Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Επισημάνσεις Καλλικρατικές Νο.2 !

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη !

Σας ευχαριστώ πολύ για τα πολλά και ζεστά μηνύματα σας! Δεν φανταζόμουν βέβαια ότι όταν μεγαλοβδομαδιάτικα έγγραφα το άρθρο «Επισημάνσεις Καλλικρατικές Νο.1» θα είχατε όρεξη να διαβάσετε τις γκρίνιες μου (όπως μου λέει πολύ γνωστό δημοτικό πρόσωπο και φίλος μου) και μάλιστα στα τηλεφωνήματα σας, να με ρωτάτε και να μου επισημαίνετε ότι «άφησα κενά»!


Έτσι λοιπόν θα σας λύσω τις όποιες απορίες σας και σας υπόσχομαι σε επόμενα άρθρα μου να είμαι πιο αναλυτικός!

Στις 31 Μαρτίου 2011, όπως γνωρίζετε οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι κατάφεραν το ακατόρθωτο!....μάλιστα!  Από 5μμ έως 6μμ εγκρίνανε την απογραφή της περιουσίας του Δήμου, από 6μμ έως 7μμ εγκρίνανε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2011και από 7μμ έως 10.30μμ εγκρίνανε τον προϋπολογισμό του 2011!

Όταν  στο προηγούμενο άρθρο, έγραφα κομψά στους κ.κ. Δημοτικούς Σύμβουλους ότι θα ήθελα να ασχολούνται με την Πόλη, να κυκλοφορήσουν και να μάθουν τις γειτονιές της και τα προβλήματα τους……ήθελα να πω «λιανά»…..«ποιός δουλεύει ποιόν;;»……..ότι είχατε μελετήσει την απογραφή, το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό 2011 και τα ψηφίσατε σε 5,5 ώρες και είστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας ότι κάνατε το καθήκον σας απέναντι μας και μπορείτε υπερήφανα να μας κοιτάτε στα μάτια!

Βέβαια σας δικαιολογώ μόνο στο ότι ο Ν. 3852/2010 (δηλαδή ο Καλλικράτης) σας έβαλε δεσμευτικά χρονικά περιθώρια για μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, όμως πιστεύω ότι όλοι συμφωνείτε ότι η διαδικασία είναι απαράδεκτη.

Αλήθεια γιατί δεν οργανώθηκε η διαδικασία να γίνει μέσα σε 4 μέρες, όπως ψηφίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν θα ήταν μια πιο φυσιολογική διαδικασία;…αλλά τι λέω,  μήπως αυτή διαδικασία δεν μας οδήγησε στο ΔΝΤ και στην σημερινή απαράδεκτη οικονομική κατάσταση;

Ας αφήσουμε όμως τους Δημοτικούς μας Σύμβουλους ήρεμους στις καρέκλες που τους δώσαμε για τα επόμενα 3,5 χρόνια και θα τα πάρω από την αρχή για να σας λύσω τις απορίες που μου εκφράσατε….

Με τον τρόπο που ψηφίστηκαν τα ανωτέρω ποιο είναι το φυσικό επακόλουθο, να ψάξω να δω αν μη τι άλλο για τη γειτονιά μου τις Αδάμες τι προβλέπεται. Είναι γνωστό ότι οι Αδάμες μέχρι σήμερα δεν είχαν αξιωθεί ούτε ενός ειδικού προγράμματος από τα πολλά του Δήμου μας παρόλο που είχαν πληγεί έντονα από τον σεισμό.

Δεν αξιώθηκαν να βρεθούν 40.000,00 € για τον στοιχειώδη ευπρεπισμό του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», όταν από το 2003 μέχρι σήμερα είχαμε ένα συνολικό πρόγραμμα έργων και μελετών, ποσού άνω των 100.000.000,00 €! Καταφέραμε όμως να του κόψει η ΕΥΔΑΠ το νερό και επί 1,5 χρόνο ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε την αιτία!

Δεν βρέθηκαν 180.000,00 €  που είναι αναγκαία για να στεγαστούν τα νήπια – προ νήπια του 10ου Νηπιαγωγείου.

Βρέθηκαν όμως χρήματα για την ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ δύο δρόμων, όμως που;…. στην Κηφισιά της «πρώτης ταχύτητας» (δείτε αποφάσεις του Δ.Σ. προ διετίας για κάποια εκατομμύρια ευρώ).

Πως εκπροσωπούνται οι γειτονιές μας, οι συνοικίες, οι πολεοδομικές ενότητες στις τοπικές δημοτικές ενότητες του Νέου Δήμου;

Όλοι ξέρουμε ότι η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στα όργανα του Δήμου που εισηγούνται και αποφασίζουν αποτέλεσε σταθερή εξαγγελία κάθε αυτό διοικητικής μεταρρύθμισης, τα τελευταία 30 χρόνια, διότι θεωρήθηκε ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για την ενημέρωση και διατύπωση απόψεων για τα θέματα που αφορούν την κάθε συνοικία, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου και να μην υπάρχει το φαινόμενο «των δύο όψεων και των δύο ταχυτήτων», όπως αναφέρεται σε μελέτη για τον δικό μας Δήμο.

Η εκπροσώπηση αυτή γράφτηκε στα χαρτιά αλλά πολεμήθηκε διαχρονικά από τις Δημοτικές Αρχές και γι αυτό όταν συζητείτο ο Καλλικράτης αποτέλεσε εξαγγελία ότι «θα ενισχύσουμε την υπόσταση της γειτονιάς» στο κείμενο της διαβούλευσης και μάλιστα αναφέρθηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δυστυχώς όμως σε ότι μας αφορά, εννοώ τις Αδάμες, η εξαγγελία αυτή παρέμεινε  γράμμα κενό γιατί η συνοικία μας αποκλείστηκε από εκπροσώπηση στη Δημοτική Κοινότητα! Το πώς έγινε αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους συντάκτες του Καλλικράτη, αλλά και τους κατοίκους της συνοικίας μας.

Τέλος για να καταλάβουμε την εκπροσώπηση συνολικά στην Πόλη μας, δείτε  τον πίνακα πατώντας εδώ...και βγάλτε συμπεράσματα και για την δική σας συνοικία.......

Διαπιστώσεις.......

Ενώ οι περιοχές ανατολικά και δυτικά της Τατοΐου του πρώην Δήμου Κηφισιάς έχουν τον αυτό πληθυσμό και η δυτική πλευρά έχει σοβαρότατα προβλήματα υποδομών, η εκπροσώπηση στα όργανα του Δήμου είναι τελείως δυσανάλογη.

Η περιοχή Εθνική Οδός – Κηφισός (Αδάμες, Γράμμος - Φοίνικας, Καλυφτάκι, Πανόραμα) έχουν μηδενική εκπροσώπηση, με την εξαίρεση μιας Δημοτικής Συμβούλου επί 28 και ο πληθυσμός αυξάνει συνεχώς με ένδειξη την επόμενη διετία να φτάσει τις 10.000 κατοίκους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου