Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» και απομένει να αποσαφηνιστούν βασικοί παράμετροί του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναμένεται ως μάνα εξ ουρανού από τους δήμους  υπεγράφη και απεστάλη για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Πρόκειται για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θεσμοθετήθηκε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» και το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων των δήμων και των περιφερειών για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος οργάνωσης που εγγυάται διαφανή κατανομή και διαχείριση. 
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4 δις. ευρώ από τα οποία θα διατεθούν 3,2 δις. για τους δήμους και τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια για τις περιφέρειες. Το σημαντικό είναι ότι προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα και τα συνεχιζόμενα του Θησέα. 
Επίσης το πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α» θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Ε.Σ.Π.Α. και θα χρηματοδοτεί ιδίως μη επιλέξιμα ή μη δυνάμενα να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Σ.Π.Α. έργα και δράσεις και έχει πενταετή διάρκεια (2011-2015), η οποία μπορεί να παραταθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, για δύο επιπλέον έτη, χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού.
Με το πρόγραμμα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους εξής τομείς:
- στην αναβάθμιση υποδομών για δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων και έργα υποδομών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και την εξοικονόμηση κοινόχρηστων χώρων
- στην οδική ασφάλεια  καθώς η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις, συνοδεύεται και από βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις σε ότι αφορά στον αριθμό των ατυχημάτων, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών κλπ.
- στην συνεργασία των δήμων και των περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας
- στην προώθηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων, εφόσον απαιτείται, κτιριακών υποδομών που συμβάλλουν στον οργανωτικό εκσυγχρονισμό των δομών της αυτοδιοίκησης και στην εξυπηρέτηση του πολίτη 
- στην κατάρτιση και δια βίου μάθηση των υπαλλήλων
- στην ενίσχυση του εθελοντισμού
- στην μείωση της ανεργίας με τη στήριξη προγραμμάτων δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της προοπτικής για απασχόληση των μακροχρόνια ή περιστασιακά ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου