρσία παρέθεσε δεξίωση για τον εορτασμό της επιστροφής τους. «Παρόλο που δεν είναι φτιαγμένα από χρυσό ή πολύτιμους λίθους, είναι πραγματικοί θησαυροί!!....διότι αντιπροσωπεύουν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Περού!!», δήλωσε ο Πρόεδρος Γκαρσία.

ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο……και να εκμεταλλευτείτε το «δικαστικό προηγούμενο» κ. Υπουργέ Πολιτισμού!  

Δεν θέλουμε κ. Υπουργέ το Βρετανικό Μουσείο να μας επιστρέψει «υπό μορφή μακροχρόνιου δανεισμού» τις δικές μας αρχαιότητές….που αντιπροσωπεύουν την  αξιοπρέπεια και την περηφάνια της Ελλάδας!

Είναι καιρός η μακροχρόνια «διπλωματική υποτέλεια» να αντικατασταθεί  άμεσα με  επιθετική «διπλωματική και νομική» ενέργεια, επιστροφής των «μαρμάρων του Παρθενώνα» κ. Υπουργέ!

Για την περηφάνια της Ελλάδας……κ. Υπουργέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου