Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ιστοσελίδες των Δήμων!

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι αναγκαίο σύμφωνα με το άρθρο 71 παράγραφος 3 του Καλλικράτη  να λειτουργεί ιστοσελίδα σε κάθε δήμο, όπου θα  αναρτώνται όλες οι αποφάσεις κτλ.

Επισκεφθείτε  λοιπόν  την  ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς http://www.kifissia.gr/ . Φόρα παρτίδα  ο κ. Χιωτάκης  με τον απολογισμό  έργου του 2009 (παλιά, ξινά σταφύλια δηλαδή) που θυμίζει το  DVD που μας  έστειλε προεκλογικά!

Στον κύριο Δήμαρχο, θυμίζω τα πιο κάτω, σε σχέση με το τι προβλέπει και που αποσκοπεί ο νομοθέτης του  Ν.3852/10, του Καλλικράτη δηλαδή:

- Μια ιστοσελίδα ενός Δήμου έχει σαν κύριο μέλημα την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των κατοίκων και την ανάδειξη όλων των δραστηριοτήτων της πόλης, άρα δεν είναι χώρος προβολής προσωπικά του κάθε δημάρχου!

- Η δημοτική ιστοσελίδα, είναι ο χώρος που μπορεί, όπως ο νόμος προβλέπει, ο ενδιαφερόμενος  πολίτης  να βλέπει της εισηγήσεις και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

- Η δημοτική ιστοσελίδα  προβλέπει τη δημιουργία χώρου  για τις  παρατάξεις  που θα γράφουν τις απόψεις τους ή θα κάνουν link στις ιστοσελίδες τους.

- Η δημοτική ιστοσελίδα, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων του πολίτη με άμεση δυνατότητα ενημέρωσης για τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήρε το αίτημα του και την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης του.
 
- Η δημοτική ιστοσελίδα μπορεί να δίνει  πληροφορίες για ενδιαφέροντα θέματα της πόλης.

- Η δημοτική ιστοσελίδα δεν λειτουργεί διαφημιστικά για προϊόντα και υπηρεσίες.

- Η δημοτική ιστοσελίδα  διαθέτει ειδικό χώρο για τις δημοτικές ή  τοπικές κοινότητες.....και άλλα πολλά......

- Τέλος, η δημοτική ιστοσελίδα οφείλει να λειτουργεί  με  διαπαραταξιακό έλεγχο.......

Μέχρι τότε ......καλό κουράγιο!

1 σχόλιο:

  1. Το σχόλιο του Παναγιώτη Α. Χαμακιώτη

    Να συμπληρώσω την άποψή μου σε όσα πολύ σωστά αναφέρει ο Τάκης Νικολακόπουλος σχετικά με την έννοια και το περιεχόμενο των θεμάτων που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς.

    Εάν θελήσει κάποιος να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου μια ουσιαστική πληροφόρηση σχετικά με τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, θα διαπιστώσει ότι αναρτώνται μόνο τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και στη διπλανή στήλη ένα ξερό μονολεκτικό "Εγκρίθηκε" ή "Αναβάλλεται" ή τέλος το πολύ πιο εύγλωττο "Δεν επιτεύχθηκε η επιλογή". Το τελευταίο μάλιστα αφορά το ασήμαντο για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα της επιλογής του Συμπαραστάτη του
    Δημότη και της Επιχείρησης. Πέραν τούτων ουδέν.

    Εάν πιστεύει η Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, δύο εκ των μελών του οποίου (Αντιπρόεδρος, Γραμματέας) προέρχονται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ότι η πληροφόρηση αυτή είναι ικανοποιητική για τους πολίτες και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και τις απαιτήσεις του νόμου "γελούνται οικτρά".

    Έχω την άποψη ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης ΠΟΛΗ-ΦΩΣ θα πρέπει να τοποθετηθούν στο θέμα αυτό και να απαιτήσουν να αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου το πλήρες κείμενο των αποφάσεων που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή